Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek fiyatları 2014

Tüp Bebek fiyatları 2014
 

tüp bebek


Tüp bebek fiyatları ne kadar?

Tüp bebek tedavi merkezleri kişilere uyguladıkları tedavi karşılığında hastalardan değişen fiyatlar almaktadır. Tüp bebek tedavisi hastalar hem maddi, hem manevi açıdan fedakarlık gerektiren bir süreçtir. Neredeyse 100 çiftten 15 tanesinin yardımcı üreme tedavisi olarak tüp bebek uygulaması yaptırmak durumunda olduğunu düşünülürse, bunun birçok insanı ne kadar çok ilgilendirdiği anlaşılabilir.

Tüp bebek tedavileri maliyetleri yüksek tedavilerdir. İlaçların fiyatları, merkezlerin kişiye sunduğu imkanlar, doktorların deneyimleri ve geri kalan her şey tedavinin maliyetini arttırmaktadır. Ve her merkeze göre bu değişmektedir. Bundaki en önemli etken, merkezlerde uygulanan teknoloji farklılıkları ve hastanenin hastaya gösterebileceği imkanlardır.

2014 yılında tüp bebek maliyeti değişti mi?

Tüp bebek tedavisinin maliyeti bu sene, yani 2014 senesinde de geçmiş senelere nazaran büyük bir artış göstermemektedir. 2014 yılının en büyük farklı SGK’dan tüp bebek tedavi raporu alan hastalar için oldu. Önceleri SGK’dan tüp bebek raporu alan hastalar, kliniklere 800 tl ile 1500 tle arası bir fark ödemekteydi. Fakat 2013 senesinin sonunda özel hastanelerinin ücret farkı %200'ye çıkabilecek kadar ücret farkından dolayı fark ücreti 2500 tl olmuştur. Özel tüp bebek tedavi kliniklerinde ücretli hasta maliyeti 4000-5500 tl arası değişebilmektedir.

İlaçlar, testler gibi ek ihtiyaçlar da eklendiği bu fiyat 6000-9000 tl’ye kadar çıkabilmektedir.Ultrason muayenesi, yumurtalıkların takip edilmesi için 2-3 kere yapılır. Yumurta takibi de yumurtaların özel kataterlerle kısaca OPU uygulanarak alınması tüp bebek fiyatlarının içinde dahil olan hizmetlerdendir. Buna, yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmesi (IVF), döllenen embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesi de dahildir.

tüp-bebek-fiyatları

2014 yılında tüp Bebek tedavisi için kullanılan ilaçların fiyatları

Tüp bebek tedavisinde anne adayına hangi ilaçların kullanılacağının belirlenmesi için adetin 2 günü yapılan kan testinde yumurtalıkların rezerv durumuna bakılır. Eğer anne adayının rezerv durumu iyiyse, tedavide kullanılacak ilaçların fiyatları 750- 1000 arası değişebilir. Yumurta rezervleri iyi değil ve sayısı az ise, anne adayının yaşı ilerlemiş ise, yumurtaların uyarılması adına daha fazla ilaç kullanımı gerekir. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi ilaçları haricinde bu masraf, 2000-3000 arası olabilir. Mikro tese uygulamasının maliyeti 2000tl -3500tl arasında bir fiyatlandırmaya tabii tutulur. IMSI, EMBRİYOSKOP, GEBELİK AŞISI gibi hastaya uygulanacak olan bazı işlemler, bazı merkezlerde ek masraf olarak hastaya gösterilebilir. Kişilerin bu uygulamalar için ek ücret ödemeleri gerekip gerekemediğini muhakkak sorması gerekir.''Tüp Bebek Nasıl Olur Tüp Bebek Nasıl Yapılır?'' başlıklı yazımda tüp bebek ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.

Devletin 2014 yılında tüp bebek tedavisine desteği ne kadar?

Tüm Dünya’da çok yaygın şekilde uygulanan tüp bebek tedavisi maliyeti, kimi ülkelerde 10 bin dolar kadar tutabilmektedir.Ancak Türkiye’de tüp bebek tedavisi ücret merkezden merkeze değişebilse de genellikle ve yaklaşık olarak 3 bin tl kadardır. Tedavide kullanılan ilaçlarla da beraber bu fiyat 5 bin tl gibi bir fiyatla tamamlanabilir. Adaylar eğer sağlık güvencesine sahip ise, bağlı olduğu kuruluştan faydalanabilir. Fakat öncelikle adayların sağlık bakanlığına bağlı olan bir kurumdan tüp bebek tedavisine uygun olduklarını gösteren bir rapora ihtiyaçları vardır.

Sağlık kurumundan raporu olan adayların bağlı oldukları kurum tüp bebek tedavisi masraflarının 1.120 TL kadar bir kısmını karşılayarak adaylara yardımcı olabilmektedir.Tüp bebek uygulaması bittikten sonra tüp bebek tedavisi için alınan uygunluk raporu sayesinde bağlı olunan kuruma bildirilerek kurumun üstlenmiş olduğu miktar adaylara geri ödenir. Şayet, baba adayında sperm bulunamamış ve bu sebeple cerrahi işleme gerek duyulmamış ise, uygulamanın ücreti yine kısmi bir şekilde adayın bağlı olduğu kuruluş tarafından ödenir. İlaçların maliyeti ise, anne adayı tedavi sırasında ilaç kullanmış ise, ilaç raporu sayesinde bağlı olunan kuruma gidilerek ilaç ücretinin %80 kadar bir miktarını geri alabilme şansına sahiptir.

Tüp Bebek Tedavileri SGK Tarafından Nasıl Karşılanır?

SGK tarafından tüp bebek maliyetlerinin bir kısmı karşılanmaktadır. Tüp bebek yöntemi, bazı şartların yerine getirilmesi halinde SGK tarafından karşılanmaktadır. Bunlar:

  • Yapılan tıbbi tedaviler ardından normal şekillerde bebek sahibi olamadığının ve yalnızca yardımcı üreme tedavi yöntemleri sayesinde bebek sahibi olabileceğine ilişkin sağlık kurulu raporu olması.
  • Anne adayının 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması,
  • Tedavinin uygulandığı merkezin Sağlık Kurumu ile sözleşmeli olması,
  • En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla sorumlu olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması
  •  Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden netice alınamamış olduğunun kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi, kanıtlanması.

gibi şartlar yerine getirilerek gerekli kuruluşlardan rapor alınabilir, maliyetin karşılanması sağlanabilir.

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş 

http://www.tupbebeknedir.com/

 

 


 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..