Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek son çare mi?

Tüp bebek son çare mi?
 

tüp bebek son çaremi


Aktif bir cinsel beraberliğe rağmen anne-baba olamayan çiftlerde yapılan araştırmalar sonucu kısırlık problemleri ortaya çıkabilir. Kısırlık sonucu tüp bebek tedavisine uygun görülen adaylar için tüp bebek tedavisi uzun ve son derece zorlu bir tedavidir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin karamsarlığa kapılmadan sabırlı olmaları gerekir.

Tedavi boyunca çiftlere bazı testler uygulanır. Bu testler yumurtaların olgunlaştırılması, sperm analizleri gibi birçok araştırma çiftleri psikolojik anlamda sarsabilir. Tüp bebek tedavilerinde genç adaylarda başarı şansı daha yüksek olurken ileri yaş hastalarda başarı şansı daha düşük olmaktadır.

Tüp bebek öncesi testler
 Tüp bebek tedavisine uygun görülen çiftlerde tedaviye başlamadan evvel bazı testler yapılmaktadır. Bu testler, VDRL, AIDS, hepatit B ve C olarak sıralanabilir. Öncelikle tüp bebek tedavisi her kısırlık sonucu uygulanmaz. Tüp bebek tedavisi uygulanması için belli şartlar gerekir.

Aşağıdaki videoda tüp bebek tedavisi kimlere uygulanabilir konusunu kısaca anlatmaya çalıştım

IFrame

Âdetin döneminin 3. Günü üreme organları ile alakalı hormonlar detaylı bir şekilde incelenir ve rahim filmi çekilerek sorunlar tespit edilir. Rahim filmi tüplerde oluşabilecek sorunların tespiti için kullanılmaktadır.

Kısırlık tanısı ve tedavisi
Kısırlığın tanısı için ve tespit edilen problemin tedavisinde genelde laporoskopi tekniği kullanılmaktadır. Laporoskopi genel anestezi yardımı ile gerçekleştirilen bir tedavi seçeneğidir. Laporoskopi tekniği ile göbek deliğinden ufak kesiler yapılarak üreme sistemi gözlemlenir ve oluşabilecek sorunlar tespit edilir.

Bütün hasta grupları yapısal özelliklerine göre farklı incelemelere tabii tutulur ve her hastaya uygun tedavi yöntemi planlanır. Genelde bütün tüp bebek uygulanan hasta gruplarında öncelikli olarak beyinde üretimi gerçekleşen hormonların baskılama işlemi yapılır ve daha sonra yumurtalıkların uyarılma aşamasına geçilir.

Baskılama uygulanan hormonlar gerekli düzeye geldiğinde yumurtaların gelişimini sağlamak için hormon içerikli ilaçlar kullanılır. Hastanın rutin kontrollerinde yumurtaların sayısı, olgunluk derecesi ve rahim içi katmanı kontrol edilir ve bir problem görülmez ise yumurta çatlatma iğnesi uygulanır. Bazı hasta gruplarında yumurta çatlatma iğnesi ile yumurtalarda aşırı uyarılma oluşabilir. Yumurtaların aşırı uyarılması, mide bulantısı, şişkinlik ve ağrılara neden olabilir.

Aşağıdaki videoda tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemini görmektesiniz
IFrame

Yumurtalar nasıl toplanır?
Yumurta toplama aşaması cerrahi bir girişimdir. Anne adayından yumurta toplama işlemi gerçekleştiği gün baba adayından da sperm örnekleri alınır. Anne adayından elde edilen yumurtalardan kaliteli ve sağlıklı olanları seçilerek özel hazırlanmış bir ortamda 3 saat kadar bekletilir. Daha sonraki işlem anne adayından elde edilen yumurta ve baba adayından alınan spermlerin uygun bir ortamda birleştirilmesi ile döllenmenin sağlanmasıdır.

Döllenme sağlandıktan sonra geriye kalan yumurtalar daha sonraki denemeler için kullanılmak üzere dondurularak saklanır. Spermin yumurtayı dölleyebilmesi için yaklaşık olarak 1 gün kadar beklenir ve sonuç kontrol edilir. Eğer döllenme gerçekleşmiş ise oluşturulan embriyolar anne rahmine yerleştirilir. Embriyolar anne rahmine yerleştirildikten sonra gebeliğin kontrolü için 12 gün geçtikten sonra kanda gebelik testi yapılır.

Tüp bebek tedavisi diğer üreme tedavilerine oranla yaşı henüz genç olan hastalarda daha başarılı olurken ileri yaş hastalarda başarı şansında düşüş yaşanır. Bu nedenle tüp bebektedavisine başvurmak için zaman çok önemlidir…

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr 

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..