Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Tüketiciler iade ettikleri mallarla ilgili KDV indiriminden yaralanma hakkına sahiptir

Tüketiciler iade ettikleri mallarla ilgili KDV indiriminden yaralanma hakkına sahiptir
 

"TÜKORDER" Genel Başkanı SMMM & Öğretim Görevlisi Öner SAMANLI


Satın aldığı ayıplı bir ürünü mağazaya iade eden tüketicilere bu iadeden ötürü malın bedelini geri ödenirken, bu malla ilgili tüketici tarafından ödenmiş bulunan KDV tutarıda tüketiciye ödenmelidir.

Tüketiciler, satın alınan malın ayıplı olması halinde, Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun uyarınca malı 30 gün içinde iade edebilirler. Kapıdan yapılan satışlarda ise, mal ayıplı olmasa da müşteri hiçbir gerekçe göstermeden yedi gün içinde malı söz konusu yasaya göre iade edilebilir. Bunun dışında satılan malın iade olarak geri alınması işletme ile müşteri arasındaki tüketici dostu mağazacılık anlayışı bağlamındaki bir konudur. İade edilen malla ilgili olarak, vergi kanunları açısından da bir sakıncası yoktur. 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı(BKK) ile 30 Mart 2009 ile 30 Haziran 2009 tarihleri arasındaki satışlara uygulanmak üzere bazı elektronik büro makineleri, mobilya ve bazı iş makinelerin vb. malların KDV oranı yüzde 18 den yüzde 8 e indirilmiştir. KDV oranının indirilmesinden bir iki gün önce mal alan müşteri haklı olarak yüzde 10 KDV indiriminden istifade etmek için malı iade etmek isteyebilir. Satıcılar için mal iade etmek isteyen müşteriler için ne gibi işlem yapacağını Maliye Bakanlığı 54 nolu KDV Genel Tebliği ile açıklamış bulunuyor. (54 nolu Tebliğ). Söz konusu tebliğe göre; müşterinin iade ettiği malı gider pusulası düzenleyerek geri alınacaktır. Malın satışında düzenlenen faturayı da müşteriden alarak gider pusulasına ekleyerek tüketici müşteriye, KDV dâhil malın bedelini iade edilebilecektir. Satıcılar ise, gider pusulasına dayanarak geri aldıkları malı, işletmelerine yeni alınmış bir mal gibi işleyerek muhasesbeliştirebileceklerdir. Tüketici müşteri bu kez aynı malı satın almak isterlerse, yüzde 8 KDV oranına göre yeni bir fatura düzenlerek tekrar satış gerçekleştirilebilecektir.

DEĞERLİ TÜKETİCİLER: "TÜKORDER" Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi, duyarlı yurttaşlarımızı bulunduğunuz illerde ilçelerde, beldelerde şube ve temsilciliklerimizi kurararak sorumlu ve bilinçli tüketicilerin yaygınlaştırılmasında destek olmanıza bir kez daha çağrıda bulunuyor.
tukorder@hotmail.com iletişim adresimizden ŞUBE KURMAK ARZUSUNDAYIM Epostası atarsanız sizleri bilgilendirebiliriz.

ÖNER SAMANLI
"TÜKORDER"
TÜKETİCİYİ KORUMA ve BİLİNÇLENDİRME
DERNEĞİ GENEL BAŞKANI
SMMM

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..