Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '15

 
Kategori
Turizm
 

Turizm işletmeciliği iş alanları

Turizm işletmeciliği iş alanları
 

Merhabalar :) Çiçeği burnunda bir mezun olarak bugün bu konu hakkında bilgi vermek istedim. Turizm işletmeciliği okumak isteyen ya da bu bölümde aktif olarak öğrenciliği devam eden arkadaşlara da küçük çaplı bir kaynak olur diye düşündüm :) Çünkü malumunuz genelde çok sık duyduğumuz bir diyalogdur ;

- ''Eee sen şimdi turizm işletmeciliği okudun? Ne yapacaksın?''

- ''Klasik baleye yönelmeyi düşünüyorum amca.''

 

Hani gerçekten de bazı insanlar bu cevabı hak eder yani :) Turizm denilince akla sadece otel , acenta , sezonluk çalışmak , Antalya , Bodrum gelir ama alakası yok. Turizm işletmeciliği bölümü geniş çaplı bir bölümdür ve alanları da geniştir. Bir otelde bile yapacağınız işler bir çok bölüme ayrılır. Bir kere aldığınız eğitim de karma olduğu için olanaklarınız daha da artar. Çünkü muhtemelen fakültenin ikinci yabancı dil uygulamasının verildiği tek bölüm ''Turizm işletmeciliği'' dir. İngilizce'nin bizim bölümümüzdeki önemini anlatmama gerek yok sanırsam :) İşletmesi , hukuku , alan dersleri , yabancı dili derken bir bakarsınız ki almadığınız ders kalmamış :) O yüzden aslında insana çok katkısı olan da bir bölümdür.

 

Şimdi gelelim iş olanaklarına. Bunu bölümlendireceğim arkadaşlar. İlk olarak otel ile başlayalım :)

 

OTEL


Satış ve Pazarlama : Bence bir bayanın çalışacağı en güzel bölümlerden biri. Evet biraz stresli olabilir hatta kimi zaman otelden ayrı bir yerde çalıştığınızı bile düşünebilirsiniz ama otelin ideal bölümlerindendir. Organizasyon ve ikna kabiliyetinize güveniniz tamsa sizin için ideal. Tabi eventler olunca eventlerin başında bekleyip , geç saatte eve dönme riskini de göz önüne alın :)

 

Ön Büro : Bana göre otelin en zor iki departmanından birincisi. Otelle ilgili her sıkıntı da insanlar size patlar , minibarları tüketip ''Para mı vericektik yeeaa'' moduna geçer , shiftlerle çalışırsınız , bir de üstüne üstlük başka işiniz yokmuş gibi millete yol tarif eder durursunuz :) Ayrıca ayakta saatlerce dikilmek de cabası. Tamam çok insan görürsünüz , dilinizi geliştirmeye katkı sağlar. Hatta hedefi genel müdürlük olan kişiler kesinlikle ön bürodan geçmelidir , çünkü otele dair çok şey öğrenir. Lakin zordur azizim zor çok zor :)

 

Yiyecek - İçecek : Otelin en zor ikinci departmanına geldik ; yiyecek - içecek :) Yemek vakitlerinde koşturur , durursunuz. Sürekli bir masa temizle , servis aç derdi vardır. Yiyecek - içecek departmanında şef , müdür olmanın pek bir anlamı yoktur. Çünkü şeflerde bir yerde garsonluk yapar. Zaten bu departmanda yükselmek için isterseniz üniversite mezunu olun yine de başlayacağınız nokta garsonluktur. Shiftlerle çalışılır. Taşeron şirketlerle gelenlerin hele sabah 7:00 akşam 23:00 çalıştıklarını gördüm.

