Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

TURİYAD, Irak ile ekonomik ilişkileri güçlendirecek...

TURİYAD, Irak ile ekonomik ilişkileri güçlendirecek...
 

TURİYAD Genel Başkanı Ferudun Gündüz, Irak'ın güçlü kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, TURİYAD'ın iki ülke arasındaki yatırımların güçlenmesinde rol almak istediğini söyledi.

Bir grup sanayici ve işadamının bir araya gelerek oluşturdukları Türkiye Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD), Irak ile Türkiye arasında sanayi yatırımları ve ticari ilişkileri geliştirmek için yaklaşık 3 ay önce faaliyete başladı. 

Hepkon Tower Hotel'de basın toplantısı düzenleyen dernek üyeleri, derneğin amaçları ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki hedeflerini anlattı.

TURİYAD adına konuşan Genel Başkan Ferudun Gündüz, Irak'ta çok büyük fırsatlar olduğuna ve ülke ile yakın ilişkiler kurmak istediklerine dikkat çekerek, "25 milyon nüfuslu Irak'ın kuzey bölgesinin nüfusu yaklaşık 5 milyon. Kuzeyde fert başına milli gelir 2011 yılı verilerine göre 5 bin 300 dolar. En önemli ürün ise ham petrol. Toplam 115 milyar varillik Irak'ın petrol rezervinin 45 milyar varili Kuzey Irak'ta bulunuyor. Bu rakama Kerkük'teki 10 milyar varil petrol rezervini de ilave etmek gerekiyor. Ayrıca bölgede yer alan Karr ve Dana alanlarında 71-100 trilyon kübik doğalgaz rezervi var" dedi.

Kuzey Irak'tan ihraç edilen ham petrolün tutarının her geçen yıl arttığını belirten Gündüz, "2009 yılında 1.8 milyar dolar, 2010 yılında 5 milyar dolar, 2011 yılında 9.9 milyar dolar tutarında ham petrol ihraç edildi. 2018 yılında bölgeden ihraç edilecek ham petrolün tutarı 108 milyar dolara ulaşacak" şeklinde konuştu. 
Gündüz, Kuzey Irak ekonomisinin inşasının iyi yapılması durumunda bölgenin diğer ülkeleri olan Türkiye, Suriye ve İran'da yaşayanların refahının da hızla yükseleceğinin altını çizdi.

2011'de Irak'a 8.3 milyar dolar ihracat, 2.5 milyar dolar ithalat yapıldı

Türkiye'nin Irak'a 2011 yılında 8.3 milyar dolarlık ihracat, 2.5 milyar dolar ithalat yaptığı bilgisini veren Gündüz, Türkiye'nin Almanya'dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülkenin Irak olduğunu söyledi. Yine 2011 yılında Irak'a yapılan müteahhitlik hizmetlerinin ise 2.4 milyar dolar olduğunu kaydeden Gündüz, şunları söyledi:
"Bu yılın ilk 4 ayında ise Irak'a ihracat 3.2 milyar dolar, ithalat ise 660 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ama gerçek ticaret hacmine ulaşmak için bu resmi ticaret hacmi olan 10 milyar doların iki ile çarpılması gerekir."

Erbil'in çok güvenli bir yerleşim yeri olduğunun altını çizen Gündüz, Türkiye'den Erbil'e giden çok sayıda firma olduğunu ifade etti. Gündüz, Irak'ta kurdukları yeni firmalarla sayılarının yaklaşık 3 bin olduğunu belirterek, söz konusu firmaların internet hizmetinden alışveriş merkezi işletmeye kadar farklı hizmetler verdiklerini söyledi. 

2023 hedefinin 50 milyar doları Irak'a yapılacak

Hükümetin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık hedefini anımsatarak, dernek kurucu heyeti ile birlikte bu hedefi önemsediklerini kaydeden Gündüz, "Ülkemizin Irak'a yapacağı ihracat ve müteahhitlik hizmetlerinin toplamının 50 milyar dolar seviyesine ulaşmasını öngörmekteyiz. Böylece ülkemizin ihracat ve müteahhitlik hizmetlerinin toplamında Irak'ın birinci sıraya ulaşması mümkün olabilecektir. Bizler de hükümetimizin bu hedefine inanıyor ve buna ulaşmak için de çalışarak, örgütlenerek daha fazla destek vermek istiyoruz. Bunun yanı sıra hükümetimizin yeni açıklanan il bazlı Teşvik Sistemi de özellikle Irak'a yakınlığı itibariyle lojistik avantajlar içeren 6. bölge kapsamındaki coğrafyayı çok daha fazla avantajlı hale getirmektedir" dedi. 

