Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

Türban takmak kadını zorlar. Öyleyse neden?

Türban takmak kadını zorlar. Öyleyse neden?
 

Soruna naif bir akıl yürütme mekanizmasıyla yaklaşacağım. Adı üstünde “takmak/örtmek “ eylemi içeren bir şey, insan vücudunda belirli bir amaç için bulunur. Burada söz konusu ettiğim, günlük hayattaki takınma ve giyinmelerimizdir. Nedir bundaki en temel amaç;

Isınmak, hava şartlarına göre kendimizi hastalıklardan korumak. Belirli zamanlarda tanınmak istememek, kendimizi saklamak da olabilir.

Onun dışındaki giyinme tercihleri, bir kurumu yada düşünceyi temsil etme kaygısı taşımıyorsa eğer, kişinin estetik ve güzel görünme duygularını karşılar. Daha hoş, daha alımlı görünmek için seçer giysilerini insan.

Başımızı örtmek/kapatmak, ya da başa bir şey takmak da estetik kaygılarla yapılmıyorsa, ilk önce korunmak ve ısınmak amacını taşımalıdır. Akıl yürütme mekanizması bizi bu sonuca götürür. Yani havanın soğuk olduğu günlerde, başı örtmek/kapatmak eylemi doğaldır.

Ben de taktığım şeylerin, giydiğim giysilerin hayat koşullarıma uymasına, rahat hareket etmeme imkan vermesine ve pratik olmasına özellikle dikkat ederim. Estetik olması yanında, taktığım aksesuarların ve giydiklerimin kullanışlı olması faktörü başabaş gider.

Ancak soğuk günlerde bile, çok sevdiğim şapkayı dahi takamıyorum, çünkü alnımda birden kaşıntılar başlıyor. Ayrıca kışın mecburiyetten taktığım atkıyı bile düşmesin ve kaymasın diye tekrar tekrar kontrol etmek zorunda kalıyorum. Katıldığım cenaze törenlerinde taktığım örtüler bile başımda durmaz, kayar durur.

Yani takılan akseuarlar insanın başına beladır, onları sürekli kontrol etmek ve kollamak gerekir. Yüzük takarsın, döndü mü diye bakarsın, küpe takarsın düştü mü diye kontrol edersin, bilezik ayrı bir ağırlık verir bedene.

Şimdi soruyorum;

Kulakları sıkıca örten bir şey ( içeride bandana üstte sıkılmış eşarp gibi) insanın duymasını engellemez mi?

Beynin hava ya da oksijen almasına engel olmaz mı?

İnsan kaymasın ya da düşmesin diye sürekli kontrol etmek zorunda kalmaz mı?

Bu soruların cevaplarının birçok kadın tarafından evet olarak yanıtlandığını duyar gibiyim. Peki bütün bunlara rağmen neden bu şey takılır? İnsan niye kendini zora sokar. İnsan kendini, katlandığı zorluğa değecek bir amaç için zora sokar. Bu uğurda yapılacak şeyler ona hiç de zor gelmez.

Demek ki türban takmanın, o kişinin hayatında önem bulan, yüksek bir amacı olmalıymış.

Bu amaçların ne olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bu örtünme şekli, kadın olarak en çok bize dokunmalı, en çok biz bunun mücadelesini vermeliyiz. Günümüz Türkiye’sinde sahip olduğumuz haklar ve özgürlükler, olağanüstü bir iradenin ve mücadelenin sonucu kazanılmıştır.

Bugün kadınlar her türlü hakka sahip, erkekle eşit düzeyde hayatın her alanında özgürce yer almaktadır. Neyin sayesinde olduğunu ezbere biliyoruz.

Eğitim hakkının ellerinden alındığını ileri sürmek, yapay bir sav olmaktan öte gidemiyor maalesef. Bu varolan bir hakkı, yapaylaştırılmış bir hakla suistimal etmek anlamına gelir.

Dünyamızın geldiği noktayla çelişki oluşturan bu akseuarda ısrarcı olan kadınları anlamak, çok ama çok zor…

 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..