Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '06

 
Kategori
Reklam
 

Türk çamaşır makinesine ceza yazan Amerikan polisi!

Türk çamaşır makinesine ceza yazan Amerikan polisi!
 

Türk reklâmcıları son dönemde yaptıkları reklâmlarda milliyetçiliği ön plana çıkaran çalışmalar yapmaya bayılıyorlar. Aslında bir non-Türk icadı olan kola üzerinden bile Türk milletinin gururunu okşayıp ürün satma çabasındalar. Hatta mantığı birbirinin aynı olan bu reklâm tarzını kullanan herkes bir dönem dâhi (!) reklâmcı olarak anılmaya başlandı. Bir sürü genç reklâmcı çocuk bu tarz sayesinde parladı. Hâlâ bu mantık üzerinden ekmek yemeye devam ediyorlar.

Her neyse… Konumuz bu tarzı kullanan reklâmcılar değil. Konumuz birkaç gündür en azından benim sadece otobüs duraklarında gördüğüm bir reklâm. Belki başka mecralarda da bu reklâm yayınlanıyordur ama ben farkında değilim.

Görenlere hatırlatayım, görmeyenlere anlatayım.

Bu, ünlü bir beyaz eşya markasının billboard reklâmı. Reklâmcı olmadığım için kavramları yanlış kullanıyor olabilirim. Bu ünlü markanın ürettiği ve çamaşırları çok hızlı yıkayan bir çamaşır makinesi tanıtılıyor. Reklâmda bu çok sağlam, çelik gibi çamaşır makinesinin başında bir trafik polisi var. Bu polisin elinde bir ceza kâğıdı var. Polis çok ciddi bir ifadeyle bu koç gibi çamaşır makinesine ceza yazıyor. Bu resmin üzerinde de reklâmın sloganı bulunuyor.

“Dünyanın en hızlı çamaşır makinesi!”

Fikir güzel. Anlatım güzel. Ne demek istenildiği hemen anlaşılıyor. Kısacası iyi bir reklâm. Dünyanın en hızlı çamaşır yıkayan makinesi. Tüketiciyi cezbetmek amacı iyi kotarılmış. “Şu çamaşır bitse de işimize baksak” diyen kadınlar ve tembel bekârlar için ideal.

Ama bu reklâmda benim dikkatimi çeken bir şey var. Bu da, çamaşır makinesine ceza yazan trafik polisi. Güneş gözlükleriyle çok sert bakan bir polis bu. Hani Amerikan filmlerinde olur ya. Otomobile arkadan yaklaşır. Gözlüklerini çıkarmaz. Yüzünde katı bir ifade olur. Öyle bir polis. Ama sadece ifadesi Amerikan olsa iyi. Bu polisin kıyafetleri de Amerikan polisinin kıyafetleri. Hani Terminatör serisinin bir bölümünde Arnold Schwarzenegger’i uğraştıran bir yaratık vardı ya polis kılığında. Aynen o ifadeyle bakan ürkütücü bir polis.

Belli ki reklâm fikrini düşünenler bunu özellikle yapmışlar. Bu polisi özellikle Amerikan polislerine benzetmişler. Ben bunun gerekçelerini merak ettim. Üzerinde düşündüm ve birkaç tane yanıt buldum.

1- En mantıklı ve reklâmcılar ile üretici firmanın savunması olabilecek açıklama, reklâmda yer alan “Dünyanın en hızlı çamaşır makinesi” sözcüğü olabilir. Zira üzerinde konuşulan alan “Dünya” olduğu için Amerikan polisi kullanılmıştır. Bu ihtimal akla şu soruyu getiriyor: Neden İngiliz, Alman, Hint, Japon polisi değil de Amerikan polisi?

2- Türk polisinin karizması o reklâmda ceza kesmeye yeter bulunmamıştır. Çünkü Amerikan polisi, en azından filmlerden bize pompalanan bu, hem daha şık giyiniyor hem de daha formda bir görüntü veriyor.

3- Türk polisi bir çamaşır makinesine ceza kesecek kadar saçmalamaz. Belki de burada Türk polisi kullanılırsa, Kemal Kerinçsiz ve sevgili arkadaşları bunu 301. maddeden değerlendirip, Türk polisine bir çamaşır makinesine ceza kestirmek suretiyle Türklüğü aşağılamaktan üretici firmayı ve reklâm şirketini dava edebilirlerdi. Bu ihtimal göz önüne alınmış olabilir.

4- Türk polisi hızlı yıkayan bir çamaşır makinesini görünce ceza kesmez. Bunun yerine “Garanti Belgesi”nin arasına sıkıştırılmış bir çay, çorba parası alır ve bir daha görürse bu kadar hoşgörülü davranmamakla tehdit eder diye düşünülmüş olabilir.

5- Türk polisi, çamaşır makinesinin kendisiyle aynı memleketten olduğunu fark ettiği için ceza kesmez diye düşünülmüş olabilir.

Kanımca kamuoyu üretici firmanın basın sözcüsü tarafından aydınlatılmalı! Güzel ülkemin güzel gündeminin daha fazla böyle konularla saptırılmasına izin verilmemeli. Hem Amerikan karşıtlığının Türkiye’de böylesine doruğa çıktığı bu dönemde üretici firma için de hiç hoş olmayacaktır bu durumun sonuçları! Benden uyarması…

 
Toplam blog
: 12
: 1122
Kayıt tarihi
: 19.09.06
 
 

1976 doğumluyum. Bir kamu kuruluşunda çalışıyorum. Gazeteciyim. Aklıma, dilime gelipte kimseyle payl..