Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

20 Nisan '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tüm bedenlerimizde arınma metodları

Tüm bedenlerimizde arınma metodları
 

Ayurveda’ya göre insanoğlu tüm bedenlerinde denge ve harmoni içinde olmadıkça bütünsel olarak sağlıklı kabul edilemez. Peki tüm bedenlerimizde denge  ne demektir? Sadece sağlıklı bir beslenme biçimi ve ideal bir rutinde yapılan spor aktiviteleri tüm bedenlerimizde denge yaratmak için yeterli midir?
 
Bu sorunun  cevabı çok aşikar olarak hayır’dır. Fiziksel açıdan son derece sağlıklı olabilir ama zihinsel kargaşa ya da ruhsal problemlere sahip olabiliriz. İşte o zaman tüm bedenlerimizde bir uyumdan söz etmek mümkün değildir.
 
Vedik Bilgiler insanoğlunun et ve kemikden oluşan fiziksel bedeni dışında 8 ayrı bedene daha sahip olduğunu  açıklıyor. Buna göre toplam 9 bedenimiz,  3 ana beden altında  yer almaktadır; Fiziksel Beden, Astral Beden ve Ruhsal Beden.
 
Madde ve enerjiden oluşan Fiziksel Bedenimiz;  Kişisel Bedeni, Enerji Bedenini ve Çevresel Bedenimizi kapsamaktadır.
 
Astral Bedeniçerisinde yer alan Akıl Bedeninde duyularımız vasıtası ile oluşan duygularımız ile;  ayırt etme yetisi, düşünce, görüş ve inançlarımızın oluştuğuZihin Bedenimiz ve kendimizi nasıl tanımladığımızı belirleyen Ego Bedeni bulunmakta.
 
Ruhsal Bedenimizise Kişisel Ruh yani Can’ımızı; Kolektif Ruh yani toplumların hafızasında derin iz bırakan yüksek bilinç seviyelerinin etkileri olan arketip enerjileri ve Evrensel Ruh’u, yani inanç sistemimize göre Allah, Tanrı, Brahman veya evrenin saf sonsuz zekası olarak tanımlayabileceğimiz bileşenlerden oluşmaktadır. 
 
Arınma sadece ağzımızdan içeri aldıklarımıza dikkat etmek demek değildir, gerçek arınma sahip olduğumuz tüm bedenlerimizdeki toksinlerin tahliyesi ile mümkün olur. Bunun içinde Fiziksel Bedenin arınması için en büyük önemi arz eden doğru besin seçimleri dışında, zihinsel ve ruhsal detoks yöntemlerinin de eş zamanlı olarak  uygulanması gerekmektedir.
 
Tüm bedenlerimizde denge sağlayarak, bütünsel anlamda sağlık, zindelik ve esenlik halimizi artırmak ve daha mutlu ve tatmin bir yaşam yaratmak için kadim ilimlerde oldukça basit ama etkili olan yöntemler önerilmektedir. Bu yöntemler gündelik rutine oturtulduğunda mucizevi değişimler yaratırlar. Unutmayın fiziksel dünyayı 5 duyumuz vasıtası ile, duygusal dünyamızı zihnimizin yarattığı hisler ve düşünceler ile ve ruhsal dünyamızı ise birlik bilincine bağlantımız olan Can’ımız ile deneyimleriz. Bu üç ana bedende de daha yüksek titreşimli frekansları hissedip, şuurumuzu yükselterek, deneyimlerimizi farklılaştırmak ve deneyimlerimiz neticesinde fizyolojik ve astral bedenlerimizde oluşan moleküler yapımıza yön vermek bizim seçimlerimiz neticesindedir.
 
Bu sayıda sizlerle Bütünsel Bir Arınma programının olmazsa olmazı olan üç tane birbirinden güçlü ve etkili gündelik rutin önerisi paylaşacağım;
 
· Güne Dil Temizleme Spatulası ile başlamak; Gece boyunca bedenimiz hücresel yenilenmesini yaparken, fiziksel bedendeki tüm serbest radikaller ve toksin maddeleri kalın bağırsaklara ve dilin üzerine göndererek ve terleyerek tahliye eder. Sabah kalktığınız zaman dilinizin üzerindeki beyazımsı veya sarımsı acımsı tat, bedenimizden gece boyunca tahliye edilen toksin maddelerin bir kısmıdır. Bu tabakayı iyi bir dil temizleme spatulası ile temizleyerek güne başlamak uzun vadede yaşam kalitesini yükselten oldukça etkili bir uygulamadır.
 
