Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek kaç kez denenir?

Tüp bebek kaç kez denenir?
 

tüp bebek denemesi



Tüp bebek tedavisinin en tartışmalı konularından birisi de tedavi gören hastanın başarısızlık durumunda kaç dene yapması gerektiğidir.Bu yazıda çocuk sahibi olmak isteyen ve tedaviye başlayan çiftlerin kaç kez deneyebileceğini ve denemelerin başarı oranlarını inceleyeceğiz.
Kaç tüp bebek denemesinin yapılması gerektiği konusunda henüz kesin bir bilgi yoktur. İlk üç denemede gebelik oranları değişmese de 4. denemeden sonra başarı azalmaktadır. Deneme sayısı anne adayının yaşı, çiftin maddi ve manevi durumlarıyla ilişkilidir. Tüp bebektedavisinde hangi aşamada sorun olduğu kaç embriyo (döllenmiş yumurta) transferi yapıldığı göz önüne alınmalıdır.
Tedavinin her aşaması sağlıklı iken verilen embriyolar anne rahmine yerleşmemişse ve anne adayının yaşı 35'in altındaysa bir sonraki denemede başarı sağlanabilir. Transfer edilen her embriyo başarı oranını ortalama %20 artırmaktadır. Ülkemizde embriyo transferi sayısı kanunlarla sınırlandırılmıştır.
Bu sınırlandırmanın sebebi ise çoğul gebelik sayılarının ve bunlarla birlikte erken doğum oranlarının artmış olmasıdır. Kanunlar günümüzde en fazla 2 embriyo transferine izin vermektedir. 35 yaşın altındaki adaylara birinci ve ikinci tüp bebek denemelerinde sadece 1 tane embriyo transfer edilebilir. Üçüncü ve sonraki denemelerde “en fazla” iki embriyo transfer edilebilir. Birden fazla embriyo transfer edilmemesi esastır. 35 yaşında veya daha büyük olan adaylarda tüm tüp bebek denemelerinde en fazla 2 tane embriyo transfer edilebilir.
Deneme sayısı neyle sınırlıdır?
Tüp bebek tedavisinin deneme sayısındaki sınırlamalar yukarıda bahsettiğimiz gibi çiftin maddi ve manevi gücüyle ilişkilidir. Her tüp bebek denemesi çift için psikolojik yük getirmektedir. Ayrıca başarısız denemeler de umutların giderek tükenmesine neden olur. Her denemenin ardından gelen başarısızlık hem yoğun stres ve hayal kırıklığı getirir.
Başka yöntemler denenebilir mi?
Tüp bebek tedavi basamaklarından hangisinde problem olduğuyla ilişkili olarak alternatif çözümler aranabilir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yasal olmayan sperm ve yumurta donasyonu dünyanın farklı bölgelerinde uygulanmaktadır.

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..