Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '12

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Turizmi baltalayan nedenlerden bir kaç örnek

Turizmi baltalayan nedenlerden bir kaç örnek
 

sarımsaklı plajı (alıntı)


Turizm mevsiminin sonuna gelmek üzereyiz. Fakat Ege ve Akdeniz’de turizm halen devam ediyor. İklim özellikleri bakımından elverişli koşullara sahip olan ülkemizde, turistlerin en yoğun olarak geldikleri Ege ve Akdeniz kıyılarında yıllık sıcaklık değerleri 15–20 dereceler arasında değişir.

Bu ısı değerlerinin yanı sıra güneşlenme süresi, deniz suyu sıcaklığı gibi deniz turizmine
etki eden faktörler bakımından oldukça elverişli koşullara sahiptir. Nitekim denize girme açısından en uygun sıcaklık olan 20 derecelik değer Ege ve Akdeniz kıyılarında 5–6 aylık bir dönemde sürmektedir.

Turizm sektörünün iç piyasaya olumlu etkisi sağlanabilir. Dolayısıyla ülkemize gelen turist harcama yapmak konusunda tedirgin olmaktadır. Hangi çapta reklam yapılırsa yapılsın, bir turistin seyahat ettiği ülkede gördüğü muamele,  dinlenme, gezme, eğlenme, konaklama koşulları çok önemlidir. Bir kısım turizmcilerin olumsuz davranışları tüm turizm sektörünü olumsuz etkilemektedir. Otel sahipleri TURİST  gelmiyor diye yakınıyorlar.  7 yıldızlı tatil köyleri hariç. Turistler gezmek, görmek, eğlenmek ve istirahat için o otellere geliyorlar. Ama maalesef diğer ülkelere nazaran halen turizm konusunda çok gerideyiz. Sizlere bir anımı aktarayım: Eşimin 70 kişilik devre arkadaşları Ayvalık Sarımsaklı koyunda 5 yıldızlı bir otelde topladık. Girişte yan tarafa bakan bir oda verildi bize. Odada çift yatak, banyo tuvalet. Odanın camı diğer otelin ardiyesine bakıyor, mezbelelik bir yer. Tek cam var, balkon yok. Camda tel yok. Cam açıldığında karasinek ve sivrisinek akını oluyor. Açılmayınca tuvaletin kokusundan odada yatılmıyor. Sivrisinek savar bir alet konulmuş içinde ilaç yok. Otel idaresi ile konuşulduğunda efendim ilaç getirilecek. Bir kaç kez telefon etmemize rağmen, gelen giden yok. Böyle turistik bir otelde pencerelerde tel olmaz mı? Giriş katındaki lobide oturan müşteriler gece saat bire kadar bağıra, çağıra konuşup gülüyorlar.  O katta kalan müşteriler devamlı lobiye ikazda bulunuyor. Netice sıfır. Sabaha kadar sivrisineklerle savaştık. Sabahın ışıkları ile oradan nasıl kaçtığımızı bilemedik. İşte size turizm. Fethiye’de bir plaj: Plaja bakan yüzlerce otel, motel. Aynı şekilde otel sahipleri turist yok diye yakınıyor. Akşam olunca yorganını uyku tulumunu kapan plaja geliyor. Şezlongların üzerinde geceyi geçiriyorlar. Türlü rezillikler, bağırıp çağırmalar. Otellerde kalan müşterilerin uyumalarına, dinlenmelerine imkân yok. Sabah olunca Çevre görevlilerinin ellerinde çöp torbaları. Neler yok ki o kumsalın üstünde. Çeşitli içki şişeleri, pre… vatifler, sebze ve yiyecek artıkları, kuruyemiş kabukları kâğıtlar vs. Temizlikten 1 saat sonra yine çöple atılıyor. Halkımızın büyük bir bölümü bilinçsiz, eğitimsiz ve terbiyesiz. Başıboş dolaşan köpek sürüleri turistleri korkutuyor. Bazı köpek sahipleri de köpeklerini getirip insanlarla birlikte denize sokuyorlar, onu gören başıboş köpek ordusu da denize atlayıp yüzmeye başlıyor. Köpekli köy adeta. Acaba bu otel sahipleri sızlanıncaya kadar örgütlenip ilgililere konuyu götürüp mücadele edemezler mi? Bazen çevredeki yerleşim yelerinden gelip denize girenlerle, köpek sahipleri arasından kavga çıkıyor. İşte anlı şanlı turizm. Yakınmamıza gerek yok. Turisti yalan yanlış 2 kelime İngilizce ile adeta sürüklercesine yanına çekip, bir şeyleri zorla satmak turizm değil. Zaten Türk Turistlere rağbet pek yok. Yabancı turistlerde taciz edercesine bir şeyler almaya zorlanıyor. Semt pazarlarında şahit oluyor üzülüyoruz. Turizm sorunları masaya yatırılarak, otel sahipleri ile birlikte çözülmeli. İyi tatil dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..