 

Kat Hizmetleri : Otele dair tecrübe edinemediğim tek departman. Tecrübem yok falan ama fikrim var , lütfen :) Kat hizmetleri departmanında oda temizliğinden başlamıyorsunuz ama stajyerseniz oda toplama işini yapıyorsunuz :) Gördüğüm kadarıyla koşuşturmalı bir departman. Kat şefi iseniz elinizde dosya , sürekli bir kontrol halindesiniz. Deterjanlarla da aranızı iyi tutmanız şart :)

 

Misafir İlişkileri : Departmanların Messi'si diyebilir miyiz bence diyebiliriz :) Misafirlere hoş geldin , beş gittin diyeceğiniz , açık büfelerde yemeklerinizi yiyeceğiniz , misafir şikayet ve önerilerine cevap yazacağınız bir bölüm. Zaten genelde misafirler resepsiyondan hıncını çıkardığı için misafir ilişkilerine sıra gelmez. Boş zamanınız fazla oluyor. Eğer otelde kariyer düşünseydim , kesinlikle bu bölüm tercihim olurdu.

 

    Belli başlı departmanlar bunlar :) Tabi bunlara insan kaynakları , muhasebe , satın alma ve daha bir çok şeyi dahil edebiliriz.

 

ACENTA


    Acentada daha önce staj tecrübem olmuştu ve gerçekten de şartların ne kadar zor olduğunu gördüm. Orada 25 gün boyunca hiç aralıksız çalıştığını söyleyen bir rehber vardı mesela. Hem rehberlik yapıyordu hem de otellere broşür dağıtıyordu. Zaten turdan ziyade daha çok halı gibi şeylerin satışından para geliyordu. Bir de o turistlere laf anlatmak falan :)) Bir de genel olarak duyduğum bir mevzu var ki acenta maaşları çok düşük :) Ofis tarzında belli saatlerde çalıştığınız bir yer varsa güzel ama diğer türlü izinsiz , zor şartlarda çalışmak sıkıntılı.

 

ORGANİZASYON ŞİRKETLERİ

 

Bunu otelde satış departmanının banket kısmında da yapabilirsiniz ama kendi şirketinizi de kurabilirsiniz. Bir düğünü , eğlenceyi organize etmek çok güçtür. En ufak detaylarda bile hata olunmasın istenir ama siz organize yeteneğinize ve zevkinize güveniyorsanız bence bu işe girişin derim :)

 

HOSTESLİK

 

Bir çok insan daha çok gezmek ve daha çok para kazanmak için hostesliğe başvurur. Hatta baş vuran hosteslerin içinde sadece turizmcilerde olmaz. Mesela en son diş hekimlerinin bile hostes olduğunu okumuştum. Tabi biz turizmcilerin dil avantajı oluyor. O yüzden hosteslikte bu bize artı bir puan. Aynı zamanda turizm eğitimi alındığı için ulaşım sektöründe bir avantaj sağlayacağına inanıyorum :)

 

AKADEMİK KARİYER

 

Bu yazıya milyonlarca kalpler çıkarabilirim :) Malumunuz tek hayalim. Aman ben girene kadar bu seçeneği boş verin , sonra denersiniz şansınızı :)) Tamam kıskanç olmuyorum ve söylüyorum ALES , YDS gibi dünya tatlısı sınavları vermeniz bu aşama da çok önemli. Okul ortalaması falan hikaye. Tamam okul ortalamanızın da belli bir oranı alınıyor ama ALES'in (maalesef!) %50 'si alındığı için ne kadar yüksek bir ALES'iniz olursa o kadar şans.

 

DEVLET MEMURLUĞU

 

Turizm Bakanlığı'nda da çalışma şansınız mevcut. Lakin bunun içinde KPSS sınavını vermeniz gerekiyor. ''Ben rahat edeceğim , memur mantığında çalışacağım arkadaş!'' diyorsanız sizi bu bölüme alalım :)

 

Kabaca sektör hakkındaki bilgilerimi toparlamaya çalıştım. Kah sektörde tecrübe ettiklerimi, kah gördüklerimi yazdım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgilerimleee.. :)

 
Toplam blog
: 9
: 3458
Kayıt tarihi
: 12.06.15
 
 

Yıl 1991... Kasım'ın 13'ü... Yağmurlu bir gün... gibi şairane bir giriş yapmayacağım tabi ki :)) ..