Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '12

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Turizm çok yönlü bir faaliyettir. Turizm sosyal bir olaydır, kültürel bir olaydır, tüketim olayıdır.

Turizm çok yönlü bir faaliyettir. Turizm sosyal bir olaydır, kültürel bir olaydır, tüketim olayıdır.
 

Turizmin Ülke Ekonomisi Açısından Önemi


İnsanların sürekli yaşadıkları yer dışında başka bir yere 24 saatten az olmamak veya en az bir gece konaklamak koşuluyla sürekli yerleşmemek üzere, ticari bir amaç gütmeden zevk, eğlence dinlenme, iş, merak, din, spor, ve akraba ziyareti, kongre ve seminerlere katılma gibi nedenlerle bireysel veya toplu olarak yaptıkları seyahatlerden doğan faaliyetlerin bütünüdür.

*

Turizm çok yönlü bir faaliyettir. Turizm sosyalbir olaydır, kültürel bir olaydır, tüketim olayıdır, üretim faaliyetlerini olumlu yönde etkiler, başlı başına bir endüstri koludur.

Turizmin Ülke Ekonomisi Açısından Önemi
a) Ülkeye döviz girdisi sağlar.

b) Turizme yapılan yatırımlar ülke ekonomisine canlandırır.

c) Ülkede işsizliğin azalmasına neden olur.

d) Ülke vatandaşlarının gelir seviyesinin artmasına neden olur.

Turizm ekonomi dışında, farklı yerlerde yaşayan insanlar arasında yakınlaşma olmasına neden olur.

Kültürler artası iletişim artar, ülkeler arası barışa katkı sağlar.

(alıntı)

 

Bir turizmciden turizmi dinlemek isterseniz lütfen bu satırlara bir göz atınız.

Turizm benim sonradan edendiğim bir meslek olmasına ve bir süredir turizmden kopuk yaşamama rağmen içimde büyük aşkı olan bir iş koludur.

Turizm yaşarken sıkıntısı bol olan, yaşadıktan sonra çok fazla hatıra biriktirilen bir meslek!

Bütün hatıralarınız bir birinden değerlidir.

Malzemeniz insandır, onların heyecanlarıdır. Yaşamınıza kattığı değerlerdir.

 

Çalıştığınız zamanlarda, yazın biran önce bitmesini, biterken de başarılı bir sezon geçirmeniz için çok çalışmanız gerektiğini, çalışırken asla yorgunluk ve uykusuzluk hatta izin düşünmeyeceğiniz günlerinde, sabahın bir türlü gelmediğini, aynı zamanda ne zaman sabah olduğunu!

Öğlene kadar o kadar çok yapılacak iş varken zaman darlığını, sonrasında çok uzun geldiğini,

Öğleden sonra akşam üstünün yükünün bir hayli ağır olduğunu bazen sabah ve öğle yemeklerini fırsat bulup yemediğinizden aralarda atıştırmak durumunda kalışınızı, akşamın erken geldiğini düşündüğünüzde, gecenin programının bir hayli yüklü olduğunu nasıl geçeceğini bilemediğinizi de düşünürsünüz…

 

İşte turizmdeki hayatınızın kısa bir parçası böyledir…

 

Turizmde geceler çok önemlidir.

Misafirleriniz denize girmiş, spor yapmış, akşamın heyecanına hazırlanmışlardır. Duşlar yapılmış, makyajlar, traşlar ve bol parfüm kokuları içinde güzel giysileri ile restoranın açılmasını beklediklerinde sizdeki heyecan tavan yapmıştır.

 

Sonra kapılar açılar açık büfelerde insan manzaraları inanılmaz güzeldir. Mutludurlar. Güzel bir günün ardından güzel mutfağımız tatil pskolojisi içinde olanların keyiflendikleri zaman dilimleridir.

Masa sohbetleri, içilen içkiler, burada başlayan aşklar, dostluklar.

