Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '16

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Tüp bebek işleminde embriyonun önemi

Tüp bebek işleminde embriyonun önemi
 

Tüp Bebek İşleminde Embriyonun Önemi


Bir bebeğin anne karnında oluşumu, ilk çağlardan beri insanlık için, belki de en merak uyandıran konuların başında gelmektedir. Mikroskobik bir embriyonun anne rahminde yerini bulması, büyümesi ve sonunda dünyaya sağlıklı bir bebek olarak gelmesi, çiftler için en özel hayallerinin başında yerini alıyor. 
 
Bir bebeğin oluşum sürecini incelersek; sağlıklı bir kadın, her ay, 1 ya da 2 adet, yumurta adı verilen, üreme hücresi oluşturmaktadır. Erkekte ise, kadından farklı olarak, sperm adı verilen üreme hücreleri, milyonlarca üretilmekte ve bir kaç günde bir yenilenmektedir. Bu mikroskobik üreme hücreleri olan yumurta ve spermler, uygun koşullar geliştiğinde, gebelik için bir araya gelirler ve embriyo adı verilen, çok hücreli, döllenmiş yumurta formunu oluştururlar. Embriyo anne rahminde tutunarak, gelişimini sürdürür ve sırasıyla; gebelik kesesi, kalp atımı ve diğer uzuvları oluşarak, gelişim sürecini tamamlar ve mikroskobik embriyo formundan, bebek haline dönüşür. 
 
Bu mutluluk veren süreç, çoğu çift için kendiliğinden ve kolayca gelişirken, bazı çiftler bu kadar şanslı olamayabiliyorlar. Dolayısıyla, doğal yollarla, hiçbir korunma yöntemi olmadan, 1 yılı aşkın süredir bebek sahibi olmayı deneyen çiftler, bu sürecin sonunda farklı yöntemleri araştırmaya başlıyorlar. Özellikle oluşan embriyonun genetiğinde ya da kalitesinde bir sorun oluştuğu durumlarda, gebelik oluşsa dahi, devam edemeyebiliyor ya da erken zamanda düşüklerle sonuçlanabiliyor. Bu gibi durumları yaşayan çiftlerin büyük bir kısmı çareyi, üremeye yardımcı tüp bebek tedavilerinde buluyor. 
 
Embriyo Kalitesi ve Tüp Bebekte Önemi
 
Son yıllarda, yardımcı üreme teknolojileri ile ilgili çalışmalar yapan, çok sayıda tüp bebek merkezi olsa da, gebelik şansı açısından çiftlerin ciddi araştırmalar yapması büyük bir önem taşımaktadır. Tüp bebek tedavisi esnasında embriyo kalitesi ile alakalı dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar bulunmaktadır. Bunların en başında ise transfer edilecek olan embriyonun kalitesi ve gelişim süresi gelmektedir. 
 
Embriyo kalitesini etkileyen 3 ana faktörü incelersek;
  1. Annenin yaşı 35’i geçtikten sonra, kaliteli yumurta sayısı hızla düşmeye başlamaktadır. Transfer yapılacak anne adayının yaşı, yumurta üretim kapasitesi, ailedeki hamilelik geçmişi, ailedeki menopoza girme yaşı vb. oluşacak yumurtayı ve dolayısıyla embriyonun gelişimini ciddi oranda etkilemektedir.  
  2. Embriyonun oluşumu için, sağlıklı yumurta ile birlikte sağlıklı sperm de gerektiğinden, spermde morfolojik (yapısal) ciddi bir bozukluğun olmaması, spermlerin hareketli olması, babada bilinen genetik bir sorunun olmaması gerekmektedir.
  3. En kaliteli embriyoların seçilmesi öncesinde, dikkat edilen parametrelerin başında embriyonun hücre sayısı gelmektedir. Her bir embriyo bünyesinde olması gereken hücre sayısı bellidir. Sayının fazlalaşması demek, embriyonun o hızla bölünmesi ve bundan dolayı da hamilelik şansının da yükselmesi anlamına gelmektedir. Transfer edilen embriyonun 4 hücreli, 8 hücreli ya da Blastokist aşamasında olması, embriyonun kalitesini belirlemektedir. Sonrasında embriyodaki hücrelerin eşit boyutta olup olmadığı ve fragmantasyon mevcudiyeti  bu durumun embriyo boyutuna göre oransal anlamdaki yüzdesi incelenmektedir. Merkez bünyesinde yapılacak olan araştırmalar sonrasında en kaliteli embriyolar doğru şekilde incelenmekte ve gebelik şansının en yüksek olduğu düşünülen embriyolar anneye transfer edilmektedir. 
 
Gerek anne ve baba adayından alınan sperm ve yumurta hücreleri ile, gerekse de gerekli olduğu durumlarda uygulanan donasyon tedavilerinde elde edilecek embriyoların, alanında uzman merkezler tarafından, başarılı bir tüp bebek süreci sonunda, en doğru şekilde geliştirilmesinin ardından, anne adayının rahmine transfer edilmesi ile birlikte gebelik oluşacaktır. Bu oluşan gebeliğin, doğal gebeliklerden hiçbir farkı olmayacağından, anne adayı, hayatına, aynı şekilde, rahatlıkla devam edebilecek ve gebelik sürecinin tamamlanmasıyla, bebeğini sağlıkla kucağına alabilecektir.
 
Konuyla ilgili yorumlarınızı bize her zaman yazabilirsiniz
 
Mucize Ekip - Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi
 
 
Toplam blog
: 2
: 155
Kayıt tarihi
: 13.10.16
 
 

Deneyimli tüp bebek hasta koordinatörü İrem Berk, 2005 yılında, endüstri mühendisliği bölümünü, y..