Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Tüketime karşı Post Art sanatıyla Işık Tüzüner

Tüketime karşı Post Art sanatıyla Işık Tüzüner
 

ozlemceleme


Amsterdam Rai’da Milyonerler Fuar’ında en pahalı ürünlerin Hollanda’nın en zenginlerine görücüye çıkartıldığı bu günlerde, bir tarafta sürekli tüketime yönlendirilen, ve hergün reklamlar aracılığıyla boyanıp süslenen, beğenisine sunulan ürünlere ulaşabilmek ya da sahip olabilmek için borç batağına saplanan insanlar, her geçen gün sayıları artan gıda bankarında karınlarını doyurabilmek için sırada beklerken, diğer tarafta dünya gündemi ABD tarafından yayılan ve bir salgın gibi tüm ülkeleri etkisi altına alan tüketim sapkınlığının yanı sıra gerçek merkez üstü yine bu ülke olan ve tüm dünyayı yönlendiren ekonomik kriz haberleriyle çalkalanırken, Amsterdam westerpark bölgesinde Atölyesinde çalışmalarını sürdüren Işık Tüzüner, Post Art sanatıyla tüketim çıgırtkanlığına karşı direnç göstermeye devam ediyor inatla, hiç yılmadan çizgisinden hiç ödün vermeden. Bu bağlamda dünyanın içinde bulunduğu ekonomik karşıtlıklar ve çelişkili dengesizlikler dikkate alındığında Işık Tüzüner’in yaptığı sanat başka bir önem ve değer kazanıyor günümüz dünya koşulları bunu gerektiriyor şimdilerde. Dünyanın şu an ki içinde bulunduğu bu karanlık karmaşaya adeta alternatif bir ‘ışık’ gibi doğuyor Işık Tüzüner yaptığı Post Art sanatıyla.

Post Art Işık Tüzüner öncülüğünde 1989 yılında Tüketime karşı gelişen bir sanat hareketi. Işık Tüzüner’de, şehir hayatının koşuşturmalarından, yaşamın hızlı deviniminden dolayı şehir insanının şöyle bir soluk alıp, yaşanılan herhangi bir anının dahi tadını çıkartamıyor olmasından yakınan bir birey aynı zamanda, sanatçılığının yanı sıra. Fakat bütün bunlara rağmen onun içinde yaşattığı kendine özgü çocuksu tinsel yapısının ona verdiği yaşam sevinci onun kendisini yaşamın içinde tutmasına yardımcı oluyor, ve aldığı her nefesten zevk aldığını belirtiyor. Alış veriş merkezlerinden dolup taşan, neon ışıklarıyla süslenip insan kitlelerine sunulan şehirlerde sergilenen tek yönlü ‘yoz’ yaşantının gizlenen sıradan, yüzeyselliğinin farkındalığının onun içinde yarattığı izlenimleri, Işık Tüzüner bir sanatçı olmanın bilinciyle sanatınada yansıtıyor her yönüyle farklı biçimlerde. Şehirlerde egemen olan, tüketime dayalı yaşam tarzının yanı sıra binaların mimari yapılarının da kendisini etkilediğini vurguluyor Işık Tüzüner.

Işık Tüzüner’in dış dünya ile kendi iç dünyasının etkileşiminin sonucu, coşkulu, haretketli, aniden doğal oluşan rengarenk bir çizgiye dönüşüyor onun tualinde ve helkellerinde. Sanatçının otuz yılı aşkın bir süredir Holladada yaşıyor olması, önce Istanbul, ardından Amsterdam( Rietveld Akademisi) ve Londrada aldığı akademik eğitimin yanı sıra dünyada ki, sanatsal, ekonomik ve kültürel gelişmelerinde izlerini taşıyor ürünleri. Heykellerinde özellikle kullanılmış ürünlerin kutularını kullanmayı yeğliyor ve bu tavrıyla tüketim atıklarını sanat eserine dönüştürüyor. Atık maddeleri yeniden kulanmak suretiyle, üretmek icin yeni ürünler tüketmenin de önüne geçiyor. Kutular üzerinde ki kitleleri tüketime teşvik eden ürün reklamlarını tüketime karşı kullanarak ironik ve felsefi bir anlam katıyor çalışmalarına. Buda eserlerini sonsuz ve ölümsüz kılıyor.

Eğer yolunuz bu günlerde Amsterdam’dan geçerse, Nieuwe Teertuinen 17 postart studio’yu kesinlikle ziyeret etmenizi öneriyorum. Işık Tüzüner yeni çalışmalarını halkın beğenisine vede eleştirisine sunuyor. Studio hergün pazar hariç 12 -17 arası açık. Sergiyi görmek isteyecek olursanız önceden randevu yapmanız gerekli. Kendisine isiktuzuner@hotmail.com‘dan ulaşmanız münkün.

Ben çalışmalarını yaptığı atölyeyi ziyeret ettim ve üretim aşamasında eserlerini görme olanağı yakaladım ve büyük bir keyif aldım. Işık Tüzüner’e bana bu olanağı verdiği ve iç dünyasının dolup taşan çoşkusununun yansımalarından banada bir parça tattırdığı için özellikle teşekkür ediyorum.

 
Toplam blog
: 12
: 788
Kayıt tarihi
: 23.01.08
 
 

Aralık 1979'da bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Avanos'ta dünyaya geldim. Egitimciyim ve suanda H..