Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '16

 
Kategori
Haber
 

Turistik Amasra, kömür şehri olmamak için, tenceresi, tavası ile direniyor!

Turistik Amasra, kömür şehri olmamak için, tenceresi, tavası ile direniyor!
 

Amasra'nın bu salata tabağı da, gün gelecek, kararacak!


 



         Şu Bartın Platformu, yıllar yılı ÇED ile verdiği “UHUD” Muharebelerinden hep sağ çıktı... Amasra halkı yıllar yılı, burada kömür çıkarılmasını istemiyor. Halk, meydanlara çıkıp, “ Turizm elden gidiyor” Buraya termik santralı istemeyoz. Ey, halkımız.  Geliverin bakay.” Diyerek her seferinde toplandı. Kömürcüler sinsi sinsi yine yapacaklarından geri kalmadılar.

         Halk şimdi yine tepkili. Kömürcülerin toplantısını yaptırmadı. Onlar, halkı bilgilendireceklerdi. Ama halk, “Giden Gelmez Dağı” masalları dinleye dinleye fıtık olmuştu. Bu kahrın, bu kömür karasının buralarda yayılmasını istemiyorlardı. Ve de olanlar oldu.Tencere tava orkestrası yerleri  gökleri inletti. Kömürcülere toplantı yaptırmadı.

         Halk bıktı bunlardan. Kömürcülere toplantı yaptırmadı. “Defolun gidin” dendi. Böylece termik santral kömür hazırlama tesisiyle, ilgili bilgilendirici toplantıya halk bu defa da izin vermedi. Bartın ve Amasra’lılar,  her seferinde toplanıp, ÇED’çileri kovalamaktan bıktı. Evlerdeki tencere, tavalar, çaydanlıkların dibi delindi. Bartın Platformunun dillerinde tüy bitti.

         Bu kömürcüler gelince, sahneye konan vodviller eğlendiri de oluyor hani. Konu komşu ateşteki yemeğini unutup, bu seyir yerine koşuyor. Koca koca adamların ellerini havaya kaldırarak “istemezük” lerine, onlar da tencere, tava, teneke çalarak fon müziği yapıyorlar.

         Tabi operetin ara vermesiyle,  kalabalık güç toplamak için  dinlenirken de iki komşu konuşuyor aralarında. Septuze bacı, Dürdana Hatuna diyor ki: “ Bu termikten, mermikten ben bi şey anamayom. Sen annadıysan,  anladıve biyo bakay.” Diyor. Ve kulağına eğilerek “ Orta mahelledeki gonşu aba, gonşulanan billik bostanda dut zamanı gelince de dut  bekmezi ediyalamış. Bak şinciden deyom. Demedi dem sona. Benden demesi. Beraber giderüz. Laf aramızda nasıl yapıyolamış bülüyo musuy?  Kimseniy olmaduvu bi zamanda etegarşıdaki oğlanuşaa  bosdana girip boş bakır gazanıy içine bigozel böyüğünü de – gücüğünü de ediyala mış? Ganşuaba ” aman güccük uşay bokundan, siydüğünden ney olacamış “ deyip, gazanı arap sabunuynan, kullü suynan yıkayıp bi de gazanıy içini ispirtoynan yakdukdan sora gene bekmezi içine goyup bütün gonşulara yidümüş. Eyi mi? ”Bunları kulaklarımızla duymadık. Bunu Bankoğullarından Ersin kulağımıza fısıldadı. O duymuş." Öyle diyala bu gadınla" diye,.Bana nakletti.

         Evinden bakracını alan, yoğurt kasesini kapan, ocağın  maşasını beline sokarak yetiştiği meydanlarda yerini aldı.  Amasra Kurtuluş Halk bandosu da yerini alarak, Önce Çaykovski’nin  Fındık Kıran Süitini çaldı. Maksat, etrafta dolanan fuzuli fareler kaçışsınlar .  ÇET kömürcülerini orta  yerde cıbıldak  bırakalım diye.

         Orkestra, yıllar yılı bestelediği “Bullada termik mermik istemeyoz” serenadı ile açılışı başlattı. Davulda, Hatçe Gadun, Trompette, Mihriban Sultan,  Trambonda Gagiller Köyünden Sulak  Hatçe Gadun, Klarnette Dürdanellerin  Zelihası göz doldurdu. 

         Zeytinyağı tenekesinden, su kabından, kuyu kovasından, turşu kavanozundan mamul orkestranın vurma çalgılarında ise, “Amasra Kale içi Hünkarbeğendi” grubu, do minör “kömür karası, olmaz ellerin maskarası” uvertürünü çaldı, yer gök inlediği sırada, kömürcülerle halk kapışmak üzereyken, jandarma, tarafları ayırdı. Bunda İl J.Komutanı Albay Tekin Aktemur’un telkinleri yapıcıydı.