·Kontrollü Nefes Teknikleri Çalışması : Nefesimiz tüm bedenlerimiz arasındaki en önemli bağlantı mekanizmasıdır. Nefes, hayatımızın birçok katmanıyla bütünleşmiştir. Nefes, bulunduğumuz ortam, solunum sisteminiz, sinir sistemimiz, endokrin sistemimiz, zihnimiz ve vücudumuzdaki her bir hücre ile eşzamanlı olarak zihinsel, duygusal ve ruhsal bedenlerimizle de senkronize hareket eder. Dolayısı ile  gün içerisinde 10 dakika ayırarak, yaşam kalitemizin hangi niteliklerini yükseltmek istiyorsak, o niteliklere hizmet eden kontrollü nefes egzersizleri hem fiziksel, hem duygusal ve hem de ruhsal sağlığımıza ciddi katkıda bulunacaktır. Unutmayın ki, kontrolsüz ve bilinçsizce nefes alıp vermek depresyon, sinir, gerginlik ve saldırganlık yaratır. Kontrollü nefes ise sağlık ve neşe getirir. Büyük bir çoğunluğu burundan alınıp, burundan verilen Kadim Nefes Teknikleri aracılığı ile bedenimizi ve zihnimizi sakinleştirecek, dengeleyecek, arındıracak ve canlandıracak şekilde çalışmasını denetleyebilir ve tüm bedenlerimizde uyum yaratabiliriz. 
 
Kadim Nefes Teknikleri seminerlerinde 10 farklı nefes tekniğini basitlikle öğrenerek, ihtiyaç duyduklarınızı hayat boyu rahatlıkla uygular ve bazılarının faydalarını anında, bazılarının ise çok kısa bir zaman içerisinde deneyimlersiniz. Eğer bu tarz seminerler yaşadığınız çevrelerde düzenlenmiyor  ise, en azından  internet üzerinden Nadi Shodhana isimli tekniği araştırarak, gündelik olarak uygulamanızı öneririm. Alternate Nostril Breathing olarak da bilinen bu teknik özellikle zihinsel detoks için mükemmel bir seçim olacaktır.
 
·Hergün 30 dk Meditasyon Uygulaması : Yüzyılımızda strese karşı en etkili panzehir olarak nitelenen Meditasyon, bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği ve derin bir şifa yöntemidir. Günümüzde çok popüler olan bu kelime çoğunlukla yanlış anlaşılmakta ve hatta yanlış uygulanmaktadır. Meditasyon 5 duyuyu izole ederek  zihnin ötesine, saf ve sonsuz bilincin bulunduğu alana girmektir. Bu alan gerçek benliğimizin yuvası olan sonsuz olasılıklar alanı’dır. Meditasyonda gap dediğimiz bu alana niyetlerimiz doğrultusunda girip çıkarak yaşamımıza tüm ihtiyacımız olan şifa, yaratıcılık, ilham, huzur ve bilgeliği çekeriz. Uluslarası bilim kurumlarınca yapılan klinik araştırma neticelerine göre, meditasyon her gün düzenli uygulandığı takdirde başlıca aşağıdaki faydaları sağlamaktadır;  
 
Stresi giderir
Fiziksel, zihinsel ve duygusal detoks yapar
Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır
Uyku kalitesi artar
İlişkileri iyileştirir, geliştirir
İç huzuru kazandırır
Yaratıcılığı ve sezgileri uyandırır
Odaklanma yeteneğini artırır, konsantrasyonu güçlendirir
Yüksek tansiyonu indirir
Kan basıncını azaltır, kalp çarpıntısını hafifletir
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Yorgunluğu giderir
Daha az yargılayıcı olmanızı sağlar
Yaşlanma karşıtı (anti-aging) hormonları  salgılanır (DHEA)
 
Unutmayın, meditasyonu sadece stres ile başetmek ve rahatlamak için yapmıyoruz. Meditasyonu beyin nöro-plastisitesi başlatarak bilincimizi yükseltmek ve meditasyon öncesi yapacağımız niyetlerimiz doğrultusunda yaşamımızın dizginlerini elimize almak için de yapıyoruz. Bu sebeple meditasyon öğrenirken, beyin nöro-plastisitesini başlattığı kanıtlanmış olan mantra tekniklerini öğrenmenizi öneririm.
 
Esenlikle kalın,
 
N. Ebru Şinik
 
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni
 
www.yukselencag.com
 
www.ayurvedikyasam.com
 
Yükselen Çağ 
 
‘Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi’ Kurucusu ve Lider Eğitmeni
 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..