Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek kimlere uygulanmaz?

Tüp bebek kimlere uygulanmaz?
 

tüp bebek uygulaması


Tüp bebek tedavisinin uygulanması için tedavi uygulanacak hastalarda bazı şartlar gerekir. Kişilerin bu şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tedavi görecek hastaların uygun olup olmadığının kontrolü hastaya uygulanacak en uygun tedavinin belirlenmesinde büyük rol oynar. Bazı durumlarda tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulmadan basit bir müdahale ile tedavi olabilir.

Tüp bebek kimler için uygulanması mümkün değildir?

Hiç sperm sayısına sahip olmayan ve yumurtalıklardan elde edilen parçada sperm olmayan erkeklerde, yumurtlama fonksiyonu işlevini kaybetmiş, menopoza girmiş ve cerrahi işlemler sonucu rahmi alınmış kadınlarda tüp bebek uygulanması mümkün değildir.

Tüp bebek tedavisinin yapılması için belli şartlar vardır. Anne adayının yaşı gençte olsa, ilerlemiş de olsa hormon değerlerinin bozuk olması durumunda tüp bebek ile gebe kalma şansı oldukça azdır. Bu nedenle uygulama yapılmaması daha mantıklıdır. Bu gibi adaylara hormon ve yaş sınırlaması koyulamaz. Ancak tedavinin yapılıp yapılmayacağına doktor karar verir.

tüp bebek kime uyglanmaz  Tüp bebek uygulaması kimlere yapılır?

Uygulama genel olarak sperm sayısı 10 milyon altında olan baba adaylarında ve ilerlemiş derecede sperm şekillerinde bozukluk olan erkeklere, iki yumurtalık kanalı da tıkalı ve hiçbir kısırlık tedavisine cevap vermeyen anne adaylarına uygulanır.

Tüp bebek tedavilerinde erkeğin görevi kadından yumurta toplanacağı gün sperm vermesidir. Bunun yanı sıra karısına sergileyeceği manevi destek oldukça olumlu sonuçların alınmasında yarar sağlar. Tüp bebek tedavilerinde değişik yöntemler vardır. Bunlar; kısa protokol, uzun protokol, mikro doz protokol ve ilaçsız tüp bebek tedavi yöntemleri olarak sıralanabilir.

Standart tedavi yöntemi:

Bu uygulama ile anne adaylarının âdetinin 21. Günü yumurtalığı baskılamaya yarayan bir ilaç ile tedaviye başlanır. Ardından ise adetin 2. Günü hastanın kontrole gelmesi ile hormon testleri yapılır ve ultrason muayeneleri gerçekleştirilir. Yumurtalıklara yapılan baskılama işlemleri sonuç vermiş ise uyarıcı iğneler yapılmaya başlanır. Bu iğnelerin yapımı ile birlikte kandaki yumurtanın salgılamış olduğu östradiol değerleri takip altına alınır. Yumurtaların gelişimleri takip edilir ve 18 mm çapına ulaşmış olan yumurtalara ( içi su ile kaplanmış folliküller içine yumurtalar yerleşir)çatlatma iğnesi uygulanır. 35 – 36 saat aradan sonra genel anestezi yöntemi ile yumurtalıklara girilir ve su ile kaplı olan kesecikler emilir.Tüp bebek tedavisinin standart prosedürü bu şekilde işler.

dollenme  Döllenme kontrolü:

Emilen sıvılar laboratuvar ortamında incelenir ve yalnızca toplu iğne ucu kadar olan yumurtalar seçilir ve ayrılır, bir kap içerisinde saklanır. Bu uygulama yaklaşık olarak 30 dakika kadar sürer. Bu arada erkek hasta sperm verir ve spermlerde laboratuvarda incelenerek ayıklanır. Bu işlem ile en hareketli ve canlı spermler seçilir. Ardından yumurtalar ile spermler buluşturulur. Spermler 24 saat içinde yumurtaları döller ve embriyologlar döllenme kontrollerini yapar.

Tüp bebek uygulaması sırasında embriyo naklinden önce bol su içmekte yarar vardır. Normal şartlarda %70 – 80 civarındaki yumurtalar bir sonra ki gün döllenerek ikiye hatta üçe bölünür. Bir sonraki günde ise kaliteli embriyolar dörde bölünür ve takip eden günde ise sekize bölünür. Genel olarak da yumurta toplama işleminden üç gün sonra hasta transfer için hastaneye çağırılır.

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..