- Kategori
- İnançlar
- Okunma Sayısı
- 491
Türbe ziyaretlerinin analizi

Eyüp Sultan Türbesi
Türbeler Çeşmeler ve Taşınır Taşınmaz Mallar Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği (Türçek), İstanbul'daki türbe Ziyaretçilerinin profilini çıkarıp, 9 Mart - 9 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'da 20 türbede gerçekleştirdiği "Türbe ziyaretçileri Profili, Hizmet Beklentileri ve Bunların Karşılanma Düzeyi" araştırmasının sonuçları basınla paylaşıldı.
Türbe ziyaretçilerinin ve görevlilerinin türbelerle ilgili algılarını ve beklentilerini ortaya çıkarmayı amaçlayan araştırma dikkat çekici veriler içeriyor.
Araştırma çerçevesinde 20 türbede bin 200 kişiyle yüz yüze anket çalışması, 30 ziyaretçi ve 28 türbe görevlisiyle görüşme yapıldı. Eğitim Danışmanları ve Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü “Türçek'in hizmet verdiği türbelerde yapılan çalışmaların ziyaretçiler tarafından nasıl algılandığını ve başka beklentilerin olup olmadığını öğrenmek amacıyla bu anketi gerçekleştirdiklerini” söyledi.
Anket sonuçlarının açıklayan Genel Müdür ziyaretçilerin eğitim düzeyi ve rakamları verdi. "Türbelerin ziyaretçilerinin genellikle okumamış veya az okumuş, daha az bilgi düzeyi olan insanlar olduğu varsayılır. Ancak anket sonuçlarına bakarsanız yüzde 35'i ilkokul ve altı, yüzde 37'si ortaokul ve lise, yüzde 30'u ise üniversite mezunu. Bu sonuç “türbeye çok okuyanlar gitmiyor” şeklindeki ön yargıyı değiştiren bir sonuçtur." diye konuştu.
Türbe ziyaretçilerini meslek gruplarına ayırdıklarını kaydeden Genel Müdür "Ziyaretçilerin yüzde 9'u avukat, mühendis ve öğretmen gibi mesleklere sahip. Yüzde 12'si işçi, yüzde 6,5'i memur, yüzde 20,5'i ev hanımı, yüzde 12'si emekli, yüzde 23,4'ü esnaf, yüzde 1,4'ü çiftçi, yüzde 1'i işsiz ve yüzde 13'ü öğrencidir." dedi.
Ankete göre, orta düzeyde gelire sahip olan insanların oranının daha yüksek olduğunu ifade eden Genel Müdür 'Türbelerde ne yapıyorsunuz?' sorusuna ziyaretçilerin yüzde 98'inin “dua ediyorum” cevabını verdiğini, mum yakanların oranının binde 6, bez bağlayanların oranı ise binde 3 olduğunu söyledi.
Toplumda var olan bir takım ön yargıları kıracak bir diğer sonucun ise; türbelere geliş amacının sonuçlarını gösteren anket olduğunu belirten Genel Müdür, ziyaretçilerin yüzde 38'inin türbeye sevap kazanmak amacıyla geldiklerini söylediklerini ifade etti.
Ankete göre İstanbul'da en fazla Eyüp Sultan Türbesi ziyaret ediliyor.
Analiz Sonuçları;
1-Toplumun, “Türbeye çok okuyanlar (üniversite mezunu, eğitimli olarak tanımlanıyor) gitmiyor” şeklindeki ön yargısı değişmiş.”
2- “Türbeye gidenlerin maddi beklentilerinin olmadığı sadece dua ettikleri sonucu.”
Ankete katılanların verdiği cevapların doğruluğunun irdelenmesi açısından değerlendirme yaptığımızda; bu analiz sonuçları sizce inandırıcımı?
Nizamettin BİBER
Uzman İnşaat Mühendisi
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Merhaba, Bu analiz bana her şeyden evvel ülkede ne kadar az müslüman olduğunu gösteriyor. Çünkü gerçek müslüman dua için türbeye gitmez. İslamiyette bu şirktir, putperestliktir. Saygı ve selamlar...
izmirli doksanyedi 28.07.2012 13:16- Cevap :
- Doğru söze ne demeli. Saygı ve hürmet ile. 31.07.2012 8:16
Türbe ve Tekkeleri Mustafa Kemal Atatürk, dini siyasete ticarete alet ediyorlar diye kapatmıştı. Tekke ve Türbede ikame edenler, Din yerine Millete hurefeyi katıksız yediriyorlardı. Şimdi İktidar, bu işe ön ayak oluyor. Zaten onların gerçek dindarlara değil, Din alıp satanlara ihtiyacı var. Umarım Bu konuda eli kalem tutan herkes bir mum yakar. Selam ve sevgilerimle.
Necati Kavlak 27.07.2012 16:35- Cevap :
- Analize yönelik yaptığınız analiz ile katkı sundunuz. Teşekkür ederim. Tüm içtenliklerimle hoşçakalın. 31.07.2012 8:18
Merhaba, aslında insanı uyutmanın en güzel yanlarından birisidir türbe ziyaretleri. Benimde yıllık olarak ziyaret ettiğim türbeler var. Oraya gidince kendimi rahatlamış hissediyorum. Selamlar...
Mesut KARİP 27.07.2012 11:42- Cevap :
- Sizde istatistik edilenlerdensiniz, iyi ziyaretler. Teşekkür ederim Hoşçakalın 27.07.2012 16:22