Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Tuna Nehri ne diyor?

Tuna Nehri ne diyor?
 

Tuna Nehri Dile Geldi!


Pelevne savaşında etrafını yıkmamak için mecazi olarak ‘’akmam‘’ diyen Tuna Nehri artık gerçekte de ‘’akmam‘’ diyecek.

Ona mecazi olarak akmam dedirtecek olan bir savaş da yok.

İnsan olarak ellerimiz, ayaklarımız,iç organlarımız, tüm vücudumuzun parçaları birer canlı organizmadır ve tüm vücudumuzu oluşturuyor. Vücudumuzun bir parçasının eksikliği, arızası tüm bedende hissediliyor ve bazı organ veya organlarımızın yokluğu insani yaşamı sonlandırabiliyor.

Tabiatta  böyle. Organlarını, nehirler, göller, akarsular, denizler, okyanuslar, buzullar, hava, ormanlar, dağlar, ovalar, yağışlar, seller oluşturuyor.

Seller dedim de aklıma gelmişken burada irdeleyeyim.

Selleri biz insanoğlu bir felaket olarak görürüz. Ama ben bir Çukurova’lı olarak selleri insanoğlu için bir felaket olarak görsem de tabiat için felaket değil bir yenileme aracı olarak görürüm.

Seller Ovaları yarattı. Seller olmasa idi Ovalar oluşamazdı. Ova dediğimiz anda alüvyonlu topraklar aklımıza gelir. İşte o alüvyonlu toprakları yapan ve yenileyen sellerdi. Çukurova üzerindeki Seyhan nehri üzerine Seyhan barajı, Ceyhan nehri üzerine Aslantaş barajı yapılmadan önce Çukurova hemen hemen her on yılda bir sel görür ve ekili alanlar selden zarar görürken yıllardır ekimden dolayı yorulmuş topraklar üzerine selin attığı alüvyonlar ile toprak yenilenirdi. Şimdi o alüvyonları hem barajlar tutarak doluyor hem de baraj sonrasında akan su içinde denize sürükleniyor.

Tuna’dan konuya girdik Çukurova’da soluk aldık ve yine Tuna Nehri’ne dönelim.

Tuna, Almanya'nın güneyinde Karaorman (Schwarzwald) bölgesinde Brege ve Brigach dağ ırmaklarının 678 m yükseklikteki Donau-Eschingen (Donaueşingen)'de birleşmesiyle meydana gelir. Tuna kaynağı Donaueschingen kasabasından fışkırarak ufak bir kanal sayesinde Brigach nehrine döküldüğü noktadan itibaren bu nehrin ismini Tuna diye anılır.

Donaueschingen'den Karadeniz'e döküldüğü Sulina limanına kadar uzunluğu 2779 km'dir. Bunun 2415 km'si üzerinde seyrüsefer yapılmaktadır.

Tuna nehri coğrafi bakımdan üçe ayrılır: Kaynağından Gönyü'ye kadar Yukarı Tuna (988 km), Gönyü'den Turnu Severin'e kadar Orta Tuna (860 km) buradan nehir ağzı Sulina'ya kadar Aşağı Tuna (931 km). Kaynağından denize döküldüğü noktaya kadar  Almanya, Avusturya,  Slovakya, 

Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna olmak üzere toplam 10 ülkenin topraklarını katetmektedir.

Tuna nehri havzasının yüzölçümü 817.000 km2, uzunluğu 1690 km, eni ise 820 km'dir. Bu hidrografik havzada değişik uzunlukta 120 kadar ırmak ve nehir Tuna'yı beslemektedir. Bunlar arasında 500 km'den daha uzun olanlar İnn (505), Drava (894), Tisa (966),Sava (861), Morava (563), Olt (542), Siret (726) ve Prut Nehri (950)'dir.

Nehir taşımacılığına çok uygundur. Hollanda'dan Ren nehrinden başlayan seyahat, kanal geçişleri ile Tuna üzerinden Karadeniz'e devam edilebilir.(Vikipedi)

İçinden geçtiği ülke sanayicilerinin Tuna’yı kirlettikleri yetmiyormuş gibi şimdi de kuraklık Tuna Nehri’ne ‘’Akmam ‘’ dedirtiyor:

Romanya sınırının büyük bir bölümünü oluşturan Tuna Nehri’nde su seviyesinin rekor düzeyde düşünce Bulgaristan kısmında tüm gemi ulaşımının durdurduğu,Tuna'nın Bulgaristan tarafında Silistre ile Somovit Limanları arasında su seviyesinin en az 15 yerde minimuma indiği,Tuna Nehri'ndeki mevcut su seviyesinin en son 1941'deki kuraklık sırasında tespit edildiği belirtiliyor.

Lom kentindeki limana son üç gündür tek bir geminin bile yanaşmadığı bildiriliyor.

Bu durumda en büyük zararı, gemi nakliyat firmalarının gördüğü bildirilse de en büyük zararı tabiatın bir canlı organizmasının gördüğü bir gerçek!

 

 

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..