Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '08

 
Kategori
Futbol
 

Tümer Metin'e ceza veren PFDK'dan bir örnek karar daha!!!

Tümer Metin'e ceza veren PFDK'dan bir örnek karar daha!!!
 

Tümer Metin'in bu alkışları 1 maç men cezası almasına neden olmuştu.


19 Mayıs 2007 tarihinde Türk futbol tarihinin utanç gecelerinden birisi yaşanmıştı malum.

Ali Sami Yen Stadı'na, tarihinde "ilk defa" şampiyon apoleti ile çıkacak Fenerbahçe'yi, bütün bir hafta boyunca alkışlarla karşılayıp çiçeklerle uğurlamayı tahayyül edenler, sularla karşılanıp demir borularla (!!!) uğurlandığına da şahitlik etmişlerdi.

"Onbinlerce" yabancı madde ile saha zeminini adeta Halkalı çöplüğüne döndürenlere karşı bırakın o gün stadda misafir durumda veya olaylara karışmayanları, ekran başındakilerin bile kanı donmuştu bu vahşet sahneleri esnasında.

Futbolun bu çirkin yüzünü gösterenlere, organize edenlere, yaşatan ve yansıtanlara karşı, Türk Futbolunu "adalet ile yönetenler" PFDK nezdinde aldıkları kararlarla da en az bu maç kadar büyük bir skandala imza atmışlar, haftalarca süren toplantılar neticesinde 4 maç saha olayları, 1 maç ta küfürden dolayı toplam 5 maç saha kapatma cezası vermişler ve Galatasaraylı taraftarların yaptığı eylemleri "cezasız" (!!!) bırakmamışlardı.

İşte bütün bu olaylar yaşanırken misafir takım oyuncularından Tümer Metin, tribünlerin bu hareketlerini alkışlarla protesto ediyor ve PFDK'nın 12.06.2007 tarihli toplantısından aleyhine 1 maç oynamama cezası çıkıyordu.

Olaylara karışanlar, yönlendirenler, tribünleri tahrik edenler..

Hepsi ama hepsi bir yanda dururken Tümer Metin'in alkışları nedeniyle tribünler tahrik olmuşlardı demek ki.. (!!!)

Sadece o gün kadroda yer almayan Hasan Şaş 2 maç ceza almış, diğer oyuncuların hiçbiri PFDK'ya sevkedilmemişlerdi bile.

Şimdi 2008 in sonundayız..

10. haftada oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçının son dakikaları oynanırken Galatasaraylı Arda Turan, Fenerbahçe tribünlerine yönelik olarak çirkin davranışlar içerisine girerken, TV görüntülerine bu hareketler, "maç yayını" esnasında bile yansıtılmamıştır. O gün Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda olan insanlar sadece bu hareketleri görmüş, şahit olmuştur.

TV görüntülerinde sanki yardımcı hakem Aleks Taşçıoğlu'na yapmış olduğu centilmenlik dışı hareket nedeniyle (ki orada Arda Turan'ın, yardımcı hakeme küfrettiği açıkça TV görüntülerinde bile belli olmaktadır) sarı kart gördüğü intibası uyandırılan Arda Turan'ın, Fenerbahçe tribünlerine karşı yapmış olduğu eyleme, herhangi bir cezai müeyyidenin uygulanmadığını, 12.11.2008 tarihinde açıklanan PFDK kararlarından görmekteyiz.

2 hafta önce Fenerbahçe-Bursaspor maçında Edu'nun orta hakem Tolga Özkalfa ile girmiş olduğu diyalog sonrası yardımcı hakeme topu atması karşısında "kırmızı kart" isteyen ve "hakemlik müessesinin onurunu" sorgulayanlar, bir sonraki hafta Ankara'da oynanan Ankaragücü-Fenerbahçe Fortis Türkiye Kupası grup maçında Colin Kazım'ın yardımcı hakem Alper Ulusoy'a karşı söylediği sözleri küfür olarak kabul edip kırmızı kartı çıkartan ve çıkarttıranlar, her ne hikmetse Arda Turan'ın Aleks Taşçıoğlu'na yapmış olduğu küfrü 1 metreden duymamış (!!!) görmemiş ve tepkisiz kalmıştır. Yani üç maymunu oynamaya devam etmişlerdir.

