Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi

Tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi
 

tüp bebek


Program Nasıl Hazırlanır?

Tüp bebek tedavisine başlayacak olan hastalarda ailesel olarak kalp hastalığı, şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi ile alakalı hastalıklarda kan şekerine artırmayacak şekilde beslenme programları hazırlanır. Hastalara doğru beslenme alışkanlığı aşılanarak tedaviye geçilir. Bu tür olumsuzlukların çözümlenmesi ile tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması mümkündür. Düzenli ve dengeli beslenme hem başarı şansını artırır hem de gebeliğin problemsiz geçmesinde başarılıdır. Aynı zamanda doğru beslenme şekli ile doğacak bebeklerinde sağlığı önemli ölçüde korunmuş olur.

Aşırı kilolun hamileliğe vermiş olduğu etkiler

Aşırı kilo hem insan sağlığını olumsuz etkiler hem de insanın yaşam kalitesini düşürür. Fazla kilo sorunu tek taraflı değildir. Hem gebe kalmak isteyen kadının hem de baba olmak isteyen erkekte ayrı ayrı görülebilir. Bazı durumlarda çiftlerin her ikisinde de kilo sorunu olmaktadır. Erkeklerde oluşan fazla kilolar sperm sayısı ve hareketliliğini olumsuz yönde etkiler. Tüp bebektedavisine başlamadan önce kilo veren erkeklerde sperm sayısı ve hareketliliği artarak gebelik şansını da artırır.

Anne adaylarında adet bozuklukları, saç dökülmesi, yumurtlama fonksiyonunda oluşan bozukluklar aşırı kilonun yol açtığı sorunlardandır. Aşırı kilo fazlası olan anne adaylarının tüp bebektedavisine başlamadan önce normal kiloya inmesi gerekir. Bu durumda gebelik şansı yüksek derecede artar. Polistik over sendromu gibi bir sorunu olan kadının gebelikten önce mutlaka zayıflaması gerekir. çünkü kilo vermek hem gebeliğin şansını artırır hem de gebelik esnasında oluşabilecek sorunlar en aza indirilir. Anne adayının aşırı kilolarından kurtulması ile erken doğum, tansiyon, düşük, şeker artışı gibi sorunların riski en aza iner.''Tüp Bebekte sigaranın zararları'' başlıklı yazımda sigaranın verebilceği zararlar hakkında bilgiler vermeye çalıstım.

Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlere öneriler

    Üreme sistemini olumsuz etkileyen sigara ve alkol tüketimi kesilmelidir. Sigarada bulunan zehirli maddeler yumurtalık ve spermlere zarar vererek genetik anormalliklerin artmasına yol açabiliyor. Bu nedenle sigara tüketen kadınların tüketmeyenlere oranla gebelik ihtimali daha düşüktür.
    Tüp bebek tedavisinde başarılı olmak isteniyor ise bol su içilmelidir
    Çay, kahve tarzı içecekler en aza indirilmelidir. Çaydan vazgeçilemiyor ise çok açık içilmelidir
    Tüp bebek uygulanırken yiyeceklerin tüketilmesi pişirme yöntemine uygun olmalıdır. Kızartmaların yerine ızgara ya da fırın kullanılabilinir.
    C vitaminli ağırlıklı beslenmek gebeliğin sağlıklı olmasını sağlar.
    Beslenme ile beraber düzenli uykuda gebelik şansının artmasında etkili faktörlerdendir.
 

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekailesi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..