Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '07

 
Kategori
Turizm
 

Turizm bakanı mı? Kanaryasevenler derneği başkanı mı seçeceğiz?

Turizm bakanı mı? Kanaryasevenler derneği başkanı mı seçeceğiz?
 

Seçimler geldi çattı. Hala Türkiye’mize senede 20 Milyar dolar kazandıran, 38 sektörü besleyen, cari açığı kapatan, 4, 5 milyon çalışanı istihdam eden Turizm sektörü hakkında tek bir kelime kelam eden siyasi parti çıkmadı. Yine seçim sonunda, “abimize ayıp olmasın” lardan birini, ya da turizmle alakasının “bir kere kapadokya’ya gitmiştim” le sınırlı olan ablayı Turizm bakanı olarak atayacaklar. Biz turizmciler de her sezon olduğu gibi eli yüreğimizde hop oturup hop kalkacağız.
Oysa benim tarafımda işler iyi değil… Geleceğimi parlak görmüyor, işimi oğluma bırakamayacağımdan kaygı duyuyorum.

Ör: Deniz-Kum-Güneş Antalya’ya 20 euroya doldur boşalt nereye kadar? 12 Ay turizm gerek. Ama ilacımız Kültür turizmi durma noktasında. Makro plan yok. Ben hala dünyanın en pahalı müze fiyatları yüzünden müşteri kaybediyorum. El Prado’ya 3 euro’ya girilirken ben Topkapı’ya bunun 4-5 katı ödüyorum.

Sömestre ve Yaz tatilleri Bölgelere göre ayrılsın dedik; Uludağ 15 Şubat'ta gecelik 300 YTL, 16 Şubat'ta 50 YTL. Müfredat kaç günse aynı kalsın ama Sömestre 15 Gün aralığından 2 aya “yayılsın”. Yaz tatili de 4, 5 aya. Sadece iç turizm %25-30 artar.

Kumarhaneler açılsın dedik. TV’de “kem küm” edilmesin dedik. İçimizden 3 kişi’ye ekmek sağlasa “şükür”… Girmesin Türkler efendiler….

Yurtdışı çıkış har(a)cı 15 Milyon. Bir tek Republic of Zambia’da var bir de bizde. İnsan haklarına, seyahat özgürlüğüne aykırı. Bir kalksa, buradan giden uçaklar dolduğu kadar karşıdan da dolar felsefesi anlaşılacak… Böylece bilhassa kültür turizmine, dolayısı ile Anadoluya daha çok uçak akacak.

Hanut resmileşsin dedik. Faturalaşılsın dedik. Hem dedikodusundan kurtulalım hem de turist başına eksi 200, -300 Dolar fiyat verenler bir ortaya çıksın…3-5 acente “sürüm” adı altında “kıyım” yapamasın. Ülke layık olduğu fiyata pazarlansın.

Kamu kampları özelleştirilsin diyen bir yönetimimiz çıkmadı. Geceliği Sabah-öğle-akşam yemeği dahil 8-10 YTL kamplar var. Kim gidiyor? Üst düzey yönetici. Aslında parasını kim ödüyor? Sen-ben, vergi veren işçi-memur. Özelleştirilsin!. Parası her sene işçiye-memura tatil parası olarak ödensin. Alın size 100 milyar dolar, alın size turizme girecek 200 küsür bin yatak, alın işçiye-memura para, alın iç turizme müşteri.

Senede ortalama sadece 35 gün kalınan ama 365 gün belediye hizmeti verilen ikinci konutlar yani yazlıklar tüm dünyada olduğu gibi ağır vergilendirilsin. Bu, sayıları milyonları bulan “Yazlıkçılar müşterimiz olsun”. Ülkemizi tanısın, yazlıklar ekonomimize, turizme kazandırılsın.

Türkiye’nin tanıtım bütçesi 135 Milyon dolar, Mısır’ın 25. Ama bizden 10 katı güzel tanıtıyorlar ülkelerini. Mumya filmi gişe rekoru kırdı, Klopatra kitapları best-seller oldu, Piramitlerin önünde klipler boşuna çekilmedi. Nasıl mı? Müze girişlerine kontör'ü bırakın, kredi kartı pos makinesi dahi koyduramadık. Anadolu’da bakkalda bile var. Topkapı’da, Göreme’de yok !. Böylece milyonlarca doları bulduğu söylenen kaçak girişler önlenir.

Devlet (Diyanet işleri) benim paramla bana rakip. Hac, Umre turu düzenliyor. Otel, motel, uçak, transfer, otobüs, rehber v.s. ayarlıyor. Ses çıkaran yok. Çünkü bazı cemaatler buradan besleniyor. Bizlerden kişi başı para alınsın, ama tur düzenlemek, 1618 sayılı yasaya göre diyanetin değil biz seyahat acentelerinin görevidir.

THY, IATA acenteleri vasıtası ile diğer acentelere birer POS makinesi koyarak veya internet şifresi vasıtası ile satış noktalarını arttırsın. Diğer tüm yerli ve yabancı havayollarını kolayca satabilen 4800 seyahat acentesi THY bileti de satabilsin. THY de gelişsin. Satmak zorunda bırakıldığımız yabancı havayolları değil.

Amerika’da 365 Gün açık olan Turizm Fuarı var. Adı: EPCOT CENTER. Orlando’da. Günlük ziyaretçi sayısı 250 bin. Burada 106 ülkenin standı var. Türkiye’nin YOK!. Ör. Fas burada Stand almadan önce 3-5 bin Amerikalı görürdü. Şimdi yüzbinlerce…

Sevgili Parti Başkanları;

Turizm Bakanı seçeceksiniz! Kanarya sevenler derneğine başkan değil !!!
Hem de dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birine. Dünya ile entegre olması gereken bir konuma, Turizmin birçok dalında tecrübesi olan, her dalından anlayan, yurtdışındaki meslektaşları, meslek örgütleri, yöneticileri, yabancı tur operatörleriyle gerektiğinde yüzyüze veya telefonla görüşebilen, yazışabilen, dil, yol, yordam bilen vizyon sahibi bir bakan istiyoruz. Yukarıda saydıklarımızın veya sayamadıklarımızı sadece biz Turizmcilerin değil Türkiyemizin sorunu diye düşünüyor, engin desteklerinizi bekliyoruz.

Not: AB ülkelerinde yapılan anketlere göre; Türkiye'ye gelmiş olan AB vatandaşlarının %97'si Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyor. İşte Turizmin önemi bu kadar büyük...

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..