Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '11

 
Kategori
Turizm
 

Turizme Mutfak Ekipmanlarının katkısı

Ülkemizde turizmin gelişmesinde büyük katkısı olan birimlerden biride mutfak ekipmanlarıdır. Eskiden, yeni yapılan otellerde bütçelerin büyük bir kısmı ekipmanlara ayrılırdı. Bu da  yüz binlerce Euro demek olan  ülkemizin  dövizlerinin, geldiği gibi tekrar geri dışarı çıkması demekti.

Bugün yeni yapılan otellerde mutfak ekipmanlarının % 80’i artık ülkemizde üretilmekte ya da dünyaca tanınmış firmaların makinelerinin dış ekipmanları  ülkemizde yapılmaktadır. Bu da ülkemizden döviz çıkışını azaltmaktadır .  

Geçen gün Antalya’da bir  fabrika ziyaretim oldu. Orada yapılan işleri sizlerle  paylaşmak istedim .

Bu fabrikada fırınlar, ocaklar, ızgaralar, soğuk odalar, buzdolapları, otel tipi çamaşır makineleri, açık büfeler ve daha bir çok otel ekipmanları yapılmaktadır. İşin güzel yanı, fabrikanın yeniliğe açık olması. Otellerde karşılaşılan ekipman sorunları için bir ekip oluşturmuşlar. Sorunlara orada çözüm üretiyorlar ve deneyler yaparak sorunları çözüyorlar. Bu kadar çok özelliğinin bir arada olması, mutfak ekipmanlarının maliyetlerini düşürmekte çok faydalı oluyor kuşkusuz.

Böyle fabrikalar,ülkemizde bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizmin bacası olacaktır. Aksi takdirde kazanılan onca Euro’nun geldiği gibi geri gitmesi ülkemiz açısından iyi bir durum değil. Yurtdışına gitmeyen her sentin, ülkemizde çalışan her vatandaşımıza dolaylı yönden katkısı olacağı bir gerçektir ve ülkemizin döviz getirisinin en büyük  kaynağı olan  turizme katkısı büyüktür. Yani ithalat ve ihracat dengesi demek…

Ülkemiz turizminin dünya turizmi ile yarışmasında en büyük katkı olacaktır rekabet  etmemizde katkı sağlayacaktır .

Tabii ki, Antalya’nın haricinde diğer illerimizde de böyle fabrikalar var hiç kuşkusuz. Fabrikada çalışan işçi sayısı  200 civarında. Bu da 200 ailenin geçimini sağlamak demektir. Böylece ülkemiz açısından en büyük sorunların başında gelen işsizliğe de katkıda bulunulmaktadır. 

Bu yazıyı yazarken fabrikadan çok mu etkilendim acaba diye düşündüm ama işin bir de öbür boyutunu düşününce, turizme vermiş olduğu büyük katkıdan dolayı  yazmaya değer buldum .

 

Saygılarımla

Ramazan KIR

Executive Chef

 
Toplam blog
: 18
: 1523
Kayıt tarihi
: 25.05.11
 
 

Ramazan Kır; ( Cici oğlu Etem’in) 4. çocuğu olarak 1964 yılında Emirdağ'a bağlı Davulga'da Kasaba..