Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek başarısı

Tüp bebek başarısı
 

tüp bebek başarısı


Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Her yeni gelişmetüp bebek tedavisinde başarıyı hem büyük ölçüde artırmakta, hemde tedaviye olan güveni artırmaktadır. Bu yazıda tüp bebek tedavisinde hangi faktörler başarıyı artırır onları anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak uygulamaya başlamadan önce kadının detaylı incelenmesi,

Kontrol altında tutulan yumurtlama tedavisi

Özenle uygulanan embriyo transferi

Sayılan bu işlemler haricinde tedavide başarı şansını artıran klinik ve laboratuarda gerçekleştirilen uygulamalar vardır. Bu uygulamalar

Preimplantasyon genetik tanı

Preimplantasyon genetik tanı, özellikle sürekli başarısız olan tüp bebek tedavilerinde, yaşı ilerlemiş anne adaylarında, erkeğe bağlı ciddi kısırlık sorunlarında başarı oranını yükseltmek için uygulanan ve başarı sağlanan bir yöntemdir.

Embriyo dondurma

Tüp bebek uygulamalarında embriyo transferinden sonra geriye kalan sağlıklı embriyolar dondurularak saklanabilir. Saklanan embriyolar daha sonra çözülerek gebelik için kullanılabilinir. Kullanılan dondurulmuş embriyolar ile anne adayının ilaç tedavisi almasına ve yumurta toplama aşamasına alınmasına gerek kalmaz. Başarı ile saklanan embriyolar ile gebelik şansı oldukça yüksek
 olur.

Tüp bebek tedavisinden evvel tüplerin çıkarılması

Tüp bebek tedavisi eğer anne adayının tüplerinde oluşan tıkanıklıktan dolayı uygulanıyor ise ve tüplerin içerisinde sıvı birikerek genişleme yapıyor ise tedaviden önce tüplerin alınması tedavide başarıyı arttıran etkili yöntemler arasındadır.

Mikro TESE

Menisinde hiç sperm bulunamayan erkeklerde yumurtalıklarda sperme ulaşmak için mikroskop yardımı ile sperm bulunabileceği düşünülen sağlıklı yolların bulunmasını kapsayan tekniğe verilen addır. Bu teknik ile sağlıklı spermler elde edilebilmektedir.

Aşama aşama tüp bebek tedavisi

Tüp bebek tedavisi hangi aşamaları kapsar?

Tüp bebek birtakım basamaklardan oluşmaktadır.

İlk aşama: bilgilendirme

Tedavinin ilk aşamasında tüp bebek uzmanı çiftleri tedavi hakkında bilgilendirir. Tedavinin nasıl ilerleyeceği anlatılır ve kullanılacak olan ilaçlar tarif edilir.

İkinci aşama: yumurtalıklarda baskılama

Tedavinin ilk aşamasında tüp bebek uzmanı çiftleri tedavi hakkında bilgilendirir. Tedavinin nasıl ilerleyeceği anlatılır ve kullanılacak olan ilaçlar tarif edilir.

Üçüncü aşama: yumurtalıkların uyarılma işlemi

Tüp bebek tedavinin başarılı olması için anne adayının yumurtalıklarında fazla sayıda yumurta üretilmesi gerekir. Bu nedenle daha önce ayarlanan ilaçlar ile yumurtalıklar kontrol altında tutulur ve yumurta gelişimini sağlamak için uyarıcı ilaçlar uygulanır. Kullanılan ilaçlar cilt altı ya da kas içine enjekte edilir.
Yumurtalıkların uyarılması 10 gün civarında sürmektedir. Bu zaman içinde hasta takip için birkaç defa kontrol edilir. Bu kontroller ultrasonografi yardımı ile yapılır. Aynı zamanda şayet gerek duyulur ise kan testi ile hormon değerleri ölçülerek ilaçların dozları ayarlanır.

Dördüncü aşama: yumurtaların toplanması

Yumurta gelişiminin takip edildiği sırada yeterli miktarda yumurtanın olgunlaştığı tespit edildiği gün çatlatma iğnesi uygulanarak iğneden 36 saat sonra olgunlaşan yumurtalar toplanmaya başlar. Yumurta toplama işlemi anestezi kullanılarak gerçekleştirilen ağrısız bir işlemdir.

Beşinci aşama: embriyo transferi

Embriyo transferi oldukça kolay bir uygulamadır. Anesteziye gerek duyulmadan gerçekleştirilen bir işlemdir. Transfer bir kateter yardımı ile gerçekleştirilir. Transferden 2 hafta sonra kanda yapılan gebelik testi ile gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr 

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..