Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Tuncay Şanlı Fenerbahçe'de oynar mı?

Tuncay Şanlı Fenerbahçe'de oynar mı?
 

Tuncay, Avrupa'ya gitme kararı aldığı günlerde yazdığım bir cümleyi buraya almak istiyorum.

"Tuncay, Avrupa'da sıradan bir futbolcu olmanın ötesine geçemez."

Avrupa kompleksimiz hem düşüncelerimizi hem de futbolcularımızı çok etkiliyor. Eskiden takımlarımız bir tur atladığında büyük sevinç yaşardık. Bilirdik ki ikinci tur çok zordur. Ancak son on yılda her şey çok değişti. Avrupa'nın iki numaralı kupası ülkemize geldi. Takımlarımız yıl boyu Avrupa liglerinde uzun soluklu mücadeleler veriyor. Avrupa vitrinine çıkmak için mutlak surette orada oynamak gerekmiyor. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş forması giymek yetebiliyor.

Nihat Kahveci'yi saymazsak; ki o da sadece bir sene şampiyonluk mücadelesi verebildi, Avrupa'ya gidip gösterişli bir başarı yakalamış futbolcumuz da neredeyse yok gibi.

Engin Verel, Selçuk Yula, Baliç, Hakan Şükür, Hakan Ünsal, Arif Erdem, Fatih Akyel, Okan Buruk, Emre, Rüştü...

Kuşkusuz bu futbolculara ekleme yapabiliriz.

Saydığımız futbolcuların ortak özellikleri, Türkiye'den Avrupa'ya transfer olurken futbollarının zirvesindeydiler, dönerken en dip noktaya inmişlerdi. Birçoğunun dikiş tutturamadığına da şahit olduk.

Büyük bir travma geçirdiler. Belki sosyolojik olarak hazır bile değillerdi. Çünkü insan çok başarılı bir iş yaparken şirket değiştirdiğinde bile ne büyük zorluklar yaşıyor. Futbol öyle değil ki... Avrupa'ya gittiğinizde oynadığınız bölgede top koşturacak en az iki kişi daha var. Kendinizi tekrardan ispat etmek durumundasınız.

Tuncay Şanlı da o kervanın içine girmek istedi. Göreceli olarak başarılı olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak oynadığı takım küme düştü.

"Ama o takımının en iyisiydi."

Küme düşen takımın en iyisi olmak bir ölçü müdür? Türkiye'den bir örnek verebilir misiniz, küme düşmüş bir takımın en iyisinin büyük bir takım transfer olduğunun? Yok demiyorum; ancak çok büyük istisnalardan söz ediyorum.

Tuncay bir sene daha sabredip, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıktığı sezonun sonunda Avrupa'yı denemiş olsaydı belki gideceği kulüp de başka olacaktı. Ama çok acele etti.

<ımg border="1" src="http://www.antu.com/images2007/upload/upload/2007manset/tuncay/tuncay_middles%20[PgJsHHAF].jpg?0.01308411" width="466" height="250">

Sandı ki "Middlesbrough'u bir atlama taşı olarak kullanabilirim."

Tuncay, çok koşan, mücadele eden, futbol bilgisi ve sezgisi olan, çok emek verdiği için karşılığını alan ancak her şeye karşın futbol yetenekleri sınırlı bir futbolcu, bana göre.

Tuncay hâlâ üzerine gelen bir topu durdurmasını bilmiyor. Türkiye'deki bir çok futbolcunun eksikliklerinden biridir bu. Top üzerine gelir, geldiği gibi ayağına çarpar ve iki metre açılır. Sonra o topu kontrol edebilmek için defans oyuncusuyla mücadeleye girişilir, pozisyon orada kaybolur. Topu ayağının yarım metre çapında etrafında yumuşatabiliyorsan o zaman ciddi bir iş yapıyorsun demektir.

Tuncay'ın topa vuruş tekniği de sorunlu.

Bir de dışarıdan bakıldığında sanki can havli ile oynuyormuş gibi bir görüntüsü var ya...

Ben Tuncay'ı 2001 yılından beri bu eksikliklerini düzeltmesi gerektiği konusunda çeşitli platformlarda yazıyorum. Kuşkusuz biraz düzelme var. Ancak İngiltere'de ilk beşe oynayan takımların ilk onbirini zorlayacak bir transfer yapmasını mümkün görmüyorum.

Adı Köln ile anılıyormuş. O takımın teknik direktörü Fenerbahçe'yi tercih etti. Gelirken de "dünyanın en büyük takımlarından birinin başına geçiyorum." mesajı verdi.

Tuncay şimdilerde Avrupa'da oynamak adına ismini küçültecek veya yok edecek takımların peşinde koşuyor. İngiltere ikinci liginde mücadele etmek de keyiflidir diye düşünebiliriz. Tugay Kerimoğlu İngiltere'nin orta düzey takımında keyif için oynadı, hatta ciddi de bir isim yaptı. Ancak sadece o takımla sınırlı kaldı.

Tuncay geri gelmelidir. Bu takım Fenerbahçe olursa hem takımı hem kendisi için büyük iş yapmış olur. Middlesbrough veya Köln forması ile Fenerbahçe'ye gol atmaya çalışacağına, Fenerbahçe forması ile o takımlara gol atması kendisi için de daha hayırlıdır.

Fenerbahçe'de oynar mı?

Fenerbahçe büyük bir takım ve çok kulvarda mücadele ediyor. Şimdi Tuncay'a yer bulamazsınız ancak bir iki hafta içinde takımda öyle şeyler olur ki, bu sefer yedek kulübesinde oynatacak futbolcu bulamazsınız. Fenerbahçe geçen sene en büyük sıkıntıyı o yedek kulübesinden yaşadı.

Roberto Carlos çok iyi niyetiyle oynuyor ancak artık bu son senesi. Tuncay forvet özellikleri olan ve orada oynayabilecek bir futbolcu aynı zamanda.

Takımınızda Tuncay olacak da siz ona yer bulamayacaksınız. Ben gülerim bu işe.

Bu yazı Tuncay'ı küçültmek için kaleme alınmadı. İngiltere'de Arsenal'de, Liverpool'da, Manchester'da oynayamıyorsan ne işin var? Gel Fenerbahçe'ye onlarla eşit mücadele et. Tuncay'ın eleştirdiğim yönlerini de onun üzerinde durması gereken eksiklikleri olarak yazıyorum.

Tuncay'ı Fenerbahçe'de oynarken görmek de istiyorum.

Umarım taraflar bu işi daha fazla uzatmaz. Fenerbahçe Kulübü'nün büyük başkanı Arda'ya 20 milyon vereceğine Tuncay için bir iki milyon versin. Her iki şeyin arkasında başka bir düşünce yattığını biz biliyoruz.

Uzay Gökerman

http://futbolunyorumu.blogcu.com/tuncay-in-avrupa-macerasi-uzerine_3240618.html

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..