Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '11

 
Kategori
TV Programları
 

Türk bilim kurgu dizisi...hayal mi ?

Türk bilim kurgu dizisi...hayal mi ?
 

Üçüncü sezonunda "The Vampire Diaries"


Türk dizi sektörü son dönemde kendini 70 öncesi Türk sinemasına benzetti. Zengin oğlan fakir kız, zengin kız fakir oğlan ya da töreler, ağa sendromlu senaryolar televizyonları işgal etti. Bunların yanına yer yer dönem dizileri de girmiyor değil. Bazen ünlü bir yazarın kitabından modern uyarlamalar, bazen de eskiden yapılmış bir filmin dizi versiyonları. Genel olarakta kasvetli, insanın sinirini bozmaya yönelik, içinde bol miktarda kin ve nefretin olduğu -tabii birazda aşkla yoğurulmuş- diziler insanları ekrana çekmeye çalışıyor.

Hoş televizyon bu tarz dizilerle o kadar doldu ki; bir çok dizi reyting kurbanı olduğundan saçma sapan finallerle son buluyor. Haftanın her günü bu tip diziler olduğundan seyirci bir tanesini izlemeyi kafi görüyor.

Ama; ne zamanki orjinal bir proje çıkarsa seyirci de hakkını vermiyor değil. Behzat Ç. (yeni bölüm 13 Kasım'da) bazıları sevmese de Kurtlar Vadisi gibi diziler televizyonda rakipleri olmadığı için uzun zamandır ekrandalar. Bu tarz polisiye ve mafya dizileri bizim televizyonlarımız için maliyeti yüksek olsa da çok fazla çekilmedikleri için karşılığını veriyorlar. (Örn. Memoli, Adanalı ya da hala devam eden Arka Sokaklar)  

Son olarak Muhteşem Yüzyıl'da (dünkü yazımda sit-com demiştim) çok fantastik olmasa da ekrandaki rakiplerinden farklı olduğu için reytinglerde sürekli bir numara çıkmayı başarıyor.

Peki, benim merakım şu; bu kadar dizi yapmayı seven televizyonlarımız varken acaba neden bir bilim kurgu - fantastik dizi çekemiyoruz. Bilim kurgu dediğimizde hemen aklınıza uzay gelmesin, - zaten adamlar kaç yıl önce atılgan'ı yapmışlar ki o da bildiğimiz sit-com'dur- zaten battlestar gallactica ya da stargate atlantis tarzı bir beklentim yok, daha fantastik düşüncelerden bahsediyorum.

Amerika'da uzun zamandır diziler şu şekilde ayrılıyor, fantastik diziler, dedektiflik dizileri, mafya dizileri, hastane dizileri ve sit-com komediler. Özellikle fantastik dizilerde vampir, hayalet, kurt adam fantezileri ön planda. Bizim düştüğümüz döngüye bir nevi onlarda düşmüş :) Biz ağır melodramlar çekmeye hevesliyiz, onlarda bol vampirli diziler çekmeye. Biz neden denemiyoruz, hafif fantastik Selena çektik kaç sezon oynadı, bez bebek çektik o da öyle kaç sezon oynadı. Biz de deneyebiliriz pek tabi, doğa üstü güçleri olan ve ciddi çekilmiş bir dizi eminim ki televizyonda bir farklılık oluşturacaktır. Konuyu düşünmeyin, onu da pek ala kopya çekebiliriz - nasıl olsa çekmiyor muyuz? -.

  Böyle diziler için maliyetin söz konusu olduğunu biliyorum. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Amerika da bir dizi ham olarak 45 dk reklamlarla 1 saat kadarken, Türkiye'de bir dizi nerdeyse prime time'ı kaplıyor. Reklamlarla birlikte 3 saati geçen diziler var. Üstelik özetleriyle de reklam alıyorlar. Eğer böyle bir proje düzgün ve ciddi olarak hayat bulursa bu uzunluğuyla eminim reklam geliri ile çekilebilir. Denemeye değer.

 
Toplam blog
: 106
: 1591
Kayıt tarihi
: 11.07.11
 
 

Metin ve haber yazarı ..