Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '12

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Tüp bebek öncesi akupunktur

Tüp bebek öncesi akupunktur
 

Tüp bebek ve akupunktur


Tüp bebek tedavisi kuşkusuz yardımcı üreme teknikleri içerisinde en gözde olanıdır. Faka her çift aynı şartlara sahip olsa dahi aynı başarıyı göstermez. Öncelikle tüp bebek tedavisine zihnen hazır olmak gerekir. Tedavinin maddi yönü bir tarafa psikolojik yönü daha önemlidir. Stres faktörü tedavinin seyrine olumlu veya olumsuz yön verebilir. Tüp bebek öncesi stres faktörünü ortadan kaldırmak veya en azında makul bir seviyeye indirmenin elbette yolları bulunuyor. Bunlardan en çok rağbet göreni ve mutlaka önerilen bir yöntem olan “Akupunktur” tedavisidir. Binlerce yıldır stres tedavisi olarak kullanılan akupunktur yöntemi tüp bebek tedavisi öncesi uygulanarak başarı şansını artırabiliyor. Bu yazımızda akupunktur yöntemi ve tedavi öncesi neden kullanılması gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Neden Akupunktur?

 Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunmakla birlikte, çiftlerde özellikle anne adayında gelişen stres tedavi başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda tedavi ile iyi kalitede ve yeterli sayıda yumurta ve embriyo elde edilmesine rağmen, transfer sonrasında rahim iç duvarına tutunma aşamasında başarısızlıklar ortaya çıkabilir.Akupunktur hem tedavi süreci sırasında anne adayının gerilimini azaltmak hemde rahim iç duvarına transfer edilen embriyonun tutunma şansını arttırmak adına tüp bebek tedavisine katkıda bulunabilir.

 Tüp Bebek Öncesi AkupunkturTüp bebek Başarısını Artırıyor mu?akupunktur2 Tüp Bebek Öncesi Akupunktur

Akupunkturun beyinde limbik sistem üzerindeki düzenleyici etkisinden dolayı strese karşı dayanıklılığı artırır. Bunun yanı sıra rahim iç duvarının tutunma için yeterli gelişime ulaşmasına da katkıda bulunarak tüp bebektedavisinde başarıyı arttırır. Akupunkturun bu etkisinin yapılan bilimsel çalışmalarla desteklenmesi üzerine günümüzde birçok tüp bebek merkezi akupunkturu bu anlamda kullanmaya başlamıştır. Sonuç olarak tüp bebek tedavisi zor ve sabır gerektiren bir süreçtir ve bu dönemde stresin üstesinden gelinmesi tedavinin önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Bu anlamda akupunktur tedavinin bir parçası olarak düşünülebilir.Akupunkturun hastaların yaklaşık %70-80’ inde stresi azalttığı ve akupuktur uygulanan hastalarda tedavinin %20-30 arttığı tesbit edilmiştir.


Tüp Bebek Öncesi Akupunktur Nasıl Uygulanıyor?


acupuncture neck1 Tüp Bebek Öncesi Akupunktur
Akupunkturda vücudun belirli noktalarına yapılan uyarı bazı kimyasal maddelerin salınmasına neden olur. Yumurta gelişmesini sağlayan GnRH adı verilen hormonda bunlardan biridir. Aynı zamanda rahim iç duvarının kanlanmasınıda arttırır. Sonuç olarak tüm bu etkilerden dolayı tüp bebek tedavi başarısını arttırıcı etki gösterir.Tüp bebek tedavisinden yaklaşık 3 hafta önce başlanması olumlu sonuçları daha fazla arttırabilir. Fakat tedavinin tüm aşamalarında da akupunkturdan yararlanılabilir. Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan hastalarda yeni tedavi planlanm adan önce hazırlık aşaması olarak akupunkturdan yararlanmak faydalı olabilir.

Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..