Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Klinik Psk Şahin Çiftçi

http://blog.milliyet.com.tr/psikoterapinotlari

15 Mayıs '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Tüp bebek sürecinde çiftlerin psikolojik durumu

Son yıllarda bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaşadığı sağlık problemleri artmaya başlamış, tüp bebek tedavisi ya da diğer yardımcı üreme teknikleri sıkça başvurulan bir yöntem haline gelmiştir. Kimi çiftler başvurdukları bu yöntem ile sürecin sonunda mutluluğu yakalayabilirken maalesef bazıları olumsuz sonuçla karşılaşabilmekte ve yoğun bir hayal kırıklığı yaşamaktadırlar. Bununla birlikte bazı durumlarda çeşitli fiziksel sorunlar nedeniyle gebeliğin erken sonlanması da çiftleri gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak oldukça yıpratmaktadır.

Çiftlerde infertilitenin etkileri nelerdir?

Bu sorunla karşılaşan çiftler beklemedikleri ve bilmedikleri bir süreçle karşı karşıya kalırlar. Bu çiftlerde ilk aşamada şok etkisi yaratabilir. Kişi idrak etmekte zorlanabilir. Kaygı, öfke, umutsuzluk, korku gibi olumsuz duygular çiftin odağı haline gelebilir. Özellikle tedavi sürecinde stres ve sıkıntıdan uzak durmak gerekirken durum kendiliğinden bir stres faktörü haline gelir.  

Bu problemi yaşayan çiftlerin psikolojik süreçleri nedir?

Bilinmezlik bu süreçte çok hakimdir. Bilinmezlik ise her zaman endişe doğurur. İlk aşama gebeliğin sağlanması, ikinci aşama sürdürülmesi ve son aşama ise doğum aşamasıdır. Bütün bu süreçlerde yaşanan kaygılar, özellikle anne adayının yaşadığı psikolojik ve fiziksel süreçler öfke ve hassasiyetin ortaya çıkmasına, baba adayının çaresizlik duygularına ya da infertilite yaşayan bireyin kendini suçlamalarına yol açabilmektedir. Bu durumda ise gerek bireysel gerekse çift ilişkisi üzerinde olumsuz ve yıpratıcı süreçler yaşanabilir.  

Bu durumu yaşayan çiftler neler yapabilir?

Öncelikle karşılaşacağınız durum ve süreç ile ilgili olarak başkalarına danışmak yerine mutlaka bir uzmandan fikir almalısınız. Bu süreçlerde çevredeki insanlar sürekli olarak yorum yapabilir, kulaktan duyma bilgiler aktarabilir, kendilerinin ya da bir tanıdıklarının olumlu ya da olumsuz hikayelerini anlatarak kafanızı daha da karıştırabilirler. Bu yüzden aklınızda ki bütün soruları hiç çekinmeden uzman doktora yöneltmelisiniz.

Diğer taraftan birbirinizi suçlamak yerine desteklemeli ve anlamaya çalışmalısınız. Konuşmak bu dönemde en büyük ihtiyaç ve onarıcı yoldur. Eşinizle mutlaka konuşmalı ve aklınızdakileri ifade edebilmelisiniz. Unutmayın ki evlilikte yaşanan zorluklar eğer iyi bir şekilde üstesinden gelinirse evliliği kuvvetlendirir.

Ailelerinizle olan paylaşımlarınıza, onların desteğine ve müdahalelerine bu dönemde özen gösterin. Alabileceğiniz desteği alın ancak şunu unutmayın ki her ne kadar sizlere yardımcı olmaya çalışsalar da bu süreçte öncelikli paylaşımınız eşiniz ile olmalı ve kararları birlikte vermelisiniz.

Son olarak böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle kendinize zaman tanıyın. Daha sonra önünüzde ki sürece psikolojik olarak hazırlanmak ve süreçte karşılaşabileceğiniz zorluklardan korunabilmek için neler yapabileceğinize karar vermelisiniz. Süreçte gerçekten zorlanıyor ve başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka psikoterapi desteği düşünmelisiniz.

 

Uzm. Klinik Psk. Şahin ÇİFTÇİ

 

 

 

 
Toplam blog
: 10
: 138
Kayıt tarihi
: 11.01.15
 
 

2001 yılında Hacettepe Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olan Şahin ÇİFTÇİ, Okan Üniversite..