Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek Riskleri

Tüp Bebek Riskleri
 

tüp bebek riskleri


TEDAVİYE CEVAP VERİLMEMESİ: Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisi de muhtemel belli riskler taşır. Tüp bebektedavisinde ise alınan ilaçlar ve bu durumdan kaynaklanan bazı faktörler vardır.Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların olabilecek etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

OVARYON HİPERSTİMÜLASYON SENDROMU: Tüp bebek tedavisi için başvuran hastaların bir bölümünde görülebilir. Genellikle zamanla iyileşen hastalık çeşitleridir ve gerekmedikçe ilaç tedavisi gerektirmez. Dinlenme ve protein içerikli yiyecekler tedaviye yardımcı olur.

Hastaya uygulanan enjeksiyon bölgelerinde morarma ve hafif ağrılar hissedilebilir.

YUMURTA TOPLAMA İŞLEMİNİN RİSKLERİ

Yumurta toplama işlemi anestezi yardımı ile hasta uyurken uygulanır ve yumurtalar ince ve uzun bir iğne yardımı ile toplanır. Bu işlem sonucu doğabilecek bazı riskler vardır. Bu riskler şu şekilde sıralanabilir: İltabik damarlarda veya yumurtalıklarda kanamalar olabilir. Çok sık olmasa da ufak bir operasyon gerektirebilir ve önemli bir durum teşkil etmez.

Oldukça az görülen hafif veya şiddetli pelvik enfeksiyon olabilir. Antibiyotik tedavisi yeterli olur.

EMBRİYO TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ

Embriyo transferi uygulandıktan sonra az sıklıkta kanama, lekelenme veya hafif de olsa ağrılar gözlemlenebilir. Bu gibi durumlar tedavi gerektirmez. Antibiyotik tedavisi gerektiren enfeksiyonlara çok az rastlanır.

cogul-gebelikÇOĞUL GEBELİK RİSKİ

Tüp bebek tedavisinin en başta gözlemlenen risklerinden biride çoğul gebelik riskidir. İsminden de belli olduğu gibi ikiz ya da ikizden de fazla bebek dünyaya getirme durumudur. Bu gebelik birçok risk taşır. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1)Erken yapılan doğumlar

2)Yüksek seyreden kan basıncı

3)Diyabet

4)Materyal kanama gibi riskleri beraberinde taşır.

DOĞUMSAL BOZUKLUK RİSKLERİ

Tüp bebek yöntemiyle doğan çocuklarda diğer çocuklara göre fazla bir doğumsal olay yoktur. Tüp bebek tedavisiyle doğan çocuklarda da risk ne oranda ise normal doğan çocuklarda da aynı orandadır.

Doğumsal bozukluk riski % 3 -%5 oranındadır.

DÜŞÜK RİSKİ

Doğumsal bozukluk risklerinde de görüldüğü gibi düşük yapma riski normal doğumda ne oranda ise tüp bebek yönteminde de aynıdır. Düşük yapma riski ileri yaşlarda ki gebeliklerde daha sıklıkta görülür. 40 yaşının üstünde ki kadınlarda düşük yapma riski % 50 civarındadır.

DIŞ GEBELİK

Dış gebelik tüp bebek uygulamalarında yüksek risk taşır. Dış gebelik kanama ile kendini gösterir. Dış gebeliğin teşhisi hormonal testlerle ve tarama yolu ile ortaya çıkar.Tüp bebek uygulaması yapıldıktan sonra hamileliğin normal seyretmesine rağmen kanama, karın ağrısı gibi şikâyetler varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

YUMURTALIK KANSERİ

Tüp bebek tedavisinde hastaların en çok üzerinde durduğu konulardan birisidir. Kullanılan ilaçların ilerleyen zamanlarda kansere neden olup olmadığıdır. Yumurtalık kanserinin oluşum aşaması incelendiğinde teorik anlamda alınan ilaçların kanser riskini tetikleyebileceği düşünülür. Ancak bu tür hastalarda kanseri tetikleyen artış, kullanılan ilaçlardan ziyade, hastada kısırlığa neden olan faktörler ve doğum yapmamış olması düşünülmektedir.

Acıbadem Tüp Bebek Koordinatörü Prof.Dr.Bülent Tıraş
http://www.bulenttiras.com
 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..