Bir kaç değişik ülkenin insanlarının aynı masada sohbetleri ve konunun Türkiye olması bizlerin çok hoşuna gider.

Animasyon! Bizlerin imza kısmı gibidir. Yazı bitmiştir imza atılacaktır. Animasyon mutlu insanların eğlence kısmıdır ki, işte düğüm burada kopar.

Bu toplu eğlenceden sonra, disco ve gecenin mutlu insanlarının odalarına gitmeleri.

 

Çalışanların bir kısmı huzur içinde evlerinde olurken, bir kısmı yeni işe geliyor olurlar.

Biz idareciler zaten tatil köyünün içinde yaşadığımızdan bütün zamanların çalışanlaından haberdarızdır.

Gecenin geç saati odanıza geldiğinizde bir sonraki günün değerlendirmesini yaptığınızda; düşünürsünüz bu gün hızlımıydı yoksa çok mu ağır ve sorunlu, stresli ve huzursuz geçti!

Veya ne güzel bir gündü misafirlerimiz gülüyorlardı. Mutluydular. Bir turuzmci daha ne ister – mi diyorsunuz?

İyi geceler dilersiniz…

Yeni bir gün yeni güzelliklerle gelmek üzere sizi dışarıda bekler…

Sonra sabah olur… Gece sizi uyandırmamışlarsa, fevkalede bir şey olmamışsa keyfinize diyecek yoktur…

Günaydın…

 

Peki, turizm nedir?

 

Turizm:

Dinlenmek, eğlenmek yeni yerler görmek, yeni kültürler keşfetmek bir çok olayı bilmek tanıma, tatmak amaçla yaptığımız gezilerimizdir.

Turizm:

Turistin gelmesi için aldığımız ekonomik, kültürel ve teknik önlemlerin, bu konuda yapılan çalışmaların tümüdür.

Turizm:

İnsanların bir yerden bir gitmesi değildir. Kültürel, toplumsal, ekonomik olarak her türlü iletişimdir.

Turizm:

Sadece kendi kültürünüzü değil gittiğiniz şehir ya da ülkelerin tarihlerini bıraktıkları kültürel miraslarının incelenmesini, her türlü güzelliklerini görebilme fırsatıdır.

Turizm:

Gelenlerin gördükleri, yaşadıkları, keyif aldıkları olayların neticesinde o yöreye para kazandırmalarıdır.

Turizm:

Ziyaret edilen ülke veya bölgenin ekonomisine büyük bir maddi katkı sağlanmasıdır.

 

Türkiye’de en çok gelir getiren yerlerin başında Antalya ve Bodrum gelmektedir.

 

Ben bir turizmci olarak seri olarak yayınlanacak iki kitap yazmıştım. Üçüncü kitabımı da hazırladım, ne zaman yayınlanır bilmiyorum. Bu iki kitabımın ilkinde Turizmi nasıl oluştuğunu ne olduğunu OTEL I kitabımda detaylı anlatmıştım.

Şimdi kısaca söz edeceğim.

Turizm sözcüğü nereden gelmiştir diye sorduğumuzda şöyle bir cevap alıyoruz.

 

Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerinAvrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur.

Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının sürekli olarak gelişmesi (hız, konfor ve güvenlik gibi) ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler (oteller, moteller, kamp yerleri, tatil köylerivb) sonucunda gittikçe çoğalmıştır...

Turistlerinbarınmaları, eğlenip dinlenmeleri için yapılan oteller, moteller, pansiyonlar, plajlar, lokantave gazinolar, kamp alanları, eğlence yerleri, sporve avcılıktesisleri, kaplıcalarbirer turizm kurum veya kuruluşudur. Bu kurumların sayısı, konforu, personelinin güleryüzlülüğü, buralara ulaşım kolaylığı turist akımını arttırır. Turizmi arttıran bir başka bir etmen de tarihi anıtların bolluğudur. Eski kentharabeleri, ünlü anıtlar

(camiler, kiliseler, açıkhava tiyatroları, müzelervb...)

