Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek nasıl bir uygulamadır?

Tüp bebek nasıl bir uygulamadır?
 

tüp bebek


Tüp bebek tedavisi kendiliğinden bebek sahibi olamayan çiftlerin anne ve baba olmasını sağlayan bir uygulamadır.

Kısırlık nedir? Korunmadan en az 1 yıl içinde düzenli ilişkide bulunulmasına rağmen anne ve baba  olamayan çiftler kısır olarak tanımlanır. Bu sorun için doktora başvuran çiftler üzerinde detaylı bir  araştırma yapılarak en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerde ilk olarak aşılama yöntemi denenmektedir. Aşılama yöntemine cevap vermeyen çiftler tüp bebek tedavisine alınır.
 
Tüp bebek tedavisi nasıl bir uygulamadır?
 
Tüp bebek uygun görülen çiftlerde öncelikli olarak bazı kan tetkikleri ve mikrobiyolojik testler  yapılır. Yapılan testlerden sonra anne adayına yumurtaların sayısını artırmak amacı ile uyarıcı ilaçlar uygulanır. Uyarıcı ilaçların etkisi ile tek yumurta sayısı en az 5’ e kadar çıkarılabilmektedir.
 
Yumurtalarda artış sağlanması 10 gün kadar sürmektedir. Sayıca artan yumurtalar yeteri kadar  olgunlaştıktan sonra anestezi kullanılarak ve ultrason yardımı ile toplanmaya başlanır. Yumurtaların toplandığı gün erkek hasta da sperm verir. Daha sonra erkekten alınan spermler ile toplanan yumurtalar laboratuar koşullarında birleştirilerek döllenmenin oluşması beklenir. 
 
Tüp bebek tedavisinde uygulanan bu yöntem mikroenjeksiyon tekniği olarak adlandırılır. Döllenme sonucu oluşan embriyolar en uygun bir anda anne rahmine yerleştirilir ve gebeliğin oluşması beklenir. Embriyolar rahme yerleştirildikten 14 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir.
 
Aşağıdaki yazıyı incelediğinizde tüp bebek yöntemi ve tüp bebek yönteminin kimlere uygulandığı hakkınnde detaylı bilgi bulabilisiniz
 
 
Tüp bebek tedavisi her ne kadar hakkında bir çok olumsuz yorum ve haber bulunsa da halen en çok canlı doğum sağlayan kısırlık tedavisidir. Öncelikle hastaların tüp bebek yöntemine ihtiyacı olup olmaması önemlidir. Bazı durumlar vardır ki bırakın tüp bebek yöntemini yaşam tarzındaki bir kaç değişiklik dahi kısırlık sorununu çözebilmektedir.
 
Tüp bebek tedavisinin özel sektör elinde olması ve maliyet olarak yüksek olması tüp bebek merkezlerini maalesef ilk olarak bu yöntemi uygulamaya itebiliyor. 
 
Yumurtalık kapasitesi
 
Yumurtalıkların üreme yeteneği bazı etkenlerden dolayı azalabilmektedir. Genellikle sigara içen kadınlarda yumurtalık kapasitesinde önemli ölçüde azalmalar görülür. Sigara içen kadınlar erken  menopoz riski taşıdığından dolayı gebe kalmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Rahimde oluşan kistlerden dolayı cerrahi işlem geçirmiş olan kadınların yumurtalık kapasitesinde de azalmalar görülebilir.
 
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu
 
 
 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..