Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '14

 
Kategori
Haber
 

Türk Alman dostluğunun kalbi Beykoz'da atacak

Türk Alman dostluğunun kalbi Beykoz'da atacak
 

Fakülte sayısı 5 olacak…’


Beykoz Şahinkaya'da yer alan ve geçtiğimiz bahar aylarında ilk öğrencilerini kabul eden Türk - Alman Üniversitesi (Türkisch - Deutsche Universitat), Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un da yer aldığı bir törenle açıldı.

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk ve ülkemizi ziyaret eden 5 milyonu aşkın Alman Turist'i işaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,"Böyle bir üniversiteye ihtiyaç vardı. Teknik konulara ağırlık verilecek olan Üniversite'de en yüksek puanlı Türk ve Alman öğrencilerin eğitim almasını diliyorum. Bu üniversite, bir devlet üniversitesi olarak ülkemizdeki 171. üniversite olmanın ötesine geçmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise “Çok şükür, bizler elimizden geleni yaptığımız gibi bundan sonra da Beykoz Belediyesi olarak yapacağımızı ifade ettik, ediyoruz. Beykozlunun geleceği ve ilçenin kaderi bu ve benzer yapılarla daha da değişecek. Göreceksiniz, bu eğitim kurumları yalnız İstanbul’da değil, ülke çapında da ses getirecek işlerin altına imza atacaktır”dedi.

 

‘Başkan Çelikbilek ve Yardımcıları tam kadro’

Türk - Alman Üniversitesi'nin açılış törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve konukCumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yanısıra Milli Eğitim Bakanı Nabi AvcıBilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işıkİstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutluİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ila Türk ve Alman yetkililer katıldı. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ile Yardımcıları M. Hanefi DilmaçMuharrem KaşıtoğluSalim Öztürk ve Beykoz Devlet Hastane Yöneticisi Opr. Dr. Yaşar Çelik de töreni takip edenler arasında yer aldı.

‘Fakülte sayısı 5 olacak…’

Kürsüye ilk olarak Türk Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat geldi. Üniversite hakkında bilgi veren Prof. Akkanat, eğitim dilinin Almanca olduğunu ve mevcut öğrencilerin de yüzde 90'ının halen dil eğitimi aldığını kaydetti. Gelecek yıllar için projelerinin olduğunu ve 4 yıllık fakülte sayısının artırılacağını ifade eden Rektör Prof. Dr. Halil Akkanat, şöyle dedi:

"Yeni yerler açmamız kapasite nedeniyle şu an olanaklı değil. Ancak Ağustos ayında başlayacak olan çalışmalarla yeni binalar inşa edildikten sonra bu mümkün olacak. Planlar kapsamında 24 ay sürecek olan inşaatın 2016 yılı ortasında tamamlanacağı öngörülüyor. T.C. Kalkınma Bakanlığı tarafından tahsis edilen yerdeki çalışmalar tamamlandıktan sonra Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümleri de eklendikten sonra 4 yıllık eğitim veren fakülte sayımız 5'e çıkacak"

‘Konuk Cumhurbaşkanı Nazım Hikmet’ten alıntı yaptı’

Prof. Dr. Halil Akkanat'ın ardından bir konuşma yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, sözlerine Nazım Hikmet'ten bir alıntı ile başladı. Ünlü Şair Nazım Hikmet'in "En güzel deniz henüz gidilmemiş olanıdır" sözünü alıntılayan konuk Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, şunları söyledi:

"Bugün benim için çok önemli ve Alman Bilim ve Araştırma Bakanımızın da burada olması çok önemli. Biz diyalog kurmak için üniversite açıyoruz. Türk-Alman ilişkilerinde bilim de çok önemli bir konu. Bizim bilim anlamında kurduğumuz ilişki Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. Zamanında Nazi baskısından kaçarak buraya sığınan biliminsanları olmuştu. Berlin Belediye Başkanı Ernst Reuter de bunlardan birisidir. Ankara'da Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde şehircilik dersleri vermiştir. Bu şekilde iki ülke arasında kültür, ekonomi ve siyaset alanında paylaşımlar olmuştur.

Karşılıklı olarak üzerimize düşen görevleri ancak elbirliğiyle yürütebiliriz. Artık günümüzde genç öğrenciler uluslararası düzeyde eğitim alıyor, öğrenim görüyorlar. Başka kültürlerden öğrencilerle bir araya geliyorlar. Dün ODTÜ'de bulunduğum sırada, 1 yılı Ankara'da 1 yılı da Berlin'de olmak üzere iki yıl eğitim alınan bir sosyal projenin olduğunu öğrendim.