Her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Bunların yanı sıra doğa güzellikleri de önemli bir ilgi kaynağıdır.

Dünya Turizm Örgütü(UNWTO) turizm gelirlerinin her yıl % 4 oranında artış gösterdiğini belirtmiştir. Bununla birlikte günümüzün en popüler turistik mekanlarını içerisinde barındıran Avrupa kıtasının 1995'de % 60 olan turizm gelir payı 2020 yılında % 46'ya düşmesi beklenmektedir.

Gezmek, eğlenmek, dinlenmek gibi faaliyetler için insanların yaşadığı yerin dışına belirli bir süre için gitmesine turizm adı verilir. Bu faaliyeti yapan kişiye ise turistdenir. İnsanların kendi ülkesi sınırları içinde yaptığı turistik faaliyetlere iç turizm,başka bir ülkeye giderek yaptığı turistik faaliyetlere ise dış turizm adı verilir.(alıntı)


Turizmin çeşitlilerine de kısaca göz atalım:

    Spor Turizmi: Spora ilgi duyan kişilerin spor karşılaşmalarına izlemek için bir yerden başka bir yere gitmeleri. Tuttuğu takımın maçları, Dünya şampiyonası…
    Kültürel Turizm: Ülkelerin doğal ve kültürel değerlerini görmek folklorunu tanımak ve kültürel etkinliklere katılmak amacıyla yapılan geziler. Efes Festivali, Film festivalleri…
    Dini Turizm: Dini açıdan kutsal sayılan mekânları gezip görmek amacıyla yapılan gezilerdir. Mekke, Medine, Konya, Efes, Kudüs…
    İş Turizmi: İş adamlarının yapmış olduğu geziler. Fuar, panayır gibi yerlere yapılan geziler.
    Politik Turizm: Devlet adamlarının ve çeşitli politikacıların yapmış olduğu gezilerdir.
    Kongre Turizmi: Uluslararası nitelikte yapılan kongre, seminer, konferans gibi faaliyettir.
    Aile Turizmi: Dost ve akrabaları ziyaret etmek amacıyla yapılan gezilerdir. Özellikle dini bayramlarda aile turizminde artış görülür.
    Sağlık Turizmi: İnsanların sağlığına kavuşabilmek, tedavi olmak ve doğanın şifa verici özelliklerinden faydalanmak amacıyla yaptıkları gezilerdir.(alıntı)

Ülkemizde turizm potansiyeli açısından oldukça önemli bir ülkedir. Turizmi cazip hale getiren belli başlı etkenler şunlardır;

    İklim: Ülkemiz orta kuşağın batı taraflarında görülen Akdeniz iklim kuşağı içerisinde yer almaktadır. Özellikle Akdeniz kıyılarında sıcaklık erken artmakta ve yaz mevsimi diğer bölgelere göre aha uzun sürmektedir.Bu durum denize girilme süresi açısından önemli bir özelliktir. Ayrıca iç bölgelerimizde yer şekillerinin kısa mesafelerde değişiklik göstermesi iklim tiplerinin farklılaşmasına neden olmaktadır. Ülkemizde aynı zaman dilimi içerisinde hem denize girilebilmekte hem de kayak yapılabilmektedir.

    Kıyılarımız: Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülkedir. Ege ve Akdeniz kıyılarında girinti ve çıkıntının fazla olması, şelf alanının geniş olmasından dolayı geniş plajlar yer almaktadır. Bu geniş plajlar ve olumlu iklim koşulları deniz turizmini olumlu yönde etkilemektedir.(alıntı)

 

 

Tatil yapmak keyifli bir iştir.

Yorgun bir yılın sonunda dinlenmek, hem bedene hem ruha iyi gelecektir…

 

Nazan Şara Şatana 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....