Irak'ın kalkınma hamlesine katkı sağlamak istiyoruz

Dünyada hiçbir ülkenin sürekli ithalat yaparak varlığını uzun süre koruyamayacağı, ekonomisini güçlendiremeyeceğinin altını çizen Gündüz, "Bu nedenle kardeş Irak halklarının sanayi ve kalkınma hamlesine Türkiyeli yatırımcılar başta olmak üzere gerektiğinde AB ülkeleri ya da ABDli uluslararası yatırımcılarla kurulacak konsorsiyumlarla katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştu. 

Iraklı sermayelerin geçmiş yıllarda suni olarak yaratılan "güvenlik kaygısı" nedeniyle başta Mersin Serbest Bölgesi olmak üzere Mersin ve Türkiye'den gönderildiğini anımsatan Gündüz, Iraklı girişimcilerin sermayelerinin başta Dubai olmak üzere yurt dışına çıktıklarını söyledi. Bu kapsamda Türkiye'nin artık güvenli bir liman olduğuna dair çalışmalar yapmak istediklerini kaydeden Gündüz, "Irak menşeli sermayenin de Türkiye iş insanları ile birlikte, özellikle 'doğrudan yatırımcı sermaye' olarak ülkemizi tercih eder hale gelmesini burada gayrimenkul, sanayi yatırımları yapmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için Mersin'de başlayacak bu ve benzeri hamlelerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Çalışmalarımız, çalışkan bir ekiple ulusal çaplı devam edecek

TURİYAD'ın ulusal çaplı bir dernek olacağını kaydeden Gündüz, dernek üyelerinin birbirine güvenen, samimi, çalışkan bir ekip olarak yola çıktıklarını söyledi. 
Yeterli ön hazırlıkları yapılmış uzun süre yaşayabilen, sürdürülebilir bir dernek kurma yönünde adımlar attıklarını belirten Gündüz, TURİYAD üyelerinin belirledikleri yol haritası kapsamında istikrarlı bir şekilde yollarına devam etme kararlılığında olduklarını ifade etti.

Derneğin örgütlenmesinin ulusal çapta olacağından Mersin dışında belirlenen kentlerdeki aday olabilecek sanayici, müteahhit ve girişimcilerle görüşmelere devam edileceğini belirten Gündüz, yeni kayıtlara titiz incelemeleri sonrasında yönetim kurulunun oy birliği sonrasında karar verileceğini söyledi. TURİYAD hedefleri doğrultusunda Türkiye, Irak AB ülkeleri ve ABD'de protokol, iş amaçlı ziyaretler ve ikili görüşmeler gerçekleştireceklerini söyleyen Gündüz, "En çok 6 ay içerisinde de tüm üyelerin de katkı ve katılımıyla yapılacak demokratikj bir genel kurulda 2 yıl için görev yapacak yeni yönetim organları seçilecek. Biz geçici yönetim kurulu üyeleri olarak bu temel prensiplere uyan ve belirlenen yol haritamıza uygun olarak faaliyetlerimize devam etme kararlılığı içerisinde olan ekip üyeleri olarak yoğun bir şekilde aramıza katılmaya devam eden ve bize güç verecek yeni üyelerimizle birlikte yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin kurucu üyeleri ve üye isimleri şöyle:

Genel Başkan Feridun Gündüz, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tufan Ballı, Genel Başkan Yardımcısı Kadir İdiş, Genel Sekreter Sertaç Kılıç, Genel Sayman Şehmuz Ceylan.

Kurucu Üye Ramazan Öz, Kurucu Üye Rıza Durdu, Kurucu Üye Enis Hekimoğlu, Kurucu Üye Erhan Alaca, Kurucu Üye Kenan Işık, Kurucu Üye Hidayet Şeker, Kurucu Üye Sedat Gümüş.

Üye Hüseyin Kış, Üye Doğan Narin, Üye Alettin Bahçeci, Üye Fazıl Aydın, Üye Naci Erçolak, Üye Salih Çapar, Üye Metin Ergül, Üye Çetin Atmaca, Üye Mahir Selçuk, Üye Serkan Aldı, Üye Nurcihan Hamişoğlu, Üye Randy Wıedenhaft.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..