Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tükettiğiniz gıdaların, aldığınız hizmetlerin kalite sertifikalarına nasıl ulaşabilirsiniz?

Tükettiğiniz gıdaların, aldığınız hizmetlerin kalite sertifikalarına nasıl ulaşabilirsiniz?
 


 

Geçenlerde markette dolaşırken, kalitesiyle iddialı bir bal markasına  takılıyor gözüm.Balın parti numarasını not alıyorum.Eve gelince üreticinin web adresini tıklıyorum. Analiz sertifikası sorgulama ekranına parti numarasını yazınca  karşıma “ aradığınız sonuca ulaşılamıyor” cevabı çıkıyor.

Doğrusu buna hiç şaşırmadım. Ancak yılmak yok.Üreticiye analiz sertifikasına ulaşamadığımı gösterir mail attım. İ İnşallah  cevap gelir de  sizlerle paylaşırım.

Ne yazık , benim gibi yediği /içtiği gıdaların /aldığı hizmetlerin gıda kodeksine/Hizmet Standartlarına uygunluğunu sorgulayanların sayısı  çoğalmıyor ,azalıyor.

Oysa örneğin gıdada ihracat yapan firmalara bu sertifikaları ibraz şartı getirilmiş.Bu amaçla dış ticaret müsteşarlığı'doğal arı balı belgesi' istiyor.Bu belgeyi düzenleme yetkisi ise akredite kuruluşlara verilmiş.

Böylelikle  bal ihracatında yurtdışındaki tüketicilerin sağlığı güvence altına alınmış görünyor. Gümrük görevlileri akredite “doğal arı balı analiz belgesi”ni görmeden ihracatına izin vermiyor.Analiz Sertifikası her parti için düzenleniyor ve kriterleri  gıda kodeksine uygun olmayan balın ihracına izin verilmiyor..

Analiz belgesinde  karşılanamayan  bir kriter halinde firma muhtemelen yani bir parti üretiyor.İmha etmesi gereken uygunsuz bal  partisini ne yaptığına dair yorumu ise sizlere bırakıyorum.

Peki Bal  Yurt içine sunuluyorsa , “doğal Arı Balı Analiz Belgesi” ni görmek bizlerinde hakkı değil mi ? Bizlerin suçu Türkiye de yaşamak mı?

Bal  üreticileri şöyle diyor ;”Markalı ürünleri tercih edin”.Oysa bizler parti numarası  bazında“doğal arı balı analiz belgesi”  ni sorgulamak istiyoruz.

Marketlere bir önerim var , Ürünlerin parti numaralarına göre sorgulama ekranlarını tüketicilere açsınlar.Bizlerde “doğal Arı Balı Analiz Belgesi” olmayan balları tüketmeyelim.

Bizlerinde yapacakları var:

· Ürünü aldıktan sonra sorgulamak,

· Analiz sertifikasına ulaşamadığımız ürünleri firmaya bildirmek,

· Cevap yoksa ürünü aldığımız markete iade etmek,

· Gıda güvenliğini sorgulama duyarlılığını evde,işte,ailemize ,arkadaş ve dostlarımıza aktarmak,

· Başta tüm meyve,sebze,et,süt,yumurta  v.b üreticilerine  analiz sertifikalarını ibraz sorumluluğunu hatırlatmak,

· Çok doğaldır, bizler bunu talep etmedikçe bazı üreticiler sorumluluklarını yerine getirmek  istemeyeceklerdir.Bu tamamen duygusal ! bir konu . Bu nedenle piyasada arz ve talep kurallarının çalışması çok normal.

· Sonuç olarak piyasada güvenli gıdalarla güvensizleri ayıracak tek kanıtın analiz sertifikası olduğu çok açık.Ödediğimiz bedelin içinde gıda güvenliği hizmetide olduğunu sürekli hatırlamamızda yarar var.

· Bizler bu hizmetin yerine getirildiğine dairkanıtları talep etmedikçe ucuz ama güvensiz çoğu  gıda ürünleri sağlığımızı riske atmaya devam edecek.O zamanda  da  gıdaların kısa,orta,uzun vadeli toksik ve kanserojen etkilerine  hayret etmememiz gerekir .

Meraklısına Not:

· Sertifika sorgulama sadece ürün kalitesi ile sınırlı değildir.

· Örnek ;Arabanızı servisden teslim aldınız . Peryodik bakım kontrol raporunu istiyormusunuz?

· Eğer isterseniz ,servisiniz bu kontrol raporunu size kağıt ortamında verebilir ,

· Yada

· Servisinizin web adresinden araç plakanızı girerek sorgulama yapabilirsiniz.

· Sorgulama yaptınız diyelim ,Örneğin:

  • Aracınızın fren padalı yükseklik kontrolları,
  • Kayış gerginlik ayarları,
  • Balata kalınlıkları , v.b gibi asgari güvenlik kriterlerinin karşılandığından ancak emin olabilirsiniz

Bu arada “Frenlerim  patladı “ gibi yanlış bir şehir efsanesine de açıklık getirmeliyim. Araçta tamamen aşınmamış  bir fren balatası kalmışsa patlama tanımından bahsedilebilir,Eğer balata kalınlığı sıfırlanmışsa olmayan bir şeyin patlamasına da sadece bir şehir efsanesi demek daha mantıklı olacaktır.

Sonuç olarak:

Ucuz ürün,hizmet yerine sağlık ve güvenlik kanıtlarına göre alım kararlarımızı verelim.Bu hem kendimiz hem de sevenlerimiz için daha hayırlıdır.

 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..