Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '17

 
Kategori
Güncel
 

Türk Akademik Tarihi Bilim mi Filim mi? Türkiye’de Bilimin Arka Yüzü 3

Türk Akademik Tarihi Bilim mi Filim mi? Türkiye’de Bilimin Arka Yüzü 3
 

BİRİNCİ BÖLÜM

            Çalışmanın birinci bölümü; yüksek lisans ve doktora çalışması yaparak 10 yıl üniversitede akademik hayatını devam ettiren biri olarak tamamen kendi düşüncelerimi yansıtan ve bizzat yaşadığım ve gördüğüm tecrübelerden oluşmaktadır.

IV. MATERYAL VE YÖNTEM

1. Yüksek Lisansa Giriş Kararı ve Tertemiz Akademisyenlik Hayalleri

            Üniversiteyi bitiren genç mezunlardan bir kısmı akdemiysen olmak, bilimsel çalışmalar yapmak, bilim adamı olmak amacıyla yeniden üniversiteye gelir. Artık üniversitenin o acı tatlı günleri, uykusuz geçen sınav hazırlıkları, vizeler, finaller, uygulamalar, bahar şenlikleri, kızlı erkekli gezmeler dolaşmalar, geziler, konserler, öğrenci kulüplerine katılmalar, konferanslara katılmalar geride kalmış, birçok arkadaşı mezun olup memleketlerine geri dönmüş, askere gitmiş ya da iş hayatına başlamıştır.

Yüksek lisansa başlamak isteyen bir genç öncelikle hangi üniversitede yüksek lisans yapacağına karar vermelidir. Yüksek lisansa başlayıp, sonra araştırma görevlisi kadrosuna atanıp maaş almak istiyorsa eğer okuduğu üniversite büyük ve köklü bir üniversite değilse şansını mezun olduğu üniversitede denemelidir. Ülkemizde iyi eğitim veren ve kuruluşu 40-50 yıla ya da daha eskiye dayanan üniversitelerde yüksek lisansa başlayıp araştırma kadrosuna atanmak kolay olmamaktadır. Bu üniversitelere sınırlı sayıda araştırma görevlisi alınmakta ama çok fazla sayıda dışarıdan yüksek lisans ya da doktora yapacak öğrenci alınabilmektedir. Köklü üniversitelerde yüksek lisans ve doktora özel sektörde iş hayatına başvuruda daha iyi bir özgeçmişe ve referansa sahip olmak için ya da yeni açılacak bir üniversitede öğretim üyesi olabilmek için yapılmaktadır. Bir de dışarıdan yüksek lisans yapılması durumu vardır. Dışarıdan yüksek lisansı ya işyerinizde daha üst pozisyonlara yükselmek için ya da bir devlet kurumunda çalışıyorsanız yine pozisyonunuzu yükseltmek için yaparsınız. Dışarıdan yüksek lisans, doktora da üniversiteye ders döneminde dersi almak için gelir gidersiniz. Ders saatleri sizin çalışma saatlerinize göre ayarlanır. Tez döneminde ise uyduruktan basit bir tez hazırlayıp tezinizi kısa sürede bitirirsiniz. Bu durum hem danışman hoca için hem de sizin için avantajlıdır. Yüksek lisans ya da doktora yapan işini fazla aksatmaz, danışman hoca ise danışmalıktan aldığı paraya bakar. Bunun günümüzdeki yaygın uygulaması ise tezsiz yüksek lisanstır. Tezsiz yüksek lisansta uzaktan internet üzerinden eğitim alır ve dersleri takip edebilirsiniz. Dersler bittikten sonra seminer şeklinde bitirme tezi hazırlarsınız, bitirme semineri gibi bir yapısı vardır. İnternetten kitaplardan derleme yaparsınız ve küçük bir kitapçık formatında bastırırsınız, tezsiz yüksek lisans yapmış olursunuz.

            Yüksek lisansı hangi amaçla yaptığınıza ve yüksek lisans için hangi üniversiteye gideceğinize karar verdikten sonra sıra yüksek lisans sınavlarına girmeye gelir. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..