Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '15

 
Kategori
Güncel
 

Tüketici haklarınızdan haberiniz var mı ?..

Tüketici haklarınızdan haberiniz var mı ?..
 

Net'ten...


Bilinçsiz tüketici; kendini tüketirken, ülkesini de yer bitirir...

Vatanımıza, en büyük zarar, verenler okumuş cahillerle, kara cahillerdir...

Toplumumuzda tüketici bilinci bir türlü yerleşemedi. Batı Dünyası bu sorunu çözeli iki asır olmuş. İnsan haklarının bir parçasının  da ' tüketici hakları ' olduğu bilinmelidir.

Yıllarca emek verip alın terinin ve göz nurunun karşılığında kazandığımız gelirlerimizle irli ufaklı taşınır - taşınmaz mal sahibi oluruz.

Peki bu harcamalarımız karşısında aldığımız mal ayıplı çıkarsa ne yaparız?..

Hemen satıcıya koşar derdimizi anlatırız. Satıcı tüketicinin derdine derman olmak yerine duyarsız davranırsa ne olur? Bilinçsiz tüketici isek karşımızdaki sorumsuz satıcıyla gergin saatler yaşarız...

Bilinçli tüketici ne yapar?  Elinde var olan belgelerle kaymakamlık veya valilik bünyesinde oluşan Tüketici Hakem Heyetine bir dilekçeyle başvurur ve hakkını arar .

Böylece vatandaşlık haklarını kullanır...Herkese de örnek tavır sergiler. Bunu yapmayanlar da kaderine küser, uğradığı haksızlığı sinesine çeker.
**********************
İzmir'de 2000 yılında Bilinçli tüketici ödülü almıştım. Bu ödülün hikayesini sizlerle paylaşmak isterim.

1997 yılında acentadan aldığım otomobilimin lastiğinden garip sesler geliyordu.

Firma ilgisiz kalınca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Ankara şubesine şikayet dilekçesi gönderdim. Gelen eksper beni haklı buldu ve tekeri yenilediler.
Aynı otomobilimin kaptan koltuğu kırıldı. Firma şikayetimi sümen altı edince aynı yoldan hakkımı aradım ve yeni koltuğumu aldım.
Başka bir arcımın benzin otomatiğindeki sorunun fabrika hatası olduğu anlaşılınca hakem heyetiyle problemi çözdüm.
Yeni aldığım bulaşık makinesinin ön paneli kısa sürede sarardı.

Firma yetkilisi, dalga geçer gibi : ''Olur böyle şeyler... İnsan bile hastalanıp sararıyor !..''diye atlatınca, tüketici derneği aracıyla hakkımı aradım ve panel yenilendi.
Başka bir aracımın radyatöründeki hatanın fabrikadan kaynaklandığını ispatlayınca o model araçların tamamının radyatörleri Türkiye çapında değiştirildi.

Buna benzer irili-ufaklı tüketici sorunlarımı belgeleyip yarışmaya katıldım ve ödülümü aldım. İzmir'in rahmetli defterdarı Erdinç Gönenç adına düzenlenen bu yarışma ne yazık ki beş kez düzenlendi ve 2001 itibariyle de yapılmadı.

& & & &

Yarışmada birinciliği alan kişi Ağrı'dan bir koyun çobanıydı. Yeni aldığı yerli arabasında çıkan sorunları gideremeyince firmaya başvurmuş. Oradan, adeta kovulmuştu. Hakkını mahkeme aracılığıyla almıştı ve otomobili yenilenmişti. Hatta tazminat bile kazanmıştı. Kış koşulları nedeniyle ödülünü almaya gelemeyince İzmir'deki damadı gelip almıştı.

.....

Ödül alan genç  doktor arkadaşımızın öyküsü de bir hayli ilginçti...

Doktor, 1999 yılında, İzmir'in ünlü bir sinemasına girer ...Fakat, zamanı geçmesine rağmen gösteri bir türlü başlamaz. Doktor, sinema yönetimini uyarır...

Hakarete uğrar ve kovulur... Nedeni de az seyirci olmasıymış (?)

Genç doktor, hemen avukata başvurur ve mahkeme başlar... Bir yıl sonra sinemaya kapatma cezası ve sayısını hatırlayamadığım kadar bilet cezası da kesilerek tazminat olarak mağdura verilir...

...
Mansiyon ödülü alan genç delikanlının öyküsü de çok ilginçtir... Konak'ta yürürken, bozuk kaldırım taşınıdan fışkıran yağlı ve pis suyla yeni aldığı pantalonu giyilmeyecek hale gelmiş... Belediyeyi tüketici mahkemesine şikayet eden genç, davayı kazanmıştı... Belediye ilgiliye tazminat ödemek zorunda kalmıştı...
Daha buna benzer yüzlerce tüketici öyküsünü sizlerle paylaşmak istiyorum...

Tüketicinin haklarını koruyan yasa hükümlerini ve hak arama yollarını internetten rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bilinçli olmayan tüketici, topluma kötü örnektir...
Bilinçli tüketici olma yolunda sağlıklı günler dilerim.

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..