Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?
 

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?


Her yıl 1.3 milyon bebeğin doğduğu ülkemizde, son yıllarda tüp bebek uygulamaları oldukça yaygınlaşmıştır. Tüp bebek tedavisi, belirli sebeplerden çocuk sahibi olamayan ailelerin “tüp bebek” teknolojisi yoluyla sağlıklı bebek sahibi olmasını sağlayan üremeye yardımcı yöntemlerden biridir. In Vitro Fertilization yani, laboratuvar ortamında döllenerek elde edilen embriyonun/embriyoların rahime yerleştirilerek gebeliğin ana rahminde devam ettirilmesinin sağlanmasıdır.
   Edward ve Steptoe tarafindan Dünya tarihinde İlk kez Ingiltere’de uygulanan Tüp  Bebek, bugün çok yaygın olarak birçok hastada ve değişik sebepler ile kullanılmaktadır. Tüp bebek veya IVF denince erkekten alınan spermlerin, kadından alınan yumurtalarla, laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenme gerçekleştikten bir süre sonra anne rahmine yerleştirilmesi anlatılmaktadır.
Bu yöntem, ülkemizde bulunan tüp bebek merkezlerinde başarı ile uygulanmaktadır. Dünya standartlarındaki kalitede bir çok merkezde hizmet verilmektedir. ''Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaz'' başlıklı yazımda tüp bebek tedavisinin kimlere uygulanamayacağı ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere uygulanır? Bu Uygulama Kimler İçin Uygundur?

    Erkek ya da dişi gametlerin oluşum ve gelişimlerini normal bir şekilde tamamlanmadan meydana gelen yapıya yani, kısırlık durumunda,
     Tüplerin her ikisinin de  tıkalı olması durumunda,
     Yumurtlama bozuklukları olan kişilerde
    Kadınlarda hormon dengesizliği yüzünden yumurtalıkların ve bazı salgı bezlerinin anormal calışmaları sonucu ortaya çıkan kompleks bir rahatsızlığa sahip olan hastalarda
     Endometriozis, rahim iç tabakası olan endometriyomun rahim dışında, özellikle yumurtalıklar, karın iç zarı (periton) ve nadiren vücudun diğer bölgelerinde bulunması durumunda
    Kısırlığa neden olabilen yumurtalalıklarda bulunan kistlere sahip olma halinde
    Sperm kalite bozukluklarında
    Menide hiç sprem bulunmaması, tıbbi terimle azospermi durumunda,
    Servikal faktör tespit edildiğinde,
    İmmunolojik faktörler söz konusu ise
    Tüplerin tıkalı (kapalı) olduğu durumlarda veya ameliyatla tüpleri alınanlarda
     Çok az sayıda sperm veya az sayıda yumurta var ise,
     Kadın yaşı ileri ise mikroenjeksiyon yapılabilecek kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

Daha önce ameliyatla yumurta kanalları başka bir deyişle tüplerinden biri veya ikisi alınan kadınlara tüp bebek yapılabilir mi?

Herhangi bir ameliyat nedeniyle bir veya iki tüpü alınan hastalara tüp  bebek uygulanabilir. Tüp bebek işleminin kadının yumurta kanalları yani tüpleri ile bir ilgisi yoktur. Bu sebeple tüpleri olan veya olmayan hastalarda tüp bebek uygulanabilir ve gebelik başarı oranı aynıdır. Tek tüpü olan hastalar, gebeliklerini normal yolla da gerçekleştirebilirler.
Ameliyatla yumurtalıkları alınan kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanabilir mi?

Sağ veya sol tek bir yumurtalığı ameliyatla alınan bir kadının şayet hormon rezervleri iyi durumda ise tüp bebek tedavisine uygundur. Tek yumurtalığı olan hastalar da gebeliklerini normal yolla gerçekleştirebilirler.
Ameliyatla her iki yumurtalığı alınmış bir kadına tüp bebek tedavisi uygulanmaz. Bu gibi hastalardan yumurta elde edilemediği gibi hormon düzeyleri de yetersizdir. Dolayısıyla bu uygulamaya günümüz teknolojisi ve tıbbi şartları ile uygun değillerdir.
Daha önce ameliyatla rahmi alınan kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanabilir mi?

Hayır, uygulanamaz. Tüp bebek uygulamasında da normal hamileliklerde olduğu gibi bebek, anne rahmi içerisinde gelişmektedir.

Op. Dr. Serkan Oral

www.serkanoral.com

 
Toplam blog
: 55
: 861
Kayıt tarihi
: 04.02.14
 
 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral  ..