Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek tedavisi riskleri

Tüp bebek tedavisi riskleri
 

Her tedavide mutlaka belli riskler bulunur. Ama toplanan yumurtaların ve spermlerin laboratuvar ortamında döllenerek kadına transferi şeklinde olan Tüp bebek tedavisi esnasında kullanılan ilaçlar ve işlemlerden doğan yan etkiler nadiren görülür. Kullanılan ilalçların olası yan etkileri şöyledir:

İlaçların Yan Etkileri;

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların bir veya daha fazla yumurta üretmesini sağlayan uyarıcı ilaçlara ihtiyaç duyulur.Kullanılan ilaçlar şu yan etkileri gösterebilir:

Ruh halinde değişiklikler ,alerjik reaksiyonlar ,karın ağrısı ,ishal,kusma ve bulantı
Enjeksiyon yapılan bölgelerde hafif morarma ve ağrı
Ovaryan hiperstimülasyon sendrom : (Yumurtaların aşırı uyarılması) Tüp bebek tedavisinde hastaların bir kısmında görülebilir. Rahatsızlık, bulantı ,kusma,kilo artışı,şişkinlik şeklinde seyreder.Genel olarak kendiliğinden iyileşen bir komplikasyondur ve nadiren ilaç gerektirir. İstirahat ve bol protein ağırlıklı beslenme tedavi sürecine yeterli olur.
Yumurta Toplama işleminin Riskleri;

Yumurta toplama işlemi anestezi uygulanarak hasta uyurken yapılır ve yumurtalar uzun ve ince bir iğne vasıtasıyla toplanır. Yumurta toplama işleminden doğabilecek riskler şöyledir:

İşlem esnasında veya sonrasında orta şiddette rahatsızlık görülebilir.
Pelvik damarlarda veya yumurtalıklarda hafif kanamalar görülebilir.Çok nadiren bir operasyon gerektirebilir ve korkulacak bir durum değildir.
Oldukça nadir şekilde hafif veya şiddetli Pelvik enfeksiyon görülebilir.Hekiminizin vereceği anbiyotiklerle tedavi edilebilir.''Tüp bebek maliyet riskleri'' başlıklı yazımda tüp bebek başarısı hakkında bilgi vermeye çalıştım.

 

Embriyo Transferinin Yan Etkileri;

Embriyo transferinden sonra nadir olarak kanama ,hafif ağrı veya lekelenme görülebilir. Bunlar için herhangi bir ilaç veya tedaviye ihtiyaç yoktur. Antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilecek bir enfeksiyon nadiren görülür.

Çoğul Gebelik Riski;

Tüp Bebek tedavisinin en önemli risklerinden birisidir çoğul gebelik. İsminden de anlaşılacağı gibi bir çocuk hedeflerken ikiz veya daha fazla çocuğa hamile kalma durumudur. Tüp bebek sonrası oluşan çoğul gebelik, kendisiyle birlikte birçok riski de beraberinde getirir. Bu risklerden bazıları şöyledir :

Gestasyonel diyabet
Erken doğum
Yüksek kan basıncı
Maternal kanama
gibi riskleri bulunur. Tüp bebek uygulanırken en az sayıda embryo transferi ile çoğul gebelik riski azalmaktadır.

Doğumsal Bozukluk Riskleri;

Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocuklarda artı bir Doğumsal bozukluk riski yoktur. Tüp Bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocuklarda risk ne kadarsa normal yollarla dünyaya gelen çocuklarda risk aynıdır.Doğumsal bozukluk riski % 3 – % 5’ tir.

Düşük Riski;

Doğumsal bozukluk risklerinde olduğu gibi düşük riski de normal yollarda ne kadarsa tüp bebek yönteminde de aynı orandadır. Düşük riski özellikle ileri yaşlarda daha fazla görülmektedir. 40'lı yaştaki kadınlarda düşük oranı ortalama %50 civarındadır.

 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekailesi.com 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..