Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

TÜRK BALESİNİN BAŞARISI

TÜRK BALESİNİN BÜYÜK BAŞARISI

 

Bu yıl 3-11 Haziran 2022 tarihlerinde on dördüncüsü yapılan Uluslararası Bolşoy Bale Yarışması,  Moskova Devlet Akademik Bolşoy Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Bu yarışmanın bizim için önemli yanı, ülkemizden ekonomik nedenlerden dolayı katılımın olmamasına rağmen, yarışma jürisinde almış olmamız, bizler için gurur kaynağı olmuştu.

Yarışmayı organize eden Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı ve ROSCONCERT tarafından gelen davet üzerine, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün baş balerini, bale öğretmeni ve Uluslararası Bodrum Bale Festivali Sanat Yönetmeni Zeynep Sunal Öngün’ün jüri üyesi olarak yarışmada yer alması ülkemiz için bir övünç kaynağı oldu. Sevgili bale sanatçımız Zeynep Sunal Özgün bu önemli yarışmada seçici kurulda yer alarak ülkemizi temsil edemesiyle, yurdumuzun da Dünya Bale literatüründe yerimizin olduğunu tüm Dünya’ya kabul ettirmiştir. 

 

Bu yıl yapılan Uluslararası Bolşoy Bale Yarışması, ülkemizde de birçok bale yapımlarında imzası olan, Dünyaca ünlü bale prodüksiyonlarıyla ülke ve dünya çapında büyük ödüller kazanarak, 20. yüzyılın ikinci yarısında Rus balesinin yazgısını belirlemekte büyük rol oynayan Bolşoy Balesi'nin efsanevi başkoreografı Yuriy Grigorovich'in doğumunun 95. yıl dönümü için düzenlenmişti.  Bilindiği gibi, Yuriy Grigorovich'in 2002’de, İstanbul’da koreografisini ve sahnelemesini yapmış olduğu, P.İ.Çaykovski’nin Kuğu Gölü ile Fındıkkıran ve Ankara’daki Giselle balesi çok büyük ilgi uyandırmış ve yıllarca sahnelerde kalmıştı.

 

Yarışmanın jürisi, koreografik sanat alanında önde gelen Rus ve uluslararası isimler, Rus ve uluslararası bale solistleri, dünyanın en büyük tiyatro topluluklarının başkanları, yetkili koreograflar, öğretmenler, tiyatro eleştirmenleri, koreografinin önde gelen isimleri ve yapımcılardan oluşuyordu.

 

14. Uluslararası Bolşoy Bale Yarışması'nın kazananları için 11 Haziran 2022 günü saat 15:00'te Rusya Bolşoy Tiyatrosu'nun Beethoven Salonu'nda ödül töreni yapıldı. Yarışmada dereceye girenlerin Gala Konseri ise 11 Haziran saat 19:00'da tarihi sahnede gerçekleşti.

Bu büyük bale yarışmasında, gurumuzu yükselten, Ankara Devlet Opera ve Balesi baş balerini, Uluslararası Bodrum Bale Festivali Sanat Yönetmeni ve bale eğitmeni Zeynep Sunal Öngün, bu önemli yarışmada son derece önemli ve prestijli bir sorumluluk üstlenerek seçici kurulda yer almaktan ve Türkiye'yi temsil etmekten gurur duyduğunu belirtti.

Sanatçı Zeynep Sunal Öngü n Moskova'da yalnızca Bolşoy Bale Yarışması jüri üyeliği yapmakla kalmadığını bale konusunda farklı ülkelerle iş birliği yapabilmek için son derece yararlı görüşmeler de gerçekleştirdiğini belirtti.

 

Yarışmaya Avusturya, Arjantin, Beyaz Rusya, Brezilya, İngiltere, Almanya, İrlanda, İtalya, Yeni Zelanda, Çin, Rusya, ABD, Türkiye, İsveç ve Japonya’nın içinde yer aldığı 33 ülkeden 343 başvuru yapılmıştı.  

 

 

BOLŞOY BALE YARIŞMASI

1969 yılında SSCB'deki Bolşoy tiyatrosunda kuruldu. Rus balesinin dünya çapındaki etkisi, kurucularının itibarı ve dünyadaki en iyi bale sahnelerinden birinin büyüsü, etkinliğe önemli uluslararası bale yarışması statüsünü kazandırdı. Yarışmada başarı, genç yetenekli dansçılar ve koreograflar için geleceğe giden yolda, ödüllü kişinin sertifikası ise dünyanın önde gelen bale tiyatrolarının kapılarını aralıyor. Bu yıl da Moskova Bolşoy Tiyatrosu’nda düzenlenen XIV. Bolşoy Bale Yarışması jürisi, koreografik sanat alanında önde gelen Rus ve yabancı isimler, Rus ve dünya bale solistleri, dünyanın en büyük tiyatro topluluklarının başkanları, yetkili koreograflar, öğretmenler, tiyatro eleştirmenleri, koreografinin önde gelen isimleri ve yapımcılardan oluşuyor.   Uluslararası Bolşoy Bale Yarışması Rusya Kültür Bakanlığı tarafından 1969 yılından bu yana dört yılda bir tekrarlanarak bu yıl 14. Bolşoy Tiyatrosu'nda yapılımıştır.

 

Her ne kadar, ülkemizden bu yarışmaya katılan yarışmacı çıkmamış olsa bile, ülkemizin bu yarışmanın jürisine kabul edilmiş olmamızın bile önemi bizim için çok büyüktür.

Bu yarışma jürisinde ülkemizi başarı ile temsil eden DOBGM Başbalerini, bale öğretmeni ve Uluslararası Bodrum Bale Festivali Sanat Yönetmeni Zeynep Sunal Öngün’ün jüri üyesi olarak yarışmada yer alması ülkemiz için bir övünç kaynağımız olmuştur.

Başta sevgili Öngün olmak üzere, bu yarışmada emeği geçen tüm DOBGM yönetimini yürekten kutluyorum.

 

İSMAİL HAKKI AKSU

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..