Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebekte çarpıcı gelişmeler

Tüp Bebekte çarpıcı gelişmeler
 

Tüp bebek'te gelişmeler


Toplumda yaklaşık olarak 10 çiftten biri evlat sahibi olabilmek için güçlük çekmektedir. Bu nedenle birçok alternatif yollara başvurarak dertlerine çare aramak zorunda kalmaktadırlar. Tıp dünyasında çarpıcı gelişmeler sonucu tüp bebek yöntemlerinde de çiftlere umut ışığı doğmaktadır.

Tüp bebek uygulamalarında çarpıcı yenilikler büyük bir hızla devem ediyor. Spermlerde seçim, embriyoların adım adım izlenmesi, embriyolarda genetik tanım sadece çarpıcı gelişmelerden bir kaç tanesi.

Spermler de IMSI yöntemi nedir?

Tüp bebek uygulamalarında kullanılan mikroenjeksiyon tekniği ile erkekten elde edilen spermler özel olarak hazırlanmış mikroskoplar ile seçilerek kadından elde edilen yumurtaların içerisine yerleştirilmektedir. Uygulanan bu işlem esnasında yüksek kaliteli embriyo temin etmek için spermlerde hareket ve şekil yapısının düzgün olmasına dikkat edilmesi gerekir. Spermin eğer şekil yapısı düzgün ise o sperm sağlıklı olarak kabul edilir.

Mikroenjeksiyon tekniği ile spermler 400 kat büyütülerek yapınca en kaliteli olanların seçimi kolaylaşır. IMSI tekniği ile mercekli bilgisayar programlarından yararlanılarak spermler yaklaşık 6500 kat kadar büyütülebilmektedir. Bu nedenle spermlerin yapısı daha iyi bir şekilde incelenmektedir. IMSI tekniği yalnızca mikroskop özelliklerine dayanan bir teknik olmadığı için bu tekniği uygulayan embriyologların bu konuda tecrübeli ve uzman olması oldukça önemlidir.

Spermlerin sağlık açısından kaliteli olanların seçimi ile döllenmede ve gebelikte yüksek başarılar sağlanabilmektedir. Tüp bebek sırasında uygulanan bu yöntem genellikle nedeni açıklanamayan kısırlık problemlerinde ve erkeğe bağlı gelişen kısırlığa neden olan etkenlerde daha çok tercih edilmektedir.

Embriyoların takibi nasıl gerçekleşiyor?

Tüp bebek uygulamalarında temin edilen embriyoların laboratuar ortamında saklı tutulması ve kontrol altında tutulması tedavinin en önemli kısmıdır. Laboratuvar ortamı anne rahmi ile aynı koşullara sahip olmalıdır. Bu nedenle anne rahmi ile aynı ortamı yaratmak için kültür ortamları geliştirilmiştir. Anne rahminde bulunan oksijen ve karbondioksit tarzı gazları seviyesini taklit eden inkübatür adı verilen aletler de kullanılmaktadır. Ancak bu cihazlar çok hassastır.

Elde edilen embriyolar inkübatör adı verilen aletlerde 2 – 5 gün kadar bekletilmekte ve bekletildikleri sürece korunarak zarar görmemeleri sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken embriyoların incelenmesi ve transfer edilecek embriyonun seçimidir. Kaliteli embriyonun seçilmesi için de ara ara embriyolar tutuldukları inkübatör aletlerinden çıkartılarak mikroskop yardımı ile incelenir ve nasıl geliştikleri kontrol edilir. Tüp bebek uygulamasındaki bu işlem esnasında embriyolar dış etkenler ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bu nedenle embriyoların dış ortamlara maruz kalmalarını önlemek için artık inkübatör içerisine kamera sistemi yerleştirilerek embriyoların dış ortamlara maruz kalmaları önlenmektedir. Çünkü kamera yardımı ile embriyolar dışarı alınmadan incelenmektedir. Tüp bebek te uygulanan bu işlem dinamik embriyo takip sistemi olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntem ile embriyolar sürekli kontrol altında oldukları için gelişim potansiyelleri daha iyi gözlenebilmektedir. Kısacası, embriyonun içeriği daha net olarak görüntülenmekte ve bu sayede seçilen embriyolarda gebelik daha yüksek oranlarda gerçekleşmektedir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..