Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek ve başarı şansı

Tüp bebek ve başarı şansı
 

tüp bebek başarısı


Tüp bebek tedavisinde başarı oranı ne kadardır?

Aktif bir cinsel yaşamı olan ve sağlıklı çiftlerin her ay ortalama olarak gebe kalabilme şansı % 20 – 25 arasında farklılık göstermektedir. Bu oran yardımcı üreme tedavileri ile % 40 – 50’ lere kadar çıkartılabilmektedir.
 Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran faktörler nelerdir?

 Tüp bebek tedavilerinde başarıyı arttıran en önemli faktör anne adayının yaşıdır. Ayrıca, kısırlığa yol açan neden, seçilen tüp bebek merkezinin kalitesi, hastaya uygun görülen tedavi seçeneği, embriyonun transfer aşaması ve tüp bebek tedavisinde görev alan ekibin ve doktorun tecrübesi başarıyı arttıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Tüp bebek tedavisinin ilk uygulandığı yıllardan bu zamana kadar oldukça ilerlemeler kaydedilmiş ve teknolojik imkânlar ile başarı şansı daha da yükselmiştir. Bu durum da gebelik şansı ve canlı doğum şansında olumlu sonuçlara neden olmuştur. Tüp bebektedavilerinde başarıyı etkileyen en önemli faktörler;

• Anne adayının yaşı

• Çifttin evlilik süresi

• Hormonlara bağlı gelişen sorunlar

• Üreme organları haricinde bazı hastalıklar

• Daha evvel geçirilmiş hastalıklar

• Daha evvel gebeliğin oluşup oluşmadığı

• Baba adayının spermi ile alakalı faktörler( kalitesi, sayısı ve şekli)

• Tüp bebek tedavilerinde başarı şansından söz ederken öncelikli olarak tedaviye dâhil olan çiftlerin özel yaşantıları ve şartları göz önünde bulundurulmalıdır.
 Tüp bebek tedavisi bebeklerde sakatlık oluşması için bir risk mi?

 Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebeklerde artı bir sakatlık söz konusu değildir. Bütün oluşabilecek anomaliler normal yollarla dünyaya gelen bebekler kadardır. Ancak tüp bebek tedavisinin komplikasyonlarından olan çoğul gebelikler erken doğum ile sonuçlanabilir. Bu tür sorunlar ile tüp bebek tedavisinde daha sık karşılaşılmaktadır.
 Tüp bebek uygulamalarında dış gebelik riski yüksek midir?

Dış gebelik riski normal gebeliklere oranla tüp bebek gebeliklerinde daha yüksektir.
 Tüp bebek tedavisi ile heterotopik gebelik ihtimali artar mı?

Birden fazla embriyo transferine bağlı olarak rahim içine konumlanmış bir embriyo ile aynı zamanda dış gebelik de gelişebilir. Bir bebek rahim içinde bir bebek de rahim dışında yerleşmiş ise bu durum heterotopik gebelik olarak tanımlanır.

 Tüp bebek tedavilerinde heterotopik gebelik gelişme olasılığı daha yüksektir. Bu sorun karşısında rahim içinde bulunan gebelik kontrol altına alınarak oluşan dış gebeliğin tedavisini yapmak mümkündür.

Heterotopik gebelikler daha önceki yıllarda çok sık karşılaşılmayan bir sorundu. Ancak günümüzde tüp bebek tedavisinin yaygınlaşması ile görülme sıklığı önceki yıllara göre artış göstermiştir.

 Tüp bebek tedavilerinde seçilen merkezin başarısını, erken doğum, ölü doğum, çoğulgebelikler, düşük gibi sorunlar belirlemez. Başarıyı belirlemek için sağlıklı bir doğum ve canlı bebek oranlarının hesaplanması göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Prof. Dr. Bülent TIRAŞ

www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..