Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebekte olası sorunlar

Tüp bebekte olası sorunlar
 

tüp bebekte olası sorunlar


Tedavinin sonlandırılması

Tüp bebek tedavisine başlanan hastaların tedavide istenilen sonucu vermemeleri durumunda tedavi sonlandırılabilinir. Aynı zamanda istenilen miktarda follikül olmaması ya da yumurtalıkların aşırı yanıt vermesinde de tedavi sonlandırılabilinir. Ancak biraz ara verildikten sonra hasta yeniden incelenerek yeni bir tüp bebek tedavisine başlanabilir. Tekrar uygulanantüp bebek denemeleri bazen sorunsuz ilerleyebilmektedir. Bu nedenle adayların umutlarını kaybetmemeleri ve hayal kırıklığına uğramamaları gerekir.

Kadında yumurta bulunamaması

Genellikle ileri yaş durumunda yumurtalık kapasitesi düştüğünden folliküller yeteri kadar olgunlaşsa bile yumurtaların toplanma işleminde hiç yumurtaya ulaşılamamaktadır.

Döllenmenin gerçekleşmemesi

Sperm ve yumurta ne kadar sağlıklı olursa olsun bazı durumlarda döllenme olmayabilir. Meni spermi ile döllenme olasılığı % 75 olurken, TESE sperminde bu oran % 55 civarına kadar düşmektedir. Genellikle yumurtaların olgunluğa ulaştığında yumurta sayısı az ise döllenme olmayabilir ve bu olumsuzluğa bağlı olarak embriyo transferi gerçekleşmeyebilir.

Transferde karşılaşılan zorluklar

Embriyo transferi hastanın rahim yapısından dolayı çok güç gerçekleşebilir. Rahim yapısında oluşan bozukluklar nedeni ile de embriyo transfer edilmesine rağmen gebelik şansında düşüşler yaşanabilir.

Hiç sperm olmaması

TESE yöntemi uygulanarak aranan spermlere her zaman ulaşılamaz. Sperm bulunamayan erkeklerde tüp bebek tedavisini sonlandırmaktan başka çare yoktur.

Gebelik testi yapmadan önce oluşan kanamalar

Bazı hastalarda gebelik testi yapılmadan kanamalar oluşabilir. Ancak kanamanın olması her zaman gebeliğin oluşmaması demek değildir.

OHSS aşırı uyarılma sendromu

OHSS tüp bebek tedavilerinde en sık karşılaşılan olumsuzluklardan biridir. Özellikle polistik overi mevcut olan kadınlarda rastlanır. Yumurtalıkları uyarmak için kullanılan hormon ilaçlarına aşırı yanıt verme durumudur. Eğer aşırı uyarılma oluşmuş ise tüp bebek uygulanan hastaya verilen ilacın dozu azaltılmalıdır. Gerekirse ilaç vermeye birkaç gün ara verilmelidir.

OHSS başlıca belirtileri

    Göğüs boşluğunda sıvı birikmesi
    Pıhtılaşma problemleri
    Karın boşluğunda sıvı birikmesi
    Yumurtalık boyutlarının aşırı artması
    Nefes alıp vermekte güçlük
    Karın ağrısı ve şişlik
    İdrarın azalması

OHSS sendromu nasıl engellenir?

Sendromu engellemek için yumurta toplama işlemi sonlandırılabilinir.

Tedavi nasıl yapılır?

Eğer sendrom şiddetli değil ise hastaneye yatmaya gerek yoktur. Hastaya tuz ve sıvı perhizi verilir. Tüp bebek uygulanan hastanın günlük kilosu ve karın ölçüleri hesaplanmalıdır. Şayet hastada kilo artışı, nefes darlığı ve idrarında azalma olmuş ise hemen doktora başvurulmalıdır.

Sendrom eğer çok şiddetli olmuş ise hasta hastaneye yatırılır. Hastaya ilk olarak serum takılır ve karın içinde toplanan sıvı iğne ile boşaltılmalıdır. Bu durum hastalığın şiddetini azaltmaktadır. Aşırı gelişen sendromda tüp bebek uygulanan hasta hastanede yaklaşık 15 gün kadar tutulmaktadır. 15 günlük zaman zarfında karında biriken sıvılar 10 – 15 defa boşaltılır.

OHSS sendromu gebe olmayan kadınlarda oluşmuş ise çabuk normale döner. Ancak gebeliğin oluştuğu bulgularda normale dönme süresi bir hayli uzun olabilir.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoglu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..