Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Tükenmez kalem alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus

Tükenmez kalem alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus
 

Mesleğiniz, yaşınız ya da cinsiyetiniz ne olursa olsun, kullandığınız tükenmez kalemin nitelikleri sizin için önemlidir.

Öğrenciyseniz şâyet; ders çalışırken, not alırken, keyifle kullanabileceğiniz bir tükenmez kalem ararsınız.

Evde, ofiste, okulda, nerede olursanız olun, tükenmez kaleminiz parmaklarınızla buluştuğunda, ikisi de birbirinden ayrılmak istemiyormuşçasına kenetlenmelidir.

Öyle ki, parmaklarınız, tükenmez kaleminiz ve kağıt artık birbirlerini mütemmim şekilde olmalıdır.

Sadece o da değil, kullandığınız tükenmez kaleminizin mürekkebi kağıda değdiği anda, sahra çöllerinde susuz kalmış bir bedevinin suya kavuşması gibi bir coşku yaşanmalıdır.

Mürekkep kağıda akmalı, kağıt mürekkepe doymamalıdır.

Kullandığınız tükenmez kalem, hem ergonomik hem de ekonomik olmalıdır. Parmaklarınız dörtdörtlük kavramalı kalemi, fiyatı da makul olmalıdır yani.

Normal koşullarda sınırlı bir zaman dilimi içerisinde alışveriş yapmanız gerektiğinde, bir mağazaya giderseniz ve satın alacağınız ürünün en pahalısını seçerseniz, üç aşağı beş yukarı aynı zamanda en kalitelisini de seçmiş olursunuz.

Sıkı durun.

Kapitalist üretim ve tüketim süreci içerisinde de olsa bu genel kural tükenmez kalem için geçerli değildir.

Son birkaç yılki deneyimlerim, araştırmalarım ve işin uzmanları ile yaptığım görüşmelerden çıkan sonuç şudur ki; en pahalı tükenmez kalem, yukarıda sıraladığımız ihtiyaçlarınıza cevap veremeyebileceği gibi, ucuz bir tükenmez kalem hiç beklemediğiniz şekilde çok da işinize yarayabilir.

İşbu sebeple, bir mağazaya ya da kırtasiyeye gidip, vitrindeki tükenmez kalemlerden en pahalısını seçersem, en kalitelisine ulaşırım düşüncesi her zaman gerçeği yansıtmayabilecektir.

Ucuzdur vardır illeti, pahalıdır vardır hikmeti, deyişimiz, tükenmez kalem için her zaman geçerli olmaz.

Ayrıca bilimsel olarak isptalayamasam da, başta tükenmez kalem ve diğer çeşit kalemler olmak üzere; kalem tutkusu, ilgisi ve biriktirme arzusu ile, entelektüel zihin yapısı ya da güzel sanatlara eğilim arasında bir bağlantı, bir korelasyon olduğu düşününüyorum.

Teknik olarak; tükenmez kalemin tam ucunda bir bilya vardır. Dikkatli baktığınızda görebilirsiniz. Ya da parmağınızı, tükenmez kalemin ucundaki bilyanın üzerinde hafif bir baskı oluşturacak şekilde gezdirdiğinizde de, bilyanın nasıl döndüğünü hissedebilirsiniz de.

İşte tükenmez kalemin bilyası, kağıt üzerinde gidip gelirken, yuvası içinde döner ve bu dönme sırasında da, yazmaya yetecek kadar mürekkep, [1] ince borudan uca doğru, kağıda doğru emilir.

Hülâsa, bu düzenek, daha pahalı tükenmez kalemlerde daha kusursuz, daha ucuz tükenmez kalemlerde de daha aksak çalışır diye kesin olarak diyemiyoruz.

Hiç ummadığınız ve beklemediğiniz şekilde ucuz ve hatta eşantiyon bir tükenmez kalem için işte bu tam bana göre diyebilirsiniz.

Ne yazık ki aksi de mümkündür.

Çok para vererek aldığınız bir tükenmez kalemse, bakarsınız hiç ama hiç işinize yaramaz.

Sabrın sonu ile

Bibliyografya:

[1] Bu Nasıl Çalışır? 300 Alet ve Makinanın Yapısı ve Çalışması, 20.Yüzyılın Kitapları, Dis Comment ça marche? 1967-Paris, Baskan Yayınları A.Ş. sf.146, 1974-İstanbul

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..