Bu üniversite, bilim alanında öncü olmaya aday bir üniversite. Konum olarak da önemli bir yerde, Asya ile Avrupa'nın tam kesiştiği yerde. Öğrenim dili Almanca olması nedeniyle daha fazla Türk öğrencinin Almanca öğrenmesine katkısı olacaktır. Ben, Türk Alman Üniversitesi'nde de öğrenim görecek olan öğrencilerin ve öğretmenlerin yapacakları işten keyif almalarını diliyorum."

Gül: “Onlara ‘Boğaz’a Sığınanlar’ deniliyordu…’

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ardından söz alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkede bir Türk-Alman Üniversitesi'nin eksikliğinden bahsederek, Alman Liselerinin mevcut olduğunu ve temellerinin ise 1917 yılında atıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı Gauck bahsetti, o dönemde Türkiye'ye gelen biliminsanlarına'Boğaz'a Sığınanlar' deniliyordu. Şimdi, Boğaz'da bir üniversitenin açılışını yapıyoruz. Hemen yan tarafta Tarım Bakanlığı'ndan biraz daha arazi verdik. Burada Türk ve Alman bilimadamları, Almanca eğitim alacaklar. İleride inanıyorum ki Arkeoloji gibi yeni bölümler de eklenecek.

Üniversitenin teknoloji temelli olması çok sevindirici. Alman teknolojisinin disiplininden faydalanmayı açıkçası çok arzu ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Türk Alman İş Derneği'yle bir araya geldik. Onlardan bu üniversite için destek olmalarını istedim. Şimdi bununla ilgili bir Vakıf kuruldu. Türk Alman Üniversitesi Destekleme Vakfı.

Türk Alman üniversitesi bir devlet üniversitesi olduğu için tabi burada çalışanlar da devlet memuru olacak. Türkiye'nin neredeyse her ilçesinde, her köyünde Almanya ile ilişkisi olan biri varken, böyle bir üniversite kurulması çok önemliydi. Türkiye'de herkes bu işi sahiplenmiş durumda. Ancak ben buranın yalnızca bir devlet üniversitesi olarak Türkiye'nin 171. üniversitesi olmasını istemiyorum. Daha ötesi, Türkiye'den sınavlarda en yüksek puanı alan öğrencilerin seçtiği bir üniversite olsun istiyorum. Yine Almanya'dan da öğrencilerin gelmesini istiyorum"

Yücel Çelikbilek: “Bölgenin görünümü değişecek”

Öte yandan törenin ardından Dost Beykoz’a özel açıklamalarda bulunan Beykoz Belediye Başkanı Yücel ÇelikbilekTürk – Alman Üniversitesi’nin ilçe için büyük bir gurur vesilesi olacağının altını çizdi. Bölgede üniversite sayısının daha da artacağını ancak Türk-Alman Üniversitesi’nin konumu ve özellikleri bakımından her zaman ayrı bir yerde duracağını ifade eden Başkan Çelikbilek, şunları kaydetti:

“Bölgemizde yer alan üniversiteler, ilçeye dinamizm katıyor ve A’dan Z’ye her şeyin kaliteli olmasını mecbur kılıyor. Önümüzdeki yıllarda Beykoz’a gelecek olan Alman öğrencilerle birlikte, bölgenin görünümü değişecek. Turizm konusunda atacağımız adımlarda işte bu üniversitelerin ve öğrencilerinin de büyük payı olacak. Çok şükür, bizler elimizden geleni yaptığımız gibi bundan sonra da Beykoz Belediyesi olarak yapacağımızı ifade ettik, ediyoruz. Beykozlunun geleceği ve ilçenin kaderi bu ve benzer yapılarla daha da değişecek. Göreceksiniz, bu eğitim kurumları yalnız İstanbul’da değil, ülke çapında da ses getirecek işlerin altına imza atacaktır. Bizler ise böyle bir üniversiteye sahip olmakla Beykozlu olarak hem gurur duyacak hem de en iyi şekilde ürünlerinden yararlanmaya, istifade etmeye gayret göstereceğiz.”

Konuşmaların ardından üniversitenin açılışı yapılırken, her iki ülke Cumhurbaşkanı, eşleriyle birlikte aile ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Çıkışta ise Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Gauck üniversitenin maketini inceledi ve bir süre sohbet etti.

www.dostbeykoz.com

 
Toplam blog
: 141
: 515
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1972 yılında Rize Güneysu'da doğdu. Eğtim hayatını orada tamamladı. Zaman içinde Avrupa'nın bir ç..