Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebekte embriyo kalitesi

Tüp bebekte embriyo kalitesi
 

Emriyo


Tüp bebek bilindiği gibi kendiliğinden gebe kalamayan çiftlere uygulanan ve son derce başarı sağlayan bir tedavidir. Ancak tüp bebek tedavisinde başarı sağlayabilmek için birçok faktörün bir arada bulunması gerekir. Kadın ya da erkekte bazı problemlere bağlı olarak tüp bebek tedavisi başarısız olabilir. Bu problemlerden bir tanesi kötü kaliteli embriyolardır.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda başarılı olur?

Tüp bebek tedavisi embriyo kalitesi nedeni ile başarısızlık ile sonuçlanabilir.

Ancak kaliteli embriyoya karşın başarısız olan adaylarda vardır. Elde edilen embriyo kalitesi iyi değil ise aslında başarıyı artıracak pek bir şey yoktur. Ancak bu vakalarda genetik tanı yapılmasında yarar vardır.

Bazı çiftlerde eş zamanda kromozon bozukluğu görülebilir. Kromozon bozukluğu olan çiftlerde döllenme sağlanan yumurtalarda anormallikler görülebilir. Ancak yumurtalık fonksiyonu iyi ise ve döllenme sonucu fazla miktarda embriyo sağlanırsa genetik tanı yöntemi ile iyi kalitede olan embriyolar ayrılarak anne rahmine transfer edilir.

Genetik inceleme sonucu bir sorun çıkmayan fakat sürekli devam eden düşük kaliteli embriyolarda çeşitli uygulamalar denemesine karşın halen gebelik şansını artıracak bir neticeye ulaşılamamıştır.

GEBELİK SAĞLANAMIYORSA MUTLAKA BİR NEDENİ VARDIR…

Kalitesiz embriyoya neden olan yumurtalıklardır. Çok nadirde olsa sperm kalitesi gerekçe olarak sunulabilir. Özellikle sperm elde edilemeyen adaylarda tabii tutuldukları işlemler neticesinde sperm elde edilip döllenme gerçekleştirildiğinde embriyo kalitesi kötü olur. Bu tarz embriyolar ile gebelik olasılığı yok denecek kadar azdır. Genetik tanı sonucu sorun bulunamayan vakalarda özellikle yumurta düzeyinde bir sorun vardır. Bu gibi olasılıkların çözümü imkânsızdır. Ancak don ör yumurta kullanılarak işlem gerçekleştirilir ise gebelik şansı doğabilir.

Embriyo kalitesi iyi olan hastalarda gebelik sağlanamıyor ise çeşitli incelemelerin yapılmasında yarar vardır. Öncelikli olarak rahim iç bölgesine ait sorunların varlığı araştırılmalıdır. Rahim içi araştırma histeroskopi tekniği kullanılarak yapılır. Histeroskopi ile rahim içine ulaşılarak rahim su ile şişirilir ve muayene edilir. histeroskopi tekniği ile polipi miyom ve yapışıklık gibi olasılıklar kolaylıkla tespit edilebilir ve aynı zamanda tedavi edilebilir.

Kalitesiz ve güçlükle geçen embriyo transferi ile gebelik şansında oldukça düşüş yaşanır. Embriyo transfer aşamasında zorlanılıyor ise rahim ağzının genişletilmesi gereklidir. Tüplerinde tıkanıklık mevcut olan anne adaylarında şayet tüplerin içinde sıvı toplanmışsa tedaviye başlanmadan önce işe yaramayan tüplerin çıkarılması gerekir. Tıkalı ve sıvı ile dolu olan tüpler tüp bebek tedavisinde başarı şansını düşürür.

ÜST ÜSTE TEKRARLAYAN DÜŞÜK TEHLİKELİ Mİ?

Normal şartlarda gebe kalan kadınların düşük yapma olasılığı % 20 civarındadır. Fakat üst üste düşük yapan anne adaylarında düşüğün nedeni detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Detaylı inceleme sonrası düşüğe neden olan faktör tespit edilir ise gelecekteki gebelikte düşüğü engellemek için gerekli tedbirler alınır. Düşük şayet gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleşiyor ise büyük ihtimalle bebekte bir anormallik söz konusudur.

Prof.Dr.Bülent TIRAŞ  

http://www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..