        Bir aralık, Amasra'nın deli-dolu, top atsan yıkılmaz Mühendisi, Bartın ve Amasra'nın  ırmaklar fatihi ve " Spataküs'ü" Faruk Papila  gözümüze çarptı. Elinden gelse, şu kömürcüleri bir kaşık suda boğacak gibi telaşlıydı. Sorduk hayrola? diye.. Yeraltı ırmaklarını keşfeden ilk kişidir Karadenizin. " Yerin altında ırmakları bir bulursam, onları ÇED' in üzerine salacağım, bir daha buralara gelemesinle" dedi.

         Verilen Aradan iki kafadar konuşuyordu. “Kışın vakit geçmiyo. Bu ÇED’çiler de olmasa hapı yuttuk. Deyom ki, aşama gözel bi salata yapmalı. Bu mevsimde domatisiy dadı yok emme üzerine limonnan sirkeyi sıktık mı iyi gide. Bazar yerine giden bakan ben. Ney ve ney yok ona göre aluruz.

         İşte. Böyle geçiyor Amasra ve Bartın’daki günler. Bu kış zorlu geçti. Kış kıyamet kimse dışarı çıkamadı. Millet sıkıldı.

        Şu ÇED’çiler de olmasa,vakitler geçmeyecek hani. Şehirde, ne opera var, ne  bale var, ne sinema var,  ne de  bi şey. Böylesi de lazım oluyor anlayacağınız. 2010 yılından beri sürüyor bu vodvil. O zamandan bu yana sahneden hiç inmedi.

        Seneye  kömürcüler ne zaman bi daha gelir diye, şimdiden soran sorana.

         Ama, uzaklardaki Amasra’nın First Lady’ si ve Primadonnası Nazlı Arslan’ın kasetten çalınan şu şarkısı, ortalığı hop indirdi, hop kaldırdı. Neşelere  " yanık da olsa"  neşe kattı:

        “ÇED ’ lerle yanık yüreklerimiz / Biz kömür mömür istemeyiz / Gel gör şimdi ne hallerdeyiz / Ey Fatihin muhteşem Lala'sı / Bir avuç kömür uğruna güzelim Amasra’sı / Oldu şimdi de, kömür maskarası / Eccük eccük, sabırlar derken / Yıkılacak bu dünya, başımıza erken / Yengen, Mengen, şengen derken / Bir bakmışın sabah oluvemiş erken

        Ört ki, ölem !

HÜSEYİN ÇOBAN. GEMİ MÜHENDİSİ. DÜNYA DENİZLERİNDE, TEKNE HUSUSUNDA ADI VAR. AMASRA'DA DA HER ETKİNLİKTE ADI VAR VE ÇOK SEVİLİYOR.

AMASRA'NIN  ÇIĞLIKLARI YAYILDI  HER TARAFA. KOŞAN GELDİ. ÇET. 'E HALK, TOPLANTI YAPTIRMADI.

ALBAY ARAYA GİRDİ DE, İTİŞ KAKIŞ TATLIYA BAĞLANDI

DUYAN GELDİ, GELEN GELDİ MEYDANLARI DOLDURDU. AZIĞI SUYU YANINDA. BİR ELİ  DE MİKROFONDA

BUNLAR DA, AMASRA' NIN SİMGESİ BABA-KIZ İKİLİSİ. KÜÇÜK KAYRA, BABASI İLE ÇOK YAKIŞIYOR. DENİZDE KARADA, HAVADA HER YERDE HER ZAMAN BİR ARADALAR. BABASI HÜSEYİN ÇOBAN, SEVGİLİ  KIZININ GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIYOR. KENDİLERİNİ  TANIMIYORUZ. AMA ONLARI HER YERDE GÖRÜYORUZ. ÖRNEK BİR BABANIN MUHTEŞEM ÇİZGİSİNİ İBRETLE İZLİYORUZ. ONLAR DA MİTİNGTEYDİLER..

İŞTE AMASRA' NIN TENCERE TAVA, TENEKE ORKESTRASI TOPLU HALDE.  F. LİST' İN 2 NCİ MACAR RAPSODİSİNİ ÇALDILAR.. VURMALI ÇALGILARDAN OLUŞAN ORKESTRA, BU GİDİŞLE  BARTIN'DA  " LAV KAYALIKLARI FESTİVALİNE"  DAVET EDİLECEĞE BENZER... İL TURİZM MÜDÜRÜ FUAT BEY, BU RENKLİ ORKESTRAYI KAÇIRMAMALI. GÜZELCEHİSAR ŞENLENMELİ.. GÜZELCEHİSARIN FAHRİ TURİZM ELÇİSİ MEHMET GÖLBUCAKLIYA DA DUYURULUR.   ( ÜSTTE VE ALTTAKİ RESİMLER )

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..