Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '11

 
Kategori
Haber
 

Tunus'tan sonra, Ürdün'den önce, sıradaki ülke : MISIR

Tunus'tan sonra, Ürdün'den önce, sıradaki ülke : MISIR
 

.



Halkının tepesine balyoz gibi inmiş ve hak ihlâllerini meşrulaştırıp on yıllar boyunca zulümle ayakta kalabilmiş birçok diktatör ve rejim görmüştür dünya.

Peki en sonunda ne olmuştur? Zulüm ile abad olanın ahiri berbat olmuştur.

Bu diktatörlerin ve rejimlerin hiçbir zaman dikkate almadığı ilâhi adalet denilen şeyi hepimiz biliyoruz.

Ayrıca bir husus var ki; ilâhi adaletin cisimleşmesini hiç de plânlanmamış şekilde tetiklemiştir. O da teknolojik gelişmedir. Genelde teknolojik gelişmeyle kastettiğim şey, özelde facebook, twitter, mail grupları ve başta internet olmak üzere elektronik ortamdaki diğer iletişim şekilleridir.

Tunus’a bakalım.

23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali iktidarı bir halk ayaklanmasıyla devrildi. Devrik lideri ise Suudi Arabistan’a kaçtı…Suudi Arabistan’ın kendisine kucak açmasının ilginçliğini şimdilik bir kenara bırakalım. Çünkü yıllarca ülkesinde Müslümanlara zulmün kralını uygulayan devrik Tunus liderine, Suudi Arabistan gibi bir İslam ülkesinin kol kanat germesi durumu, ayrı bir yazıda ele alınacak kadar ciddi bir konudur.

Tunus’daki halk ayaklanmasını kısa sürede sonuca ulaştıran, eylemlere ivme kazandıran şey de aslında teknolojik gelişmeydi.

Sosyal iletişimin elektronik ortamda örgütlemesi, klasik örgütleme ve koordinasyon yöntemlerine göre hem daha süratli hem de daha tesirli olmuştu çünkü.

Özellikle şu sıralar, Arap ülkelerinde siyasal iktidarı gayrimeşru şekilde ele geçirmiş birçok liderin uykusunun kaçtığını anlamak için Ortadoğu uzmanı olmaya gerek yok.

Hâlen, ülkesinde baskıcı ve işkenceci bir rejimi ayakta tutmaya çalışan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek için ise bugün önemli bir gün.

82 yaşındaki Hüsnü Mübarek’in, Tunus örneğindeki gibi iktidardan alaşağı edilmesi için internet ortamında günlerdir süren organizasyon son şeklini aldı.

Halk Mısır’da bugün gösteriler düzenleyecek ve Hüsnü Mübarek’e iktidarı bırakması için ihtar verecek. Ancak Mısır’da ordunun Mübarek’i zaten destekliyor olması halkın işini biraz zorlaştıracak.

Tüm bunlara iki haftadır üst üste cuma namazı sonrası, Ürdün’ün başkenti Amman’da temel gıda maddelerine yapılan zamları protesto eden binlerce kişiyi de ekleyelim...

Bu sayede Ortadoğu’nun kaygan bir zemin olduğu ve isyan hareketlerinin bir ülkeden diğerine teknolojik gelişmenin de etkisiyle nasıl da sıçradığını daha net görebiliriz.

Önce Tunus, ardından bugün Mısır ve sonra darısı Ürdün'ün, Fas'ın ve de kukla liderlerinin başına...

Sabrın sonu ile

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..