Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '14

 
Kategori
Turizm
 

Turizm İşletme Belgesi ne işe yarar

Bize bu konuda sık sık sorulan sorulardan yola çıkarak özetle belirtirsek.

Turizm işletme belgesi almak isteyenler, öncelikle alkol ruhsatı alabilmek için belge talebinde bulunmaktadırlar. Yeni alkol yasasında belirtilidiği üzere;

- Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan satış belgesi almak isteyenlerin, öncelikle belediye veya il özel idaresinden iş yeri açma ruhsatı ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm belgesi almaları zorunludur. Tütün mamulü, etil alkol, metil alkol ve alkollü içki satmak isteyenlerin, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan satış belgesi almaları zorunludur. Belediye veya il özel idaresi, ruhsat vermeden önce, yetkili kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Kolluk kuvveti görüşünü yedi gün içinde verir.

Yasanın yukarıda yazdığımız maddesinden dolayı turizm işletme belgesi almak bir nevi zorunlu olmuştur. Turizm işletme belgesi almış tesis TAPDK dan alkol satış izni alabilir.

Belge almanın kriterleri Turizm Bakanlığı'nca çok net ifade edilmektedir. Bu kirterlere uygun tesisler Bakanlık'ça belge almaya uygun görülebilir. Bir defaya mahsus ödenen harçlarla belge alınır ve tesis özelliklerini taşımaya devam ederse belge iptali yaşanmaz. Bu aşamada özellikle dikkat edilmesi gereken husus belgenin devamlılığını sağlamaktır. Turizm Bakanlığı'nın istemiş olduğu hususları hazırlayıp, belge aldıktan sonra değişiklik yapılırsa; Bakanlık kontrolörleri tarafıdan yapılan denetimlerde tespit edilen eksik husus ve değişiklikler yüzünden belgeniz iptal olur.

Özellikle 1. sınıf lokanta belgesi almak isteyenlerin dikkatine;
 - Turizm işletme belgesi aldıktan sonra KDV niz % 18'e çıkar.
 - Özel tesiste KDV oranı değişmez.
 - Turistik tesislere sağlanan indirimlerden (Elektrik indirimi) faydalanabilirsiniz.

Kaynak 

 
Toplam blog
: 9
: 8249
Kayıt tarihi
: 11.05.14
 
 

Ankara Danışmanlık olarak 1986'dan bu yana Türkiye'nin bir çok kurum ve kuruluşuna 28 yıldır danı..