Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '14

 
Kategori
Siyaset
 

Turan'a dair

Turan'a dair
 

Turancılık ülküsü ülkemizde 1890'lı yıllarda başladı. Bu fikir tüm Türk'leri tek çatı ve tek bir devlet adı altında toplamaktır. Bu ülkünün kaynağı inananların hemen hepsinin kendi milletini diğer milletlerden üstün tutması ve daha çok sevmesidir. Ülkemizde ki fikir babası Ziya Gökalp'tir.
 
Ziya Gökalp'in bir manzumesinde kullandığı aşağıdaki beyit, Turancı düşüncenin özeti sayılır:
 
"Vatan ne Türkiye'dir Türklere, ne Türkistan;
Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan."
 
En son bu fikri harekata geçiren Enver Paşa'nın I.Dünya savaşı sırasında Aralık 1914 yılında giriştiği birincil hedefi Erzurum'a kadar ilerlemiş Rusları yurttan atmak olan Sarıkamış taarruzunun ikincil stratejik hedefi Kafkasya üzerinden Orta Asya'daki Türklere ulaşmak ve bu yolla Turan ülküsünü gerçekleştirmek ve I.Dünya Savaşı'ndan Osmanlı'yı galip çıkarmaktı. Ancak bu girişim, 23.000 Osmanlı askerinin şehit olduğu bir yenilgiyle sonuçlandı. 
 
3 Mayıs 1944 tarihinde Irkçılık - Turancılık davasıyla yargılanan ve aralarında Hüseyin Nihal Atsız, Reha Oğuz Türkkan ve Alparslan Türkeş gibi milliyetçilerin bulunduğu 23 kişi Turancılık ülküsünün ateşinin sönmesine engel olmuşlardır.
O gün binlerce milliyetçi toplanmış duruşma salonunu hıcahınç doldurmuşlardır. Duruşma salonuna giremeyen gençler ulus meydanına yürüyüş yapmışlar, komünizm aleyhine sloganlar atılmış ve istiklal marşları söylenmiştir.
 
16 Ekim 1958'de Cumhuriyetçi Millet Partisi ile Türkiye Köylü Partisi'nin birleşmesiyle Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi kurulmuştur.Genel Başkanı Osman Bölükbaşı seçildi. 1965'de Alparslan Türkeş ile birlikte 14'lerin çoğu partiye girmiştir.Aynı yıl Alparslan Türkeş genel başkan seçilmiştir.1969'da Milliyetçi Hareket Partisi adını almıştır.
 
Peki bu fikir sadece Türkiye'de mi geçerli diye soracak olursanız size Hayır cevabını verebilirim. Çünkü bu fikir tüm Türk'leri kapsayan bir fikirdir ve Türk'lerin var olduğu her yerde geçerlidir. Mesela Azerbaycan'da, K.Irak Türkmenelin'de, Doğu Türkistan'da, Güney Azerbaycan'da, Macaristanda, Kazakistan'da, Kırgızistan'da, Türkistan'da, Finlandiya'da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ve aklıma gelmeyen diğer ülkelerde bu fikir faaliyet halindedir.
 
Turan ülküsü hakkında kısa bir özet geçtikten sonra bu ülkünün neden yıllardır nihayete eremediğini kendimize soralım. 
 
1890'lı yıllarda başlayan bu akım neden hala fikir'den ibaret neden hala gerçekleştirilmiş bir ülkü değil ?
 
Toplam blog
: 9
: 69
Kayıt tarihi
: 05.06.14
 
 

1993 İstanbul doğumluyum. Memleketim Konya. Trakya Üniversite Dış Ticaret Bölümü 2.Sınıf Öğrencis..