Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek’te Luteal Faz Kanaması

Tüp Bebek’te Luteal Faz Kanaması
 

Tüp bebek’te luteal faz kanaması


Tüp bebek tedavisinde ‘’ luteal faz kanaması’’embriyonun anne rahmine transfer edilmesinin ardından ve gebelik testi yapılmadan önce ortaya çıkan vajinal kanamalardır. Bu tür kanama yumurta toplama işleminden sonra bazı hastalarda görülen kanamalardan farklıdır. Tüp bebek tedavisinde ortaya çıkan luteal faz kanamaları yumurta toplama işleminden yaklaşık 1 hafta sonra hafif kanama şeklinde oluşum gösterir. Bu kanama sonucu hastalar genelde endişeye kapılır. Ancak bu kanamalar hastaya uygulanan ilaçlara bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle kullanılan ilaçlarda değişiklik yapılarak kanamanın önlenmesi sağlanabilir. Bu kanamalardan sonra çoğu hastada hala gebeliğin şansı mevcuttur.

Uyarılmış Tüp Bebek Adet Döngülerinde Luteal Faz

Yumurtalıklarda gerçekleşen uyarılma sonucu luteumun fonksiyonunda bozuklukların olabileceği bilinmektedir. Normal dengenin daha üstündeki steroid seviyeleri hipotalamus-hipofiz üzerinde olumsuz etki yaratarak LH salgılanmasına engel olabilir. Bu nedenle de luteal fazın sıkışmasına yol açar ve aynı zamanda progesteron salgısının aniden çekilmesine yol açar. Bu sayede luteal faz kanamaları olur.

Kanaması olan hasta nasıl uyarılır?

Luteal faz kanaması olan anne adayları genellikle uygulanan tüp bebek tedavisinin başarısız sonuçlandığını düşünür. Luteal faz kanamasına rağmen aslında hala gebelik şansı vardır. Bu nedenle hasta uyarılmalı ve reçete ile verilmiş olan ilaçların kullanımına devam etmelidir.

Luteal faz kanaması önlenebilen bir sorun mudur?

Luteal faz kanamaları luteal faz destek ilaçları kullanılarak önlenebilir. Yumurtalıklarda uyarılma işlemi nedeni ile luteal fazın çok kısa olması tüp bebek tedavisinde başarısızlığa neden olabilir.

Luteal faz destekli ilaçlar ne zaman kullanılmalıdır?

Tüp bebek uygulanırken luteal faz ilaçlarını kullanmak için en doğru zaman yumurta toplama aşamasından sonra ve embriyo transfer aşamasından öncedir.

Progesteron hormonu nasıl kullanılmalıdır?

Progesteron birçok yol ile kullanılmaktadır. vajinal yolla, oral yolla, rektal ve kas içi gibi yollardan kullanılmaktadır. Ancak en çok tercih edilen yöntem vajinal yöntem ile kullanılandır. Vajinal yolla kullanım akıntı gibi ufak yan etkiler haricinde hastalarda bir şikâyete yol açmaz.

Luteal faz kanaması kısaca;

Luteal faz kanamaları tüp bebek tedavilerinde çok fazla olmasa da görülebilir ve tedavinin başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.

Tedavinin başarısı için hasta luteal faz ilaçlarını yeterli dozda kullanmalıdır.

Luteal faz kanamaları her zaman tedavinin başarısız olduğu anlamına gelmemektedir. Luteal faz ilaçlarının yeterli kullanılması vajinal kanama olasılığını azaltır ve gebelik şansını artırır.

Hastaya vajinal progesteron uygulanıyorsa kanama oluşmuşsa eğer kas içi progesteron kullanılmalıdır.

Her oluşan kanama yetersiz luteal faz olarak algılanmamalıdır.

Luteal faz destekli ilaç progesterona östrojen takviye edilmesi tüp bebek başarısını artırmamaktadır.

Oral yolla alınan progesteron kan ile yeterli seviyeye çıkamamaktadır ve diğer kullanım yöntemlerine oranla hamilelik şansı daha düşüktür.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekklinigi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..