Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '16

 
Kategori
Futbol
 

Tüm düğümler çözülüyor

Lig tarihinde görmediğimiz müthiş bir kördüğüm ve heyecan ile karşı karşıyayız. Bu kördüğümün aktörleri, son 3 hafta birbirleri ile oynuyorlar ve 1., 2., 4. ve 5. ' nin kim olacağı ve Mersin İdman Yurdu dışında düşecek olan takımlar da son 3 haftada belli olacak. Yani ligin altı ve üstü son 3 haftada şekillenecek. 

 

Yani tüm düğümler son 3 haftada çözülecek. Heyecan son haftaya kadar devam edecek. 

 

Bu düğümler arasında futbol kamuoyunu merakta bırakan iki düğüm var. Bir, şampiyon kim olacak. İki, Galatasaray Avrupa' ya gitme hakkı kazanıp, cezasını bu sene tamamlayacak mı?

 

Osmanlıspor- Bursaspor karşılaşması her ikisini de ilgilendiren bir karşılaşma idi. Osmanlıspor' un 3-0 geriden 3-3' e getirdiği karşılaşmada, 2 puan kaybetmesi (veya 1 puan kazanmış olması), ligde düğümleri etkileyebilecek bir gelişme oldu. 

 

Peki bu karşılaşma neden önemliydi?

 

Osmanlıspor' un hemen arkasından gelen 6. sıradaki 45 puanlı Galatasaray yarın lider Beşiktaş karşısında yarın zorlu bir karşılaşmaya çıkacak. Pazartesi günü de ikinci sıradaki Fenerbahçe, deplasmanda lig dördüncüsü konumundaki İstanbul Başakşehir ile karşılaşıyor. 

 

Bugün Osmanlıspor' un Bursaspor karşısında 3-0' dan muhteşem geri dönüşü Osmanlıspor adına büyük bir başarı oldu. Avrupa yolunda 1 puan 1 puandır. Öte yandan Avrupa' dan men cezasını bu sene tamamlamak isteyen Galatasaray' da, Osmanlıspor' un kaybettiği 2 puan ile umutlandı. 

 

Galatasaray' ın bu sene UEFA Avrupa Ligi hakkı kazanması çok önemli, zira böyle bir kötü sezon sonrası, UEFA' dan gelen cezayı bu sene UEFA Avrupa Ligi' ne katılmayarak atlatması, kulüp açısından ekonomik açıdan kötünün iyisi olacak. Galatasaray bu sene Avrupa biletini alamaz ise, bu 2 sene Avrupa' dan uzak kalmak demek. Bu durum Galatasaray' ın tüm dengelerini alt üst eder. 

 

Yani Galatasaray' ın Avrupa' ya gidememe lüksü yok. Avrupa biletini iki şekilde alabilir. Birincisi, Ziraat Türkiye Kupasını almak. İkincisi, kupayı kaybetse bile, ligde 5. olmak. Kupa finalini kaybetse dahi, ligde alınacak 5.' lik Avrupa' ya katılımı getirecek ve ceza bu sene tamamlanmış olacak. 

 

Galatasaray hem kupa, hem de ligde küreklere asılmak zorunda. İşi şansa bırakma ihtimali yok. Dün, Osmanlıspor' un kaybettiği 2 puan, Galatasaray' ı ekstra motive etti. Zira, Osmanlıspor, sonraki hafta Beşiktaş ile karşılaşacak. Bu da onlar için yeterince zor bir karşılaşma. Galatasaray, bu geceki Osmanlıspor Bursaspor karşılaşması ile 5.lik yolunda önemli bir motivasyon kazanmış oldu. 

 

Galatasaray hedefsiz bir takımdan, sadece son 3 haftada hedefli bir takıma dönüştü. Giderek artan formun arkasında bu motivasyon var. Galatasaray için kupa ve/veya 5.' lik artık net bir hedef. Bu hedef Galatasaray' ı motive ediyor. 

 

Bu motivasyon mutlaka Beşiktaş derbisine yansıyacaktır. 

 

Öte yandan Başakşehir Fenerbahçe maçı da hem Galatasaray, hem de Osmanlıspor açısından çok önemli. Zira, Fenerbahçe' nin 3 puan almak zorunda olduğu bu karşılaşmadan 3 puan alması, Osmanlıspor ve Galatasaray için 4. sıraya yönelik bir umut demek. Özellikle de Osmanlıspor' un haftaya Beşiktaş karşısındaki performansını çok etkileyecek ve motivasyonu artırabilecek bir durum. 

 

Ortada zincirleme reaksiyon gibi bir tablo var. Her takımın aldığı sonuçlar, kendisi dışında en az 2 takımı ilgilendiriyor. 

 

Derbiyi Galatasaray kaybeder veya maç beraberlik ile biter ise, artık 5. lik umudu iyice azalacak. Tek umut kupa olacak. Derbiyi Galatasaray kazanır ise, bu sefer Beşiktaş büyük baskı altına girecek. Haftaya da Osmanlıspor' un kazanma veya en kötü berabere kalma motivasyonu ortaya çıkacak. Bu da Beşiktaş' ın işini müthiş zorlaştıracak. 

 

Tabi bugün Sivasspor' un son dakika golü ile kazanması, Fenerbahçe açısından da sıkıntılı bir duruma işaret ediyor. Zira şampiyonluk ve Sivasspor' un kümede kalma durumu son haftaya kalır ise, Fenerbahçe, Sivasspor  deplasmanında çok zor bir 90 dakika geçirecek.

 

Ancak düğümlerin düğümü derbi. Derbi ise herkesin tahmin ettiği gibi kolay geçmeyecek.

 

İki hücum takımının karşılaşması olacak. TT Arena' da derbilerde çok başarılı bir Galatasaray var. TT Arenada oynadığı 12 derbiden 8 tanesini kazanmış, 2 beraberlik ve sadece 2 mağlubiyet almış. Yani, saha ve seyirci avantajı Galatasaray' ın yanında.

 

Beşiktaş ise ligin en iyi futbol oynayan, sistemi en oturmuş ekibi. Ligde en olgun futbolu oynayan ekip. Hücumda, çok fazla tehdide ve alternatife sahipler. 

 

Her iki takım da  ligin en çok pas yapan, topla oynayan, en az faul yapan, rakiplerine oyunu kabul ettiren, durdurmaktan ziyade, kendi oyununu oynayan, ligde en çok isabetli şut yüzdesine sahip takımları. 

 

Aradaki puan farkı, Galatasaray' ın defansif açıdan çok Beşiktaş' a göre kötü olmasından kaynaklanıyor. Kolay pozisyon bulan, çok gol atan iki takımdan Galatasaray, savunma kurgusunun kötü olması nedeni ile alt sıralarda. Beşiktaş, son haftalardaki inişe rağmen, savunma performansı olarak çok daha iyi bir tablo çiziyor. 

 

Derbinin, golsüz geçmesini beklemiyorum. Beşiktaş favori olarak gözükse de, ancak kolay bir maç olmayacak. Bazılarının tahmin ettiğinin aksine, Galatasaray' ın maçı bırakacağını, rakibinin kazanması için sahada bilerek varlık göstermeyeceğini hiç sanmıyorum. İşin ucunda Avrupa var. Bu ekonomi demek, cezayı bu yıl tamamlamak demek, en azından ligi bir derbi zaferi ile tamamlamak demek. Ne olursa olsun, Galatasaray gibi köklü bir camianın, bu maçta Beşiktaş' a bile bile kaybetmesi mümkün değildir. Bunu düşünmek bile, Galatasaray camiası için haksızlıktır. Galatasaray' ın derbide bu yönde düşünen çok kişiyi mahcup etmesi mümkün. 

 

Beşiktaş kazanırsa büyük bir virajı dönmüş olur. Ancak Beşiktaş için esas virajlar, oyun felsefesi ve sistemleri son derece oturmuş olan, istikrarlı ve formda Osmanlıspor ve Konyaspor takımları ile yapacağı maçlar olacak. 

 

Beşiktaş kaybeder ise, Başakşehir Fenerbahçe maçının sonucundan bağımsız olarak, şampiyonluk son haftaya kadar belli olmaz düşüncesindeyim. 

 

Bu haftaki sonuçlara göre şampiyonluk şansları

 

Beşiktaş derbide kazanır ve pazartesi günü Fenerbahçe Başakşehir deplasmanında kaybeder ise, şampiyon yüzde 95 Beşiktaş olacaktır.  

 

Beşiktaş derbide kazanır ve pazartesi günü de Fenerbahçe Başakşehir deplasmanında kazanır ise, şampiyonluk yarışı son hafta belli olacaktır. Rakipleri analiz ettiğimizde, böyle bir durum sonrası kalan son iki haftada takımların şampiyonluk şansları %50- %50' dir. 

 

Beşiktaş derbide kaybeder ve pazartesi günü Fenerbahçe Başakşehir deplasmanında kazanır ise, şampiyon yüzde 70 Fenerbahçe olacaktır. 

 

Düğüm çözülmek üzere. Bu heyecan uzun yıllar unutulmaz. 

 

bertan.kaya@yahoo.com

 

twitter: @bertankaya

 

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..