Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek sırasında Sigaranın zararları

Tüp Bebek sırasında Sigaranın zararları
 

sigara ve tüp bebek


Tüp Bebek Tedavisinde Sigara Kullanımı

Bilindiği üzere infertilite (kısırlık) durumlarında son yıllarda yaygın olarak tüp bebektedavisine başvurulmaktadır. Hastalıkların tedavisinde uygulanan ilaçların ve tedavi yöntemlerinin yalnız başına etkili olacağını düşünmemek gerekmektedir. Hastalığınızın tedavisi esnasında uygulanan tedavi yönteminin yanı sıra bu tedaviyi riske atacak, olumsuz sonuçlandıracak alışkanlıklardan da kaçınmak gerekmektedir. Sizlere bu yazımızda tüp bebek tedavisinde sigara ve alkol kullanımının yaşatacağı ve ortaya çıkaracağı olumsuzluklardan bahsedeceğiz.

Sigara bir çok hastalığı tetikler

Bilindiği üzere sigara, günümüzdeki çoğu hastalığı tetikleyen en önemli etkenlerden birisidir. Sigara kullanımının üreme üzerinde de bir çok olumsuzluklara yol açtığı aşikardır. Fakat, sigaranın anlık olarak verdiği zevkten olsa gerek; çoğu insan sigaranın verdiği zararları göz ardı etmektedirler. Öyle ki sigara; üremeye sonrasında gebe kalmaya ve hatta gebeliğin sağlıklı bir şekilde sonlanmasına kadar her aşamada büyük rol oynamaktadır.

Üreme Çağındaki Kadınlarda Sigara Kullanımının Olumsuz Etkileri

Yapılan araştırmalar sonucunda sigaranın insan üzerinde doğurganlığı önleyici etkisi olduğu saptanmıştır. Sigara içmeyen kişilerde görülen infertilite (kısırlık) oranı, sigara içen kişilerdekine göre çok daha azdır. Ayrıca sigara içen bayanların, sigara kullanmayan bayanlara göre çok geç sürelerde gebe kaldıkları gözlemlenmektedir. Bunun ana kaynağı da sigara kullanıcısı olan bayanların yumurtalıklarında tahriş ve tıkanıklık gibi rahatsızlıkların görülmesidir. Tüm bunların yanı sıra sigara kullanımı daha erken menopoza  girmektedirler. Sigara kullanıcısı bir bayan, gebe kaldığı takdirde sigara kullanmayan gebelere nazaran ani bebek ölümleri, prematüre ve erken doğum, düşük gibi gebelik sorunlarıyla daha çok karşılaşmaktadırlar.

Tüp Bebek Tedavisinde Sigaranın Kişiler Üzerinde  Olumsuz Etkileri

Tüp bebek tedavisi uygulanırken sigara kullanan bayanlarda ve erkeklerde yumurta sayısının normale dönüştürülmesi, spermlerin hareketliliğinin ve hızlarının artırılması gibi konularda daha fazla dozda hormon tedavisi uygulanmaktadır.  Sigara kullanan kişilerde östrojen ve kan değerleri çok daha  düşük olacaktır.

Tüp bebek tedavisi esnasında sigara kullanan kişilerde hormon tedavileri de başladığı zaman görülebilecek komplikasyonlar sonucunda  tedavi aniden bitirilebilir. Ayrıca sigara kullanıcısı kişilerde uygulanan tüp bebek tedavisi sırasında laboratuvar ortamında döllenme işlemi başarısı %50 azalacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tedavinin sigara kullanan erkeklerde de bir çok yan komplikasyona yol açması ve tüp bebek tedavisinin olumlu devam edip sonlanmaması ihtimali oldukça yüksektir. Spermlerde hareket azalması, şekil bozuklukları, sperm sayısının hızla azalması gibi nedenlerden dolayı tedavi, önce bu sıkıntıların düzeltilmesi için oldukça uzayacaktır.

Sigara kullanımı sperm kalitesini düşürür

Sigara kullanan erkeklerde sperm kalitesinin de oldukça düşük olduğu yapılan araştırmalarla gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar ve uzman hekimlerin belirttiklerine göretüp bebek tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmek isteniyorsa tedaviye başlamadan en az üç veya dört ay öncesinde sigara ve alkol kullanımının bitirilmesi belirtilmektedir. Araştırmalara göre sigara kullandıkları zamanlarda kendiliğinden gebelik oluşmadığı gerekçesiyle uzmanlara başvuran çiftle içinde tüp bebek tedavisi uygulanması kararlaştırıldıktan sonra sigarayı bırakmaları durumunda kendiliğinden gebelik oluştuğu,tüp bebek tedavisine bile ihtiyaç olmadığı gözlemlenmiştir.

Tüp bebek öncesi sigara ve alkolü bırakın

Sigara ve alkol tüketimini bırakmak, kendiliğinden gebelik oluşması ve tüp bebektedavisinin gerekli olduğu durumlarda tedavinin başarıya oluşması ihtimalini de büyük oranda artırmaktadır.  Tüp bebek tedavisi süresince sizlere tavsiye edeceğimiz bir konu da stresten uzak olmanızdır. Bu sizin hormonal ve psikolojik yapınızı önemli ölçüde etkileyeceği gibi strese bağlı olarak sigara ve alkol kullanımı da artıracağı için oldukça dikkat edilmesi gereken bir husustur. Sağlıcakla kalın.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..