Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek ve yan etkileri

Tüp bebek ve yan etkileri
 

Tüp Bebek ve Yan Etkileri


Her tedavinin olduğu gibi tüp bebek tedavisinin de belli yan etkileri bulunmaktadır. Tüp bebek uygulamalarındaki bu yan etkiler genelde nadir görülse de göz ardı edilmemelidir. Bu yazıda tüp bebek tedavisinde çıkabilecek yan etkileri anlatmaya çalışacağım.
Tüp bebek uygulamalarında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar:

Tıp dünyasında bir hastalık nedeni ile uygulanan her tedavinin amacı başarı sağlamaktır. Ancak her tedavinin kendine özgü bazı riskleri ve komplikasyonlarının da olabileceği unutulmamalıdır.

Hastalıklar nedeni ile uygulanan hemen hemen hiçbir ilaç tedavisinde yan etki gelişmeme olasılığı yoktur.

 Tüp bebek tedavisi günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen, ancak doğal yollarla bu isteğin gerçekleşemediği çiftler arasında çok yaygınlaşmış ve en çok tercih edilen tedaviler arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi çocuğu olmayan çiftler için adeta bir umut ışığı olmuştur. Ancak diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de bazı komplikasyonların gelişme olasılığı vardır.

Aşağıdaki videoda tüp bebek tedavisinin yan etkileri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Tüp bebek ve yan etkileri için tıklayın

Bu komplikasyonlar;

Tedavide başarısızlık ihtimali:

Tedavinin başarısız sonuçlanması tüp bebek tedavisinde en sık karşılaşılan sonuçlardandır.

Çoğul gebelik ihtimali:

Çoğul gebelik tüp bebek tedavisinin en ciddi risklerinden biridir. Çünkü çoğul gebeliklerde anne ve bebeklerde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Çoğul gebelikler sonucu erken doğum, düşük gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Çoğul gebeliklere neden olan en önemli etken transfer edilen embriyo sayısıdır. Ancak ülkemizde çoğul gebelik riskini önlemek için embriyo sayısında kısıtlamalar yapılmıştır. Tüp bebek tedavisinde sayıca fazla embriyo transferi yasalarca yasaklanmıştır.

çoğul gebelik Tüp Bebek ve Yan Etkileri


Çoğul gebelik Tüp Bebek ve Yan Etkileri

 Ovaryon hiperstimulasyon sendromu (OHSS):

 Tüp bebek tedavisi sırasında anne adaylarında yumurta oluşturmak için uygulanan ilaçlar nedeni ile yumurtalıklarda fazla miktarda çok sayıda yumurta ve kistlerin oluşmasına yol açan bir durumdur. OHSS tüp bebek tedavileri haricinde yumurtlama tedavileri ve aşılama tedavisi sonucunda da ortaya çıkabilecek bir durumdur.

 Over torsiyonu:

Tüp bebek tedavilerinde over torsiyonu çok düşükte olsa ortaya çıkmaktadır. Genellikle OHSS sendromunda görülme olasılığı daha yüksektir.

 Enfeksiyon:

Yumurta toplama işlemine bağlı olarak rahim ve yumurtalıklarda enfeksiyon gelişme olasılığı vardır. Ancak antibiyotik tedavisi ile sorun giderilebilir.

 Kanama:

Yumurta toplama aşamasında vajinal kanama gerçekleşebilir. Ancak basit müdahaleler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
 Tüp bebek tedavisinde ortaya çıkabilecek diğer sorunlar

• Uygulanan ilaçlara rağmen istenilen sayıda yumurta gelişmeyebilir

• İhtiyacı karşılayacak kadar yumurta elde edilemeyebilir

• Yumurta ve spermlerin birleştirilmesi sonucu döllenme oluşmayabilir

• Her aşamanın normal gitmesine rağmen embriyolar da rahme tutunmama gerçekleşebilir

Bütün bu sıralanan problemler tedavinin yarıda sonlandırılmasına yani başarısızlığına yol açabilir.

Bu gibi sorunlar karşısında hasta tekrar incelenerek yeni bir tedavi programı hazırlanır ve yeni bir tedaviye başlanır.
 Tüp bebek tedavisi nedeni ile yumurtalıklar her hangi bir zarar görür mü?

 Tüp bebek tedavisinin hiçbir aşaması ve kullanılan ilaçlar yumurtalıklarda her hangi bir zarara yol açmaz. Yumurtalık rezervi ilerleyen yaş ile beraber doğal olarak azalmaktadır. Ayrıca tüp bebek tedavisi erken menopoza da yol açabilecek bir tedavi değildir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..