Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Tüprag, Siyanür ve Üzüm

Ağustos ve Eylül ayları üzümün yetiştiği, hasat yapılıp kurutulduğu aylardır.

Manisa iline bağlı Sarıgöl ilçesinin en önemli geçim kaynağı da yaş ve kurum üzümdür. Geçen hafta bir işim nedeniyle Sarıgöl’e gittiğimde neredeyse her tarafın üzüm bağlarıyla dolu olduğunu gördüm. Ama dikkatimi çeken başka bir görüntü daha vardı. O da, üzüm bağlarındaki üzümlerin çoğunluğunun beyaz bir örtü ile örtülmüş olduğuydu. Merak edip üzüm üreticilerine sorduğumda aldığım cevap karşısında şoke oldum. Cevabı o kadar olağan ve doğal bir şekilde anlattılar ki şaşırmamak elde değil.

Cevap mı neydi; “Özcan bey bizim buraya yakın altın madeni var. Adı Tüprag, orada altın çıkarırken siyanür kullanıyorlar. O da havaya karışıyor ve yağmur yağarsa üzümü etkiliyor. Üzümlerin üzeri jiletle kesilmiş gibi çiziliyor. Onu da satamıyoruz o yüzden de üzümün üstünü örtüyoruz.”

İnanılacak gibi değildi. Ve bu konuda herhangi bir başvuruları, itirazları, şikâyetleri de yoktu. Ama çaresizlikleri de gözlerinden okunuyordu.

Ama şunu da ilave ettiler “altın madeninden çıkarılan altından ülkemizin elde ettiği gelir  Sarıgöl ve çevresine vermiş olduğu zararla kıyaslanamaz. Bu durum ise kimin umurunda ki?”

İzmir’e döndüğümde hemen konuyu araştırdım ve önüme çıkan gerçek te şuydu;

Ülkemizde altın madeni çıkartıldığı ve bu madenin çıkarılması sırasında havanın, toprağın ve suyun zehirlendiği en azından benim bildiğim bir olgu. Altın madeni çıkarılan bölgelerde yöre halkının ve duyarlı insanların buna tepki gösterdiği, dava açtığı ve bu direnişin devam ettiği ancak, altın madeni çıkaran şirketlerin özellikle yöre halkına iş, yardım, yatırım gibi desteklerine bağlı olarak bu tepkilerin giderek yok olduğu da bilinen başka bir olgu.

Şimdi gelelim maden firmasına;

Altın madenini işleten şirketin adı 1999 yılında kurulmuş olan Ankara merkezli Tüprag Metal Madencilik   Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. Eldorado Gold Corporation  adlı Kanada şirketinin yan kuruluşu. Bu şirket  2006 yılından bu güne kadar yaklaşık 450 metre derinlikte ve 1000 metre çapında bir alanda 70 bin ton siyanür kullanarak Uşak ilinin Eşme ilçesine yakın  Kışladağ’da altın çıkartıyor.

Kışladağ’ın Sarıgöl ilçesine uzaklığı ise kuş uçuşu 48,5 Km dir.

Sodyum siyanür kullanılmak suretiyle altın çıkarılmasının en önemli karşılığı ise bozulmuş ekosistem, yaşam döngümüze karışan ağır metaller ve atmosfere karışan hidrojen siyanür...

Kim hangi tahlili yaptırırsa yaptırsın, kim hangi tespit yaparsa yapsın kim altın madeninde olumsuz bir durumun olmadığını açıklarsa açıklasın yaşamın içindeki acı gerçeği değiştiremiyor…

Ülkemize ekonomik katkısı nedir? Bunu bilmiyorum. Yaşamdan daha değerli olmayacağını biliyorum.. Altın madenine karşı mıyım?  Hayır. Yaşama zarar vermeyecek şekilde çıkarılmasından yanayım... 

 
Toplam blog
: 25
: 400
Kayıt tarihi
: 20.01.12
 
 

1958 doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi babamın subay olması nedeniyle İzmir, Ayancık, Anka..