Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Turizmde pazarlama ve turizmin önemi

Turizmde pazarlama ve turizmin önemi
 

Pazarlama denildiğinde ülkemizde hala ilk akla gelen şey “ÇANTAYI ELİNE ALIP YOLA ÇIKMAKTIR” .. Müşteri, müşteri dolaşmak için .. Tabii şimdi telefon denilen bir alet de var.. ve de hatta e-mail yani elektronik posta denilen büyük bir iletişim aleti daha sunulmuş durumda kullanımımıza..

Bütün bunları, yani bire-bir müşteri (muhtemel müşteri) ziyareti, telefonla veya mail teklifi geçerek sipariş alma çabalarını “SATIŞ” faaliyetleri.. diğer bir deyişle mal veya hizmetimizi bedeli karşılığında müşteriye intikal ettirme gayreti olarak niteleyebiliriz ancak ve ancak. Yani bunlar katiyetle “PAZARLAMA” denilen faaliyeti ifade etmek için yeterli değildir.. Yalnızca onun bir parçasıdır..

Pazarlama ise, bir hizmet veya malın tasarlanmasından, yer belirlenmesi ve kaynak teminine, üretiminden tanıtımına, satışından dağıtımına ve satış sonrası hizmetlerine kadar bir faaliyetler bütünüdür. Yani ÖZETLE “Malı Pazara intikal ettirmektir”.. Zaten İngilizcesi de aynı anlama gelmektedir.. Market kelimesi İngilizce dilinde “Pazar” anlamına gelmektedir..

İyi güzel de bütün bunların turizm tesislerinde pazarlama ile ne ilgisi var?

Şu ilgisi var; Tesisimizi kurarken aşağıdaki hususlara ne kadar dikkat ediyoruz acaba

ÜRÜN : Tesisimiz ve tesisimizde sunacağımız hizmetler nasıl olacak.. Yani, hedef aldığımız müşteri ne bekleyecek? Nasıl bir ürün bekleyecek bizden? Bunu yeterince araştırıyor muyuz acaba?

FİYAT : Bizim vermeyi planladığımız hizmetlerin karşılığında almamız gereken ücreti hedef müşterilerimiz vermeye razı olacaklar mı? ve de çevremizdeki rakip oteller hangi hizmetlerin karşılığında ne fiyat talep ediyorlar müşteriden? Bu fiyatlarla rekabet edebilecek miyiz? Maliyetlerimiz bunu kaldırabilecek mi?

TANITIM VE TUTUNDURMA : Biz tesis ve hizmetlerimizi nasıl tanıtacağız ve müşterinin gelip bu hizmetleri kullanmasını sağlayacağız. Bunun için hangi tanıtımı kanallarını kullanabiliriz?
Gazete, televizyon reklamı uygun mudur bunun için ve bütçemiz mevcut mudur? İnternette tanıtım yapabilecek bilgi ve olanaklarımız var mı? Düzgün ve cazip bir internet sitemiz mevcut mu? Öyleyse, potansiyel müşteriler internette arama yaptıklarında bizim web sayfamızı bulabiliyorlar mı, yoksa web sayfamız arama motorlarının ilk sayfasında çıkmadığı için internet sitemize ulaşamıyorlar ve dolayısıyla bizi bulamıyorlar mı (Durum böyleyse eğer YAZIK ve de VAHİMDİR zaten)

DAĞITIM : Biz hizmetlerimizi (otelde verdiğimiz) nasıl ulaştıracağız tüketiciye (müşterilere)? Hangi kanallar vasıtasıyla onlara sunabileceğiz?

Esasında müşteri gelip hizmetleri bizim yerimizde kullanıyor ama çoğunlukla hizmetimizi Turizm Acenteleri kanalıyla dağıtıyoruz ilk başta.. Yani, nasıl bir süt firması tüketiciye ulaşmak için sütünü markete koyuyorsa biz de turizm acentesinin rafına koyuyoruz hizmetimizi.. Tüketici görüp beğenip alsın diye.. Ondan sonra da o hizmeti alıp geliyor ve bizim tesisimizde tüketiyor..

Örneğin bu tip durumlarda da genellikle Turizm Acentesinin “hegemonyasında” oluyoruz.. Yani “şartları o koyuyor” hizmetimizi satarken.. İster şu fiyattan alır malı, ister 6 ay sonra öder ve.. Ona ciddi şekilde bağımlı oluyoruz..

Halbuki kendi malımızı kendimiz dağıtabilsek.. Tanıtımını kendimiz yapabilsek – ki internet denilen inanılmaz ekonomik ve etkin bir tanıtım ve iletişim aracı mevcut elimizde – acentenin esiri olmadan (yani tamamen onun dikte edeceği fiyat ve ödeme şartlarına boyun eğmek orunda kalmadan) faaliyetlerimizi yürütebilir, kar marjımızı arttırıp, işimizi geliştirebiliriz.

Onun için lütfen bir işe girmeden önce iyice ön araştırma yapalım, kağıdı kalemi elimize alıp bütçelerimizi çıkartalım (muhtemel gelirler, giderler vs) ve pazarlama denilen olayda internetin inanılmaz, hatta hayati derecede önemli olduğunu ne olur aklımızdan çıkarmayalım..

Bütün bunları yapalım ki sonra “hesabını bilmeyen çavuşlar döner pisliğini avuçlar” durumuna düşüp büyük sıkıntılar yaşamayalım..

BİR PAZARLAMACI
http://www.turkiyeinternette.com/haber/7870-makale-turizmde-pazarlama-ve-internetin-onem.html
 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..