Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Tüm dünyada bir hayalet dolaşıyor, XML

Tüm dünyada bir hayalet dolaşıyor, XML
 

XML aslında hiçbir şey yapmaz! Yalnızca veriyi belirli standartlarda saklar ve taşır.


XML, yani eXtensible Markup Language, Genişletilebilir İşaretleme Dili, Veri taşıma ve saklamada çoğunlukla kullandığımız bu dil nedir, ne değildir? Yazımız, tüm dünyada dolaşan ve hakkında çeşitli söylentiler dolanan bu hayaleti ifşa etme iddiasındadır...
XML Bilmek önemlidir...
XML öğrenmek kolaydır!

Hemen başlayalım...
XML, veri taşımak ve saklamak için tasarlanmış bir işaretleme dilidir.
HTML ise, verileri göstermek ve görüntülemek için.
Birbirine karıştırılan ve zorlama mukayeselere tabi tutulan bu iki "dil" arasındaki en temel fark budur. Bunun yanında, tag biçemi HTML 'ye benzemektedir. Ve tekrar etmekte fayda var, XML veri taşamak için tasarlanmıştır, veri görüntülemek için değil!
Yine önemli bir nokta olarak, XML'de, taglar, yani etiketler önceden tanımlanmış değildir. XML'de tagları siz kendiniz tanımlarsınız. Örneğin, etiketler, öğrenciler, sayılar, müşteriler gibi kelimeler XML'de birer tag olarak kullanılabilir.

XML asla ve asla HTML'nin yerine ikame edilemez. XML ve HTML iki farklı amaç için tasarlanmıştır. Basit bir formülle, XML data taşımak ve saklamak için tasarlanmıştır ve verinin ne olduğuna odaklanır; HTML ise veri görüntülemek için oluşturulduğundan, verinin nasıl görüntüleneceğine odaklanır.

Şaşıracağınız ve "madem öyle neden bir araba kelam ettin?" diyeceğiniz nokta ise şu: XML aslında hiçbir şey yapmaz! O yalnızca oluşturduğu yapılar ile veriyi saklar ve taşınması için ortak işaretleme standartlarını kullanır.. Hepsi bu!

Örneğin Bir posta yollayacaksınız diyelim! Postaya ait tüm verileri XML biçeminde şu şekilde saklayabilirsiniz:


Eren
Ziyahan
Tomurcuk
Pamukladı mıydı kazaklar, kiraz gelir ardından...

Yukarıdaki örnek XML'i çok iyi anlatıyor.. Ama XML'in yapıp yapabileceği işte bu kadardır! Eğer yukarıda bilgileri bulunan postayı alıcıya yollamak isterseniz, ufak bir program yazmak zorundasınız. Takdir edersiniz ki XML, veri taşımak gibi önemli bir yükün yanında, oturup sizin için böyle bir program yazamaz... :)

XML sadece basit bir metinler toplamı olduğu için, XML dosyaları oluşturmak için herhangi bir uygulama bağımlılığınızda yoktur. XML dosyalarını, basit bir yazı editörü ile hazırlayabilirsiniz.

XML bugün, pek çok alanda veri taşımak ve paylaşmak için en ideal olan yoldur. Ve XML; WAP, WSDL, RSS gibi pek çok teknolojiye öncülük etmiştir.

 
Toplam blog
: 26
: 1696
Kayıt tarihi
: 14.08.09
 
 

1986 İstanbul. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya eğitimini yarıda bıraktı. Sakary..