Türkiye Futbol Federasyonu´nun‚ FIFA ve UEFA disiplin talimatlarına uyum sağlamak amacıyla‚ Futbol Disiplin Talimatı´nın 30. maddesine "Takım halinde sportmenliğe aykırı hareket" başlığıyla eklediği hüküm şöyle:

"(1) Aşağıda belirtilen hususlar‚ takım halinde sportmenliğe aykırı hareketlerdir:

a) Müsabaka öncesinde‚ sırasında veya sonrasında takımın en az beş futbolcusunun hakem tarafından sarı veya kırmızı kartla cezalandırılması‚

b) Müsabaka öncesinde‚ sırasında veya sonrasında takımın en az üç futbolcusunun hakem tarafından müsabakadan ihraç edilmesi‚

c) Müsabaka öncesinde‚ sırasında veya sonrasında‚ birden fazla futbolcunun veya görevlinin birlikte hareket ederek bir müsabaka görevlisine hakaret etmesi‚ kararlarına karşı sportmenliğe aykırı şekilde itiraz ederek karşı çıkması‚ baskı kurmaya çalışması‚ tehdit etmesi‚ söz konusu kişiye karşı güç kullanması.

(2) Takım halinde sportmenliğe aykırı hareket eden profesyonel kulüplere Süper Lig için 20.000.-YTL´den 50.000.-YTL´ye‚ 1. Lig için 10.000.-YTL´den 25.000.-YTL´ye‚ 2. Lig için 5.000.-YTL´den 15.000.-YTL´ye‚ 3. Lig için 5.000.-YTL´den 10.000.-YTL´ye kadar para cezası verilir. "

Sezon başında yürürlüğe giren ve bu sezondan itibaren geçerli olacağı duyrulan Futbol Disiplin Talimatının 30. maddesini, 11.11.2008 tarihinde apar topar bir şekilde değiştirerek, her sarı kart için daha önce 4.000 YTL olan cezanın aniden 1.500 YTL'ye indirilmesi ve bu toplantıdan 1 gün önce oynanan derbide Galatasaray'dan tam 7 futbolcunun sarı kart gördüğünü hesaba katarsak, ayrıca Şükrü Saraçoğlu Stadı'na Galatasaray seyircisinin vermiş olduğu zararın resmi makamlarca 15.000 YTL olduğunu düşünürsek, PFDK'nın bu eylemler için Galatasaray Spor Kulübüne sadece 10.000 YTL lik bir ceza verdiğini görmek çok ta ütopik bir düşünce değildir.

Geçtiğimiz sezon başında "3 maç arka arkaya küfürden dolayı para cezası alan kulübün, bir sonraki hafta otomatik olarak sahası 1 maç kapatılır ve bu eylemi bir sezonda 3 defa yapan kulüplerin de 3 er puanı silinir" hükmünü, daha sezonun 5. haftası oynanmadığı halde BJK Kulübüne arka arkaya 2 maç küfürden dolayı verilen para cezalarının, Gaziantepspor ile oynanan maçta İnönü Stadı'ndaki taraftarların yoğun ve tempolu küfürlerinin rapor edilmesini de gözönüne alan Türkiye Futbol Federasyonu, aniden bir gece yarısı daha önce 3 maç olan küfür sınırlandırmasını "5 maça çıkartarak" çözme yoluna gitmiş ve aldığı kararların arkasında ne kadar pamuk ipliği ile bağlı olduğunu bütün kamuoyuna aktarmıştı.

Şimdi yine benzer bir uygulama yapıldı ve gazete manşetlerine düşen "Cimboma ağır para cezası" ( ! ) haberinin detayı incelendiğinde ise aslında bu para cezasının ağır değil de, indirilmiş tarifeden bir lütuf olduğu görülecektir.

Tümer Metin ile Arda Turan arasındaki hareketleri farklı algılayıp farklı yorumlayanlardan da başka birşey beklenemezdi mutlaka. Tümer Metin'in alkışlarıyla Arda Turan'ın küfürlerini bir tutan PFDK, ne kadar "adil" olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Türk Futbolunun yıllardır bir arpa boyu yol katedememesinin asıl nedenini sorgulayan yönetici pozisyonundaki "yönetilenler" almış oldukları bu "radikal kararların" ne kadar da "caydırı" olduğunu daha sonraki dönemlerde mutlaka bir kez daha göreceklerdir.

Ayrıca bütün bu hareket ve düşünce erozyonlarına neden olan "lobilerin ve lobicilerin" de mutlaka iyice irdelenmesi gerekmektedir.

 
Toplam blog
: 39
: 1659
Kayıt tarihi
: 12.11.08
 
 

1973 doğumluyum, İstanbul'da ikamet etmekteyim. Özel sektörde görev yapmaktayım. Yaklaşık 5